Skip to content

Unde poti urmari online gratuit funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Este de asteptat sa devina cel mai urmarit program TV din istorie. Palatul Buckingham a dezvaluit ieri un ultim portret oficial al monarhului.

Ziua de 19 septembrie 2022 va ramane in istorie sub influenta unuia dintre cele mai mari evenimente desfasurate in ultimii 100 de ani: funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. 

Este singurul eveniment din lume la care se lucreaza de aproape 70 de ani. Din momentul incoronarii Reginei Elisabeta in 1952, au existat cel putin doua intalniri anuale – prezidate de regina insasi – pentru a planui cele 10 zile care precedat ziua inmormantarii.

Intr-un interviu acordat publicatiei The Guardian, jurnalistul Dermot Murnaghan de la Skly News a declarat ca a inceput sa repete protocoalele pentru decesurile membrilor seniori ai Familiei Regale – Regina Elisabeta, actualul Rege Charles, Printesa Anne, Printii Edward si Andrew – in urma cu 30 de ani.

In ultimele saptamani, prezentatorul TV a purtat constant cu el o cravata neagra in buzunar, fiind pregatit sa o poarte oricand pentru a anunta decesul Reginei. In redactiile presei britanice, se stia de ceva vreme ca problemele de mobilitate ale monarhului sunt mult mai serioase decat se lasa sa se inteleaga.

Incepand cu 12:00, ora Romaniei (la 10:00 in UK), vor fi transmise online toate procesiunile care fac parte din funeraliile publice ale Reginei. Este de asteptat sa fie cel mai urmarit program TV din istoria televiziunii din intreaga lume, fiind ultima data cand un mare monarh va fi inmormantat la o scara atat de mare, cu atat de mult interes. 

Pentru a marca aceasta ocazie, Palatul Buckingham a dezvaluit un ultim portret oficial al monarhului, o fotografie realizata pentru Jubileul de Platina sarbatorit in luna iunie.

Din respect fata de evenimentele solemne planuite pentru astazi, televiziunile britanice BBC, Sky News si ITV vor difuza acelasi flux video si se vor abtine din a comenta live evenimentul, asa cum s-ar intampla in mod obisnuit.

Comentariile prezentatorilor TV vor fi reduse la minim pentru a lasa imaginile sa vorbeasca de la sine si pentru a permite muzicii ceremoniale sa redea atmosfera solemna care va exista pe strazile din Londra si in Westminster Abbey.

Mai jos veti gasi trei linkuri unde puteti urmari live online gratuit inmormantarea Reginei Elisabeta a II-a.

Flux video BBC (va incepe la 12:00, ora Romaniei):

Flux video pe canalul oficial al Familiei Regale (va incepe la 13:00, ora Romaniei):

Flux video Sky News (live toata ziua):

Ca un ghid al transmisiunilor live de astazi, mai jos puteti descoperi programul oficial al funeraliilor, ora cu ora. Si tot mai jos va puteti reaminti de cele mai importante momente din viata Reginei Elisabeta a II-a, ultimul mare monarh al lumii moderne. 

La 10:00 se vor deschide usile de la Westminster Abbey – aflate la cativa zeci de metri distanta – pentru cei 2000 de invitati care vor veni din toate colturile lumii pentru a lua parte la funeralii. Printre ei se numara si Familia Regala a Romaniei: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei si Alteta Sa Regala Principele Consort. Alaturi de ei vor fi sefi de state, reprezentanti ai guvernelor din intreaga lume si membri ai altor Familii Regale. Acestia se vor intalni la Royal Hospital din zona Chelsea de unde vor fi transportati in ordine spre Westminster.

La 12:35, un grup de purtatori din The Queen’s Company, Batalionul 1 Grenadier Guards, va ridica sicriul de pe catafalc. Il va transporta apoi in procesiune de la Westminster Hall pana la un afet de tun care va fi pozitionat langa usa de nord a cladirii. Afetul de tun este utilizat din 1901, inca de la inmormantarea Reginei Victoria.

La 12:44, afetul de tun va fi tras de 142 de militari ai Marinei Regale pana la Westminster Abbey. Regele, membrii Familiei Regale, rudele Regelui si rudele Printului de Wales vor merge pe jos in spatele cortegiului.

La 12:52 procesiunea va ajunge la poarta de vest de la Westminster Abbey unde grupul de purtatori va ridica sicriul de pe afetul de tun si il vor transporta in interior pentru funeraliile de stat.

La 13:00 va incepe slujba de inmormantare de stat.

La 13:55 va rasuna „The Last Post”, melodie care marcheaza sfarsitul vietii unui militar. Va fi urmata de doua minute de liniste la nivel national.

La 14:00 vor fi interpretate „Reveille”, imnul national si o boceta de catre Cimpoierul Reginei. Acestea vor marca sfarsitul funeraliilor de stat. Sicriul va fi tranportat inapoi la afetul de tun.

La 14:15 va incepe o procesiune care va pleca de la Westminster spre Wellington Arch de langa Hyde Park Corner. Va urma traseul Broad Sanctuary Parliament Square, Parliament Street, Whitehall, Horse Guards, Horse Guards Arch, Horse Guards Road, The Mall, Queen’s Gardens, Constitution Hill si Apsley Way. Regele si membrii familiei regale vor merge pe jos in spatele cortegiului.

Programul complet al zilei de astazi il veti gasi mai jos.

Din momentul in care sicriul cu trupul Reginei Elisabeta a II-a a iesit pe portile Palatului Buckingham, a iesit in evidenta coroana spectaculoasa care este asezata deasupra steagului regal. Pentru ca sicriul este acoperit incontinuu cu un drapel urias, semnificatia Coroanei Imperiala de Stat este prevalenta in contextul funeraliilor Reginei, avand o istorie lunga in spate.

Coroana Imperiala de Stat a fost fixata pe sicriu in momentul in care a inceput procesiunea transferului de la Palatul Buckingham la Westminster Hall din Londra. Coroana va ramane in acelasi loc pana in momentul ingroparii in cripta regala care va avea loc astazi, spre finalul zilei, la Castelul Windsor.

Citește în continuare