Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 25-27 iunie: evenimente in Gradina Botanica, festival de jazz la Green Hours, evenimente dedicate iei romanesti si American Independent Film Festival

Ultimul weekend de iunie vine cu vesti bune pentru lucrurile incep sa se reintoarca la normal – de la 1 iulie se vor ridica restrictiile, restaurantele si cluburile pot sta deschise pana la ora 02.00 si nu mai exista restrictii de distantare sociala la mese, iar festivalurile se pot organizata pentru grupuri mari, doar daca participantii sunt vaccinati, s-au imbolnavit de curand sau au test PCR.

De asemenea, incepand din acest weekend pana in 17 octombrie, de la Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor.

Premierele din cinematograf sunt Spirit Neimblanzit (2021), Spiral: Urmatorul capitol Saw (2021), Femei obisnuite (2019), The Ice Road (2021), Way Down (2021), The Nest (2020), Bigfoot Family (2020), Fast & Furious 9 (2021), De Patrick (2019) si Mandibules (2020).

Tot in acest weekend are loc si American Independent Film Festival, ajuns la cea de-a 5-a editie, care prezinta publicului o selectie de filme din cinematografia americana recenta care au fost remarcate de critica internationala dar si de publicul unor festivaluri ca cele de la Sundance, Cannes, Berlin, Venetia sau Toronto.

Proiectiile din cadrul festivalului au loc la Cinema Muzeul Taranului si Food Hood, iar detalii complete despre bilete sunt aici.

De vineri, 11 iunie, 60 de filme vor rula in cadrul One World Romania. Editia de anul acesta are ca tema lupta femeilor pentru egalitate, iar regizoarele Ada Pistiner si Florica Holban vor fi celebrate.

Editia a-14-a a Festivalului One World Romania (OWR14) care incepe 11 iunie are ca tema experienta feminista si luptele feministe, cu focus pe filmele romanesti contemporane, dar si a unor titluri de arhiva care au fost foarte rar sau chiar niciodata valorizate, contextualizate si prezentate publicului actual la o calitate adecvata.

Festivalul se va desfasura fizic, la Bucuresti, intre 11 si 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si alte locuri indoor si outdoor din Capitala si online in toata tara, intre 21 si 27 iunie. Tema principala din acest an surprinde instante diferite ale feminitatii si feminismului din intreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale si epoci diferite. Biletele pentru cea de-a 14-a editie One World Romania sunt disponibile pe Eventbook.

Filmele lui Paul Calinescu sunt disponibile publicului in acest weekend la Cinemateca Eforie.

Calinescu a fost un pasionat de film care si-a transformat pasiunea, la 1934, in primele documentare sonore despre tara noastra. Proiectul isi propune sa readuca in atentia publicului cinefil filme romanesti din toate timpurile, grupate in programe distincte, scopul fiind largirea cunoasterii cu privire la istoria filmului romanesc, dar si din nevoia de a readuce in atentia publicului contemporan filme si personalitati artistice, neglijate, in mod inexplicabil, in ultimele decenii.

In Gradina Botanica din Bucuresti are loc Weekend Seassions, intre 16.00-21.00, iar publicul este invitat sa vina cu o patura pentru o dupa-masa cu picnic, jazz, muzica clasica, alternativa si poezie.

Mici producatori locali, Svetlana Carstean si trupa Brainstorming (poezie), Soul Serenade (blues&jazz), Alex Olteanu (pian), Raluca Stratulat & Andreea Timiras (vioara si violoncel), Coven Clash (alternative) si A-C Leonte (jazz) asteapta publicul in acest weekend la eveniment. Detalii complete sunt disponibile aici.

Pentru pasionatii de muzica, Editia pilot a festivalului JAZZUNIQUE – Jazzin’ Europe va avea loc intre 25 si 27 iunie si se va desfasura la Green Hours, cel mai vechi si mai inovativ club de jazz din Romania.

Artisti din Spania Germania, Franta, Austria, Cehia, Ungaria, Belgia si Romania vor prezenta proiecte dintre cele mai provocatoare pentru publicul avid de evenimente live.

De asemenea, Robin and The Backstabbers au concert la Gradina Urbana vineri, 25 iunie, iar Directia 5 sunt pe aceeasi scena sambata, 26 iunie. Trupa Celelalte Cuvinte isi prezinta in avanpremiera albumul duminica, 27 iunie, la Quantic, iar DOC urca pe scena de la Expirat tot duminica, 27 iunie.

La Teatrul de Comedie, in acest weekend este premiera spectacolului “Nepotului meu, Veniamin”, pus in scena de Vlad Massaci, cu Maia Morgenstein si Emilia Popescu in rolurile principale.

“Nepotul meu, Veniamin” este o comedie plasata la rascrucea dintre trecut, prezent si viitor, intr-o familie de evrei care trebuie sa actioneze nu arareori impotriva propriilor convingeri. Cutumele rigide si preconceptiile de orice fel se lupta, in aceasta comedie, cu viata de zi cu zi, creand situatii aparent fara de iesire, rezolvate cu mult umor si seninatate. Detalii aici.

Unteatru are premiera cu “Trei surori”, in sala de la Teatrul Tandarica; Florina Gleznea, Cristina Casian si Madalina Anea sunt protagonistele spectacolului regizat de Peter Kerek  intr-un proiect multimedia.

Actritele dau viata, nu doar celor trei surori, ci tuturor personajelor din textul lui Cehov, intr-un experiment teatral care isi propune sa renegocieze limitele conventionalului. Elementele video create de Ion Cotenescu completeaza atmosfera conturata de scenografia realizata de Miruna Balasa, muzica poarta semnatura lui Aurelian Stoleriu, iar Dragos Margineanu este responsabil de light design-ul spectacolului. Detalii aici.

De Ziua Universala a Iei, incepe o expozitie chimonoul japonez fata in fata cu ia romaneasca. Evenimentul marcheaza si 100 de ani de relatii japonezo-romane.

La Centrul Cultural Expo Arte incepe astazi expozitia „Chimonoul intalneste ia”, un eveniment care isi propune sa prezinte in oglinda piese vestimentare din colectiile Iulia Gorneanu si Mihaela Badin Chilian cu chimonouri (houmongi, haori, komon, yukata, iromuji) si ii de colectie, reprezentative pentru cele doua culturi, expuse intr-un discurs vizual atemporal.

50 de lucrari create de Oscar Han, sculptorul preferat al Casei Regale, vor fi expuse pana in septembrie la Muzeul Colectiilor de Arta.

Muzeul Colectiilor de Arta de pe Calea Victoriei prezinta, in perioada 28 mai – 12 septembrie 2021, una dintre cele mai mari retrospective dedicate artistului Oscar Han. Supranumit „sculptorul preferat al Casei Regale”, expozitia il omagiaza pe Oscar Han la 130 de ani de la nasterea sa.  Veti putea vedea 50 de sculpturi din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, al Muzeului Zambaccian, al Muzeului de Arta Constanta si din colectiile private Anca Vlad, Mihai Astratinei si Damian Florea.

Muzeul de Arta Recenta prezinta o expozitie dedicata sportului si educatiei fizice in cultura vizuala a Romaniei. Mari sportivi romani participa la intalniri cu publicul in cadrul expozitiei.

La Muzeul de Arta Recenta (MARe) s-a deschis expozitia „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor. Reprezentarea sportului in arta romaneasca de la 1900 pana azi” incepand de miercuri, 12 mai. Pentru aceasta expozitie, echipa curatoriala a alcatuit un portofoliu cuprinzator de reprezentari ale celor mai diverse sporturi, de la cele mai populare (fotbal, atletism, gimnastica, tenis, handbal, rugby, schi, sah etc.) la cele mai specializate, care cer echipamente si tehnici aparte (motociclism, echitatie, golf, aviatie etc.).

Expozitia cartografiaza peisajul extrem de divers al interesului artistic pentru sport si educatie fizica in cultura vizuala a Romaniei si prezinta 53 de lucrari de arta (pictura, desen, sculptura, fotografie, video, instalatie), realizate de 48 de artisti romani, din colectiile a 12 muzee din tara, peste noua colectii private si a patru galerii de arta. Printre lucrarile expuse vor fi si lucrari de patrimoniu sau de tezaur semnate de artisti ca Iosif Berman, Ion Barladeanu, Alexandru Ciucurencu, Ion Grigorescu, Ion Jalea, Lea Rasovszky, SADDO, Roman Tolici sau Mihai Zgondoiu.

Sezonul expozitional de primavara MNAC 2021 s-a deschis deja  la Palatul Parlamentului. Noile expozitii, 5 la numar, vor putea fi vizitate pana pe 26 septembrie 2021, acestea cuprinzand lucrari de Ciprian Muresan, proiectul Laborator artistic de carantinapornit de studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei in timpul pandemiei, Vioara Bara, Ana Adam si 35 de artisti si perfomeri romani sunt expusi la etajul al treilea in Simti Aluneci Canti. De la o scena la alta. Curatorul este Kilobase Bucharest.

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Costul unui bilet este de 20 lei, poate fi achizitionat atat la intrarea in muzeu cat si online aici.

In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.

In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.

Si la metrou exista acum arta, tot prin initiativa Art Safari. Trenurile de metrou de pe magistralele 1 si 3 vor avea incluse expozitia “Arta cucereste Bucurestiul!” Vor fi expuse reproduceri dupa Piliuta, Cecilia Cutescu-Stork sau Victor Fota.

Reproduceri ale unor opere importante din colectii private si din muzee vor putea fi admirate, din 1 iunie, de cei care calatoresc cu metroul in expozitia „Muzeul din Metrou”, organizata de Art Safari si Metrorex.

O parte dintre operele de referinta ale artei romanesti devin accesibile in spatii cotidiene pentru trei luni de zile. „Muzeul din Metrou” va circula pe magistralele 1 si 3 si va prezenta reproduceri dupa lucrari reprezentative ale artistilor romani, insotite de texte informative. Printre artistii care vor putea fi admirati in cadrul muzeului temporar mobil de la metrou „Arta cucereste Bucurestiul” se afla Samuel Mutzner, discipol al celebrului Claude Monet si deschizator al drumului catre lumina si culoare in pictura romaneasca, Constantin Piliuta, iubit de colectionari si maestru al simplitatii si armoniei paletei in tablourile sale cu subiect floral, femei-artist prea putin cunoscute precum Magdalena Radulescu, Merica Ramniceanu, Cecilia Cutescu – Storck, precum si lucrarile artistilor contemporani Irina Dragomir sau Victor Fota, unde/ in care calatorul devine supererou al realitatii zilnice.

Citește în continuare