Pe 15 mai celebram Ziua Bujorului Romanesc. 8 locuri unde puteti vizita plantatii sau rezervatii de bujori

Bujorul Romanesc este o floare cu puternice semnificatii istorice (e floarea care ii reprezinta pe veteranii de razboi), culturale (apare in multe cantece populare sau in literatura, pictura, arta decorativa, design) dar si sociologice (in Romania, peste 500.000 de romani poarta numele Bujor).
In noiembrie 2022 presedintele Iohannis a semnat legea care desemna 15 mai Ziua Bujorului Romanesc care a inceput sa fie celebrate din 2023.
In tara noastra exista rezervatii spectaculoase cu 5 specii de bujori protejate prin lege, iar pe teritorilul Romaniei cresc trei specii cultivate cu peste 100 de varietati si soiuri in toate curtile si gradinile din tara.
Una dintre cele mai cunoscute rezervatii de bujori salbatici din tara este cea din judetul Mures, langa localitatea Zau de Campie (in extremitatea vestica a judetului Mures, aproape de limita de granita cu judetul Cluj, in bazinul hidrografic al Paraului de Campie, pe teritoriul comunelor Zau de Campie si Valea Larga). Alte zone in care creste aceasta floare spectaculoasa se afla in Dobrogea, pe Dealul Consul sau in Muntii Macinului, dar si in cateva locuri din Muntenia (padurea Comana) sau in sudul Moldovei.
Bujorul romanesc a fost descoperit si in Padurea Troianu din judetul Teleorman, iar rezervatia din Muntii Macinului, pe dealul Consul, e consemnata stiintific inca din anul 1927 ceea ce arata cat de important la nivelul culturii urbane este aceasta floare pentru tara noastra.
Daca vreti sa faceti o excursie la una dintre plantatii comerciale de bujori puteti merge la Motatei, judetul Dolj. Aici se afla cea mai mare plantatie de bujori din tara, intinsa pe 13 hectare. Sunt cultivate 35 de soiuri, iar florile sunt exportate in tari precum Olanda, Franta si Austria. Investitia initiala a fost de aproximativ 100.000 de euro pe hectar, iar recoltarea implica zeci de lucratori sezonieri. Evident ca odata cu vizita plantatiei puteti sa va si achizitionati bujori spectaculosi.

Bujorii salbatici, protejati prin lege, pot fi admirati in mai multe rezervatii din tara.
Atentie: in aceste rezervaatii protejate nu aveti voie sa rupeti bujori si sunteti rugati sa nu incurajati cumpararea/vanzarea cu care localnicii ii tenteaa pe turisti in vecinatatea rezervatiilor.
Rezervatia Dealul Bujorului, Cuciurova (Tulcea) – O arie protejata de aproximativ 50.000 de hectare, unde creste bujorul dobrogean, specie rara si vulnerabila
Padurea Calugareasca, Stoicanesti (Olt) – Rezervatie de 50 de hectare, unde veti vedea bujorul romanesc sau de padure
Padurea Troianu (Teleorman) – Rezervatie de 71 de hectare, unde bujorul de padure este protejat ca monument al naturii.
Parcul Natural Comana (Giurgiu) – In zona Padina Tatarului, bujorii salbatici pot fi admirati in habitatul lor natural.
Zau de Campie (Mures) – Rezervatie unica in Europa, situata la peste 450 de metri altitudine, unde infloreste bujorul de stepa .
Padurea Breana-Roscani (Galati) – Loc cunoscut pentru poienile cu bujori salbatici, legat de legende istorice .
Unul dintre cei mai mari cultivator locali de bujori se afla in Cluj, Gradina cu Bujori si ofera buchete si rizomi de bujori pentru plantare, cu livrare in Cluj-Napoca si prin curier in alte zone. Ii gasiti online aici: Gradina cu Bujori.
Puteti descoperi povestea eforturilor desemnarii Bujorului drept floare nationala, un efort de mai bine de 7 ani, in interviul de mai jos.