Skip to content

Un artist a aruncat in aer un Lamborghini de peste 200.000 de euro in semn de protest fata de lacomia societatii. 999 de ramasite din explozie vor fi vandute sub forma unor opere de arta digitale.

In ultimul an, fenomenul NFT-urilor s-a raspandit intr-un mod accelerat si a tulburat piata de vanzari artistice, tot mai multi artisti optand sa-si vanda creatiile in format digital. Dupa ce unele lucrari de arta au atins preturi care echivaleaza zeci de milioane de dolari, un artist misterios a aruncat in aer un Lamborghini in semn de protest fata de lacomia din jurul cripto-artei. 

Acum, artistul vinde NFT-uri cu videoclipuri cu 999 de piese ramase in urma exploziei. Licitatia pentru vanzarea acestora era programata sa inceapa la finalul saptamanii trecute dar a fost amanata din cauza evenimentelor din Ucraina. Se va desfaura in curand si fiecare piesa va porni de la pretul de .01 Ether, in jur de 23 de euro.

Artistul, care lucreaza sub pseudonimul Shl0ms, a aruncat in aer un Lamborghini Huracan second-hand, cu un pret estimativ intre 200 si 300.000 de euro. Explozia a avut loc pe 2 februarie intr-un loc secret din desertul SUA si a fost supravegheata de reprezentanti ai guvernului federal american si ingineri licentitati in materiale explozive. 

O echipa de aproximativ 100 de oameni l-a ajutat pe Shl0ms sa organizeze explozia si sa creeze o colectie de NFT-uri cu bucatile carbonizate ramase in urma acestui act artistic. Acesta a declarat pentru publicatia Fortune ca „spre deosebire de ceea ce au scris unele institutii de presa, decizia de a distruge Lamborghini nu a fost un protest impotriva culturii cripto, numind-o o critica mai generala a lacomiei in privinta cripto-artei.”

Ca exemplu de bune practici, artistul a indicat asa-numitele OAD, organizatii autonome descentralizate care sunt grupuri din blockchain centrate pe un obiectiv comun si o tehnologie utilizata pentru a crea arta pentru binele public.

Astfel, Shl0ms si-a impartit proiectul in 999 de piese care au fost filmate iar fiecare videoclip a fost transformat intr-un NFT. Dintre acestea, 888 au fost scoase la vanzare iar 111 au fost daruite echipei artistului, o parte dintre ele vor fi utilizate pentru un proiect viitor.

Alegerea unei licitatii publice a fost explicata prin decizia de a „lasa la latitudinea altor oameni sa-mi pretuiasca arta”, a spus Shl0ms. Conform declaratiilor artistului, majoritatea incasarilor vor fi donate pentru a finanta instalatii de arta publica. In privinta pieselor fizice ale masinii distruse, acestea nu vor fi vandute, vor fi depozitate si expuse ulterior. 

Mai jos puteti urmari manifestul lui Shl0ms. Este un artist misterios, nu se stie cum arata si nici alte detalii despre viata sau experienta lui dar s-a remarcat incepand cu 2016 exclusiv in zona de criptoarta, fiind pasionat de ideea distrugerii creatiei. In 2021, a aruncat in aer un pisoar de tipul celebrului exemplar al lui Marcel Duchamp si a vandut 150 de bucati dintre ramasite, reusind sa stranga 500.000 de dolari.

Din punct de vedere tehnic, stim deja ca arta nu este replicabila, insa in varianta digitala, o piesa de arta poate fi, prin tehnologia NFT (token non-fungible).

In linii simple, fiecare opera de arta are un numar unic de identificare atribuit operei, iar acest numar este introdus intr-o baza de date cu alte numere similare, fiind partajata intr-o retea de computere, denumita “blockchain”.

De cate ori are loc o tranzactie NFT – cumparare, vanzare sau oferire – datele sunt marcate si trebuie validate de intreaga retea de calculatoare, de blockchain, iar lucrarea va contine un istoric complet al fiecarei tranzactii facute vreodata. Deoarece baza de date cuprinde mai multe calculatoare care nu sunt in acelasi loc, datele pot fi schimbate cu usurinta, insa pe cealalta parte, fiecare dintre calculatoarele conectate trebuie sa fie de acord ca tranzactiile sa fie valide.

Unicitatea lucrarilor este astfel semnalizata de blockchain, ceea ce impiedica vanzari multiple pentru acelasi produs de la un singur utilizator.

Mai jos puteti vedea alte exemple recente de NFT-uri expuse in muzee celebre sau scoase la vanzare.

Citește în continuare