Skip to content

La Wimbledon, arbitrii de linie ar putea fi inlocuiti cu un software bazat pe Inteligenta Artificiala. Incepand din 2025, circuitul ATP va utiliza un sistem electronic  de imagistica in locul arbitrilor.

Luna trecuta, tenisul a devenit primul sport din lume care a introdus comentatori digitali, creati cu ajutorul unor software-uri bazate pe Inteligenta artificiala. Evenimentul a avut loc la Wimbledon unde compania IBM a colaborat cu All England Club pentru a introduce un nou algoritm care produce discursuri pentru toate momentele importante ale turneului. La final, creeaza montaje video in care sunt comentate momentele respective (highlights in limba engleza) ─ un exemplu poate fi urmarit aici.

Directorul turneului, Jamie Baker, a declarat recent ca Wimbledon — eveniment care se desfasoara zilele acestea — va lua in considerare inlocuirea arbitrilor de linie (cei care stau pe margine, urmaresc sa vada daca mingea este afara (OUT) sau daca jucatorii fac erori  (FAULT) si care striga puternic cand identifica o astfel de problema) cu arbitrii digitali, bazati pe Inteligenta Artificiala.

Potrivit The Guardian, circuitul masculin ATP a anuntat in aprilie ca incepand din 2025 va renunta treptat la arbitrii de linie in favoarea unui sistem electronic, care va utiliza o combinatie de camere de filmat si tehnologie IA (Inteligenta Artificiala).

Jamie Baker

La randul lui, Baker, directorul Wimbledon, a declarat ca turneul pe care il conduce „incearca sa echilibreze traditiile sale cu inovatia tehnologica” si va lua in considerare aceasta masura.

In prezent, camerele de luat vederi sunt adesea utilizate pentru a completa apelurile arbitrilor oficiali. Turneele US Open si Australian Open folosesc o astfel de tehnologie de imagistica pentru a urmari unde aterizeaza mingea. Doar Wimbledon si Roland Garros nu au incorporat inca o astfel de tehnologie in arbitrajul lor.

In luna mai, John McEnroe, de sapte ori campion de Grand Slam, a pregatit terenul pentru aceasta schimbare si a declarat ca la Wimbledon ar trebui sa se renunte la arbitrii de linie in favoarea apelurilor electronice automate. Celebrul tenismen a sustinut intr-un interviu acordat Radio Times: „Cred ca tenisul este unul dintre putinele sporturi in care nu ai nevoie de arbitri. Daca ai acest echipament si este precis, nu e mai bine sa stii ca se face o decizie corecta? Daca l-as fi avut de la inceput, ar fi fost mai plictisitor, dar as fi castigat mai mult.”

In cazul turneului Wimbledon, arbitrii de linie au devenit parte din identitatea vizuala a evenimentului.

Simona Halep la Wimbledon

Atat pentru cei care reusesc sa obtina bilete la meciurile Wimbledon dar si pentru spectatorii de acasa, arbitrii de linie imbracati in blazere albastre Ralph Lauren, instant recognoscibile, sunt un element de baza al sportului. In plus, englezii sunt deseori definiti prin afinitatea lor pentru prezervarea traditiilor si a patrimoniului iar Wimbledon este un bun exemplu in acest sens.

Jamie Baker sustine ca decizia de a renunta la antrenori este una grea, avand in vedere ca peste o jumatate de milion de fani viziteaza Wimbledon in fiecare an pentru a experimenta „mostenirea competitiei si anumite elemente care sunt absolut sacre, care merita absolut protejate”.

Baker a mai adaugat ca lucrurile se vor schimba cu siguranta in urmatorii ani deoarece „exista si alte parti ale patrimoniului nostru care, de fapt, nu mai au aceeasi valoare ca in trecut… asa ca ne uitam la moduri in care putem schimba si inova. Dar provocarea noastra, ca echipa de conducere, este sa ne asiguram ca aceste schimbari nu erodeaza patrimoniul, pentru ca este foarte important pentru noi.”

In ultimele luni, se vorbeste constant despre impactul pe care il va avea Inteligenta Artificiala asupra vietii cotidiene, de la inlocuirea casierilor din magazine cu roboti la inovatii din domeniul sanatatii sau al artei. Va invitam sa cititi mai jos despre acest subiect.

Citește în continuare