Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 18-20 iunie: One World Romania, targ de bijuterie Autor, filme nominalizate la Gopo online gratuite si premiera “D-ale carnavalului” la TNB

Din programul cultural al celui de-al treilea weekend de vara, pare ca lucrurile incep sa se reintoarca la normal – seria de evenimente fiind din ce in ce mai bogata.

De asemenea, incepand din acest weekend pana in 17 octombrie, de la Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor.

Premierele din cinematograf sunt De Patrick (2019), BigFoot Family 2 (2020), Fast & Furious 9 (2021), Mandibules (2020), Mortal Kombat (2021), The Unholy (2021), Iesirea trenurilor din gara (2021), Raya and the Last Dragon (2021) si The Hitman’s Wife ’s Bodyguard (2021).

Fanii Bon Jovi au un super concert care se transmite in cinematografe intr-o singura vizionare. Concertul e transmis pe 18 iunie in cinematografele din Romania.

Trupa Bon Jovi, inclusa in Rock & Roll Hall of Fame, ajunge in cinematografele din Romania cu un spectacol nou si exclusiv: un concert transmis via marile ecrane, Bon Jovi from Encore Nights. Concertul a avut loc intr-un drive-in cinema din New Jersey, in anul 2020, si este distribuit in cinematografele din intreaga lume, doar o singura data.

In Romania, concertul lui Bon Jovi va putea fi vizionat in majoritatea cinematografelor din tara, pe data de 18 iunie in reteaua cinematografelor Cinema City, Cineplexx, Happy Cinema, Cinema One si la Movieplex Bucuresti; pe 23 iunie la Cinemax Bucuresti si pe 25 iunie la cinematograful Ateneu din Iasi.

Filmele multi premiate „Les Miserables”, „Il Traditore”, „It Must Be Heaven” si „Sorry We Missed You” se vad gratuit pe TIFF Unlimited pe 18 si 19 iunie. Sunt filmele europene cu sanse la premiul Gopo 2021.

Cele patru productii nominalizate la categoria “Cel mai bun film european” a celei de-a XV-a editii a Premiilor Gopo pot fi vizionate in perioada 18-20 iunie pe TIFF UNLIMITED. Filmele vor fi  disponibile pe platforma online, gratuit, timp de 24 de ore.

Lungmetrajele europene nominalizate anul acesta la Premiile Gopo sunt: „Les Miserables”/ „Mizerabilii” (r. Ladj Ly), „Il Traditore”/ „Tradatorul” (r. Marco Bellocchio),  „It Must Be Heaven”/ „Paradisul, probabil” (r. Elia Suleiman) si „Sorry We Missed You”/ „in absenta dvs.” (r. Ken Loach).

In perioada 18-20 iunie 2021, la Cinema Muzeul Taranului Roman, Asociatia Euro Fest organizeaza Central European Film Festival pentru prima data in Bucuresti.

Anul acesta, Central European Film Festival prezinta „Restrictii si Libertati”, o noua fata din punct de vedere cinematografic a societatii si alternative curente expuse in filme care trateaza subiectul. Detalii aici.

De vineri, 11 iunie, 60 de filme vor rula in cadrul One World Romania. Editia de anul acesta are ca tema lupta femeilor pentru egalitate, iar regizoarele Ada Pistiner si Florica Holban vor fi celebrate.

Editia a-14-a a Festivalului One World Romania (OWR14) care incepe 11 iunie are ca tema experienta feminista si luptele feministe, cu focus pe filmele romanesti contemporane, dar si a unor titluri de arhiva care au fost foarte rar sau chiar niciodata valorizate, contextualizate si prezentate publicului actual la o calitate adecvata.

Festivalul se va desfasura fizic, la Bucuresti, intre 11 si 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si alte locuri indoor si outdoor din Capitala si online in toata tara, intre 21 si 27 iunie. Tema principala din acest an surprinde instante diferite ale feminitatii si feminismului din intreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale si epoci diferite. Biletele pentru cea de-a 14-a editie One World Romania sunt disponibile pe Eventbook.

Filmele lui Paul Calinescu sunt disponibile publicului in acest weekend la Cinemateca Eforie.

Calinescu a fost un pasionat de film care si-a transformat pasiunea, la 1934, in primele documentare sonore despre tara noastra. Proiectul isi propune sa readuca in atentia publicului cinefil filme romanesti din toate timpurile, grupate in programe distincte, scopul fiind largirea cunoasterii cu privire la istoria filmului romanesc, dar si din nevoia de a readuce in atentia publicului contemporan filme si personalitati artistice, neglijate, in mod inexplicabil, in ultimele decenii.

Teatrul National din Bucuresti anunta o noua premeira, o montare a textului lui Caragiale, D’ale Carnavalului, in regia lui Alexandru Dabija. In distributie sunt Irina Movila, Natalia Calin, Rodica Ionescu, Claudiu Bleont, Gavril Patru, Emilian Oprea, Marius Rizea / Ionut Toader, Mihai Muntenita, Mihai Calota si Ciprian Nicula.

Avanpremiera spectacolului va avea loc in zilele de 19 si 20 iunie, ora 20.00, iar premiera oficiala este programata pentru data de 26 iunie, ora 20.00, la Sala Studio.

In epoca moderna doua montari ale acestui text au cunoscut o importanta recunoastere: montarea de la Sibiu a lui Silviu Purcarete care se mai joaca inca la Teatrul Radu Stanca, si montarea din 1958 cu Grigore Vasiliu Birlic in rolul lui Cracanel, Alexandru Giugaru in rolul Pampon, Ion Luchian drept Nae Girimea si Vasilica Tastaman drept Didina.

Montarea noua a TNB se anunta, conform reprezentantilor teatrului, „moderna si fidela textului caragialian, de un umor care nu mai e binevoitor, ci mai degraba vitriolant. Un spectacol provocator a carui estetica se apropie de cea a filmului mut, care scoate la lumina cu mijloace realiste absurdul conditiei umane.” Decorul este semnat de Raluca Alexandrescu; costumele de Liliana Cenean, iar miscarea scenica de Florin Fieroiu.

La Teatrul de Comedie, in acest weekend este avanpremiera spectacolului “Nepotului meu, Veniamin”, pus in scena de Vlad Massaci, cu Maia Morgenstein si Emilia Popescu in rolurile principale.

“Nepotul meu, Veniamin” este o comedie plasata la rascrucea dintre trecut, prezent si viitor, intr-o familie de evrei care trebuie sa actioneze nu arareori impotriva propriilor convingeri. Cutumele rigide si preconceptiile de orice fel se lupta, in aceasta comedie, cu viata de zi cu zi, creand situatii aparent fara de iesire, rezolvate cu mult umor si seninatate. Detalii aici.

La Hanul Gabroveni are loc in weekend Targul de Bijuterie Autor, unde printre designerii si brandurile prezente se numara Miruna Belicovici, Lucienne Buga, Cleopatra Coșuleț, Made by Mura, Iuliana Asoltanei, MesteshukarButiq, Gena Tudor, Anayd Blu, Karakter, Carmen Gherghe, Lucica Rus, Maria Paltin, Gligor Kusmanovski, Isabela Groza, Diana Cojocaru & Luviane Atelier de Parfumerie.

Pentru pasionatii de muzica, Gipsy Jazz cu Marian Mexicanu & Band are loc vineri, 18 iunie, la Clubul Taranului Roman, sambata, 19 iunie, ora 19:00, Taraf de Caliu vine in Gradina Urbana, in timp ce la Quantic concerteaza trupa Bucovina. Tot la Quantic Pub, duminica este performance-ul “Apolodor” cu Ada Milea, Dorina Chiriac, Radu Branzaru si Alex Neagu.

50 de lucrari create de Oscar Han, sculptorul preferat al Casei Regale, vor fi expuse pana in septembrie la Muzeul Colectiilor de Arta.

Muzeul Colectiilor de Arta de pe Calea Victoriei prezinta, in perioada 28 mai – 12 septembrie 2021, una dintre cele mai mari retrospective dedicate artistului Oscar Han. Supranumit „sculptorul preferat al Casei Regale”, expozitia il omagiaza pe Oscar Han la 130 de ani de la nasterea sa.  Veti putea vedea 50 de sculpturi din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, al Muzeului Zambaccian, al Muzeului de Arta Constanta si din colectiile private Anca Vlad, Mihai Astratinei si Damian Florea.

Muzeul de Arta Recenta prezinta o expozitie dedicata sportului si educatiei fizice in cultura vizuala a Romaniei. Mari sportivi romani participa la intalniri cu publicul in cadrul expozitiei.

La Muzeul de Arta Recenta (MARe) s-a deschis expozitia „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor. Reprezentarea sportului in arta romaneasca de la 1900 pana azi” incepand de miercuri, 12 mai. Pentru aceasta expozitie, echipa curatoriala a alcatuit un portofoliu cuprinzator de reprezentari ale celor mai diverse sporturi, de la cele mai populare (fotbal, atletism, gimnastica, tenis, handbal, rugby, schi, sah etc.) la cele mai specializate, care cer echipamente si tehnici aparte (motociclism, echitatie, golf, aviatie etc.).

Expozitia cartografiaza peisajul extrem de divers al interesului artistic pentru sport si educatie fizica in cultura vizuala a Romaniei si prezinta 53 de lucrari de arta (pictura, desen, sculptura, fotografie, video, instalatie), realizate de 48 de artisti romani, din colectiile a 12 muzee din tara, peste noua colectii private si a patru galerii de arta. Printre lucrarile expuse vor fi si lucrari de patrimoniu sau de tezaur semnate de artisti ca Iosif Berman, Ion Barladeanu, Alexandru Ciucurencu, Ion Grigorescu, Ion Jalea, Lea Rasovszky, SADDO, Roman Tolici sau Mihai Zgondoiu.

Sezonul expozitional de primavara MNAC 2021 s-a deschis deja  la Palatul Parlamentului. Noile expozitii, 5 la numar, vor putea fi vizitate pana pe 26 septembrie 2021, acestea cuprinzand lucrari de Ciprian Muresan, proiectul Laborator artistic de carantinapornit de studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei in timpul pandemiei, Vioara Bara, Ana Adam si 35 de artisti si perfomeri romani sunt expusi la etajul al treilea in Simti Aluneci Canti. De la o scena la alta. Curatorul este Kilobase Bucharest.

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Costul unui bilet este de 20 lei, poate fi achizitionat atat la intrarea in muzeu cat si online aici.

In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.

In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.

Si la metrou exista acum arta, tot prin initiativa Art Safari. Trenurile de metrou de pe magistralele 1 si 3 vor avea incluse expozitia “Arta cucereste Bucurestiul!” Vor fi expuse reproduceri dupa Piliuta, Cecilia Cutescu-Stork sau Victor Fota.

Reproduceri ale unor opere importante din colectii private si din muzee vor putea fi admirate, din 1 iunie, de cei care calatoresc cu metroul in expozitia „Muzeul din Metrou”, organizata de Art Safari si Metrorex.

O parte dintre operele de referinta ale artei romanesti devin accesibile in spatii cotidiene pentru trei luni de zile. „Muzeul din Metrou” va circula pe magistralele 1 si 3 si va prezenta reproduceri dupa lucrari reprezentative ale artistilor romani, insotite de texte informative. Printre artistii care vor putea fi admirati in cadrul muzeului temporar mobil de la metrou „Arta cucereste Bucurestiul” se afla Samuel Mutzner, discipol al celebrului Claude Monet si deschizator al drumului catre lumina si culoare in pictura romaneasca, Constantin Piliuta, iubit de colectionari si maestru al simplitatii si armoniei paletei in tablourile sale cu subiect floral, femei-artist prea putin cunoscute precum Magdalena Radulescu, Merica Ramniceanu, Cecilia Cutescu – Storck, precum si lucrarile artistilor contemporani Irina Dragomir sau Victor Fota, unde/ in care calatorul devine supererou al realitatii zilnice.

Ziua Mondiala Art Nouveau se sarbatoreste in 10 orase din Romania, iar la Brasov, Bucuresti, Targu Mures si Timisoara exista trasee speciale pentru a descoperi patrimoniul.

Cu ocazia editiei 2021 a Zilei Mondiale Art Nouveau, sarbatorita an de an pe 10 iunie, Institutul National al Patrimoniului invita publicul iubitor de patrimoniu, istorie si explorari culturale sa (re)descopere diversitatea Art Nouveau din Romania printr-o serie de evenimente publice, care vor avea loc in cele 10 orase inscrise pana acum in program: Brasov, Bucuresti, Targu Mures, Timisoara, Sibiu, Medias, Iasi, Oradea, Arad, Jimbolia si Lugoj.

Evenimentele dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau vor avea loc in perioada 10-20 iunie 2021 si cuprind trasee ghidate, expozitii (carte si design grafic, mobilier si decoratiuni, schite de arhitectura, vitralii etc), trasee tip vanatoare de comori, jocuri si activitati pentru copii, proiectii de film si dezbateri.

Citește în continuare