Skip to content

Morgan Freeman, Al Pacino, Helen Mirren si Danny DeVito vor juca in „Sniff”, povestea unor batrani de la un azil de lux care fac trafic de droguri si sunt implicati in crima organizata. Filmul este regizat de Taylor Hackford.

Cu doua zile inaintea debutului celei de-a 46-a editii a Festivalului International de Film de la Toronto, a avut loc piata de filme a evenimentului in care cei mai mari producatori si distribuitori din Hollywood si din lume au incercat sa colaboreze pentru a aduce in cinematografe productii de succes. Primul film cu o distributie impresionanta care a fost anuntat la Toronto este „Sniff” cu Morgan Freeman, Al Pacino, Helen Mirren si Danny DeVito.

Productia regizata de Taylor Hackford, castigatorul unui trofeu Oscar in 1978 si nominalizat de 6 ori pentru „Ray’ (2004), a fost descrisa ca fiind „o reinventare eleganta a filmului noir”.

Scenariul scris de Tom Grey spune povestea detectivului Joe Mulwray (jucat de Morgan Freeman) si al partenerul sau William Keys (jucat de Danny DeVito) care investigheaza rezidentii unui azil de lux pentru batrani unde au avut loc doua morti suspecte. Un caz care pare destul de normal se transforma intr-o serie de evenimente neobisnuite cand cei doi detectivi descopera o lume ascunsa a traficului de droguri, a crimei organizate si a sexului, toate fiind controlate de liderul Harvey Stride (jucat de Al Pacino) si Paianjenul acestuia, un rol de femeie fatala jucat de Helen Mirren.

Mirren si Hackford au lucrat impreuna pentru prima data in 1985 pentru „Nopti Albe”. Un an mai tarziu au intrat intr-o relatie intima iar din 1997 sunt casatoriti, relatia lor personala celebrand anul acesta 35 de ani de existenta.

„Sniff”, titlul filmului, este un acronim pentru „Senior Nursing Institute & Family Foundation” dar si o expresie folosita pentru consumul de droguri pe nas.

Hackford a declarat pentru Deadline ca „Am fost mereu un mare fan al filmelor noir dar nu am reusit sa fac niciunul pana acum, desi am lucrat la „Against All Odds” care a fost un remake dupa „Out of The Past”, cel mai bun film noir realizat vreodata. Scenariul pentru Sniff mi-a fost trimis de producatorii acestuia prin intermediul agentului meu si am fost foarte incantat. Ceea ce a facut Tom Grey e spectaculos: a dezvaluit ce se intampla cu generatia baby boom nascuta in anii ’60 – ’70 care a ajuns la pensie si se retrage in aziluri. Unii isi permit aziluri de lux iar scenariul filmului exploreaza lumea dincolo de suprafata acestora locuri extravagante si aparent foarte linistite.”

In privinta distributiei, Hackford spune ca l-a intrebat pe scenaristul Grey pe cine a avut in minte cand a scris textul iar acesta a raspuns: „Pe Morgan Freeman ca detectiv, pe Al Pacino in rolul inamicului, pe Helen Mirren ca femeia fatala si Danny DeVito ca partener al lui Freeman. S-a potrivit de minune pentru ca am lucrat cu toti acesti actori de-a lungul timpului asa ca am reusit sa ii transform visele in realitate.”

Ce a urmat a fost o serie de discutii cu fiecare dintre actori pentru a-i convinge sa accepte rolurile si sa gaseasca disponibilitate in programul foarte incarcat pe care il are fiecare dintre cei 4 giganti ai Hollywood-ului. Regizorul a declarat ca Mirren, sotia sa, a fost cel mai usor de convins.

Hackford a povestit ca „Atunci cand am lucrat la „Avocatul Diavolului cu Al Pacino, a refuzat rolul de 4 ori. Iar Tony Gilroy si cu mine am tot schimbat scenariul si am tot adaugat scene. Al nu este un om cu care se lucreaza usor si dureaza mult sa il convingi de ceva. Iar discutiile pentru Sniff au fost foarte similare. I-am trimis scenariul si mi-a spus ca nu crede ca este pentru el. Am tot rescris scenele, am facut schimbari pana cand a acceptat iar acum cred ca are cel mai bun rol din film. La randul lui, Danny e un regizor foarte bun si un actor minunat dar niciunul dintre ei nu e usor. Dar cred ca delicioasa ideea de a-i strange sa lucreze impreuna, fiecare are un rol demn de talentul lui. „

Filmarile sunt programate sa inceapa anul viitor. Pana atunci, pe Al Pacino il veti vedea intr-o alta distributie impresionanta in „House of Gucci” in regia lui Ridley Scott, in timp ce anul viitor se pregateste sa apara in „Regele Lear” in regia lui Michael Radford.

Danny DeVito va aparea in curand pe marile ecrane in „The Survivor” in regia lui Barry Lenvinson si mai are in plan alte doua roluri care ar putea fi considerate tipice pentru el. Va juca in comediile „Triplets” alaturi de Arnold Schwarzenegger si Eddie Murphy si „Little Demon” alaturi de Aubrey Plaza si fiica lui, Lucy DeVito, acolo unde isi va imprumuta vocea personajului Satana.

Dupa aparitia in „Hitman’s Wife’s Bodyguard”, unul dintre singurele filme noi disponibile in cinematografe in vara trecuta, la redeschiderea de dupa al treilea val al pandemiei, Morgan Freeman va putea fi vazut pe marele ecran abia anul viitor.

Actorul nominalizat de 5 ori la Oscar care a castigat un trofeu in 2010 pentru „Invictus” se afla in prezent la filmarile „Muti” in regia lui George Gallo iar in curand va aparea in „Paradise Highway” in regia Annei Gutto, film aflat momentan in stadiul de post-productie. Pe langa „Sniff”, anul viitor va mai juca si in „Hate to See You Go” in regia lui Ben Tishler si „A Good Person” in regia lui Zach Braff.

Freeman a mai aparut anul acesta alaturi de Helen Mirren in seria „Solos” de pe Amazon.

Dupa aparitia in „Solos” si in blockbusterul „Fast & Furious 9: The Fast Saga”, Helen Mirren va putea fi vazuta anul viitor in rolul bunicii din „White Bird: A Wonder Story” in regia lui Marc Foster si in 2023 in continuarea „Shazam: Fury of the Gods” in regia lui David F.Sandberg.

Intre timp, mai are in lucru productia „Golda” unde joaca rolul Goldei Meir, supranumita „Doamna de Fier a Israelului” in timpul Razboiului Yom Kippur din 1973.

Vara aceasta, Mirren a facut deliciul marilor festivaluri de film internationale printr-o serie de aparitii spectaculoase pe covorul rosu. Recent, a fost surprinsa si la defilarea de moda Dolce & Gabbana din Venetia acolo unde a purtat o rochie de inspiratie Rococo.

Citește în continuare