Skip to content

BBC a dezvaluit singurul interviul audio in care Banksy isi confirma numele real. Inregistrarea a fost facuta in urma cu 20 de ani si ar putea pune capat speculatiilor legate de identitatea artistului.

BBC a dezvaluit un interviu din 2003 care isi propune sa lamureasca dezbaterile despre identitatea celui mai misterios artist graffer din lume, Banksy. Radioul britanic va publica zilele viitoare o inregistrare in care un reporter BBC il intreaba pe artist daca numele real al lui Banksy este „Robert Banks”, la care artistul raspunde: „Este Robbie”.

Potrivit presei britanice, acesta este singurul caz cunoscut in care Banksy isi dezvaluie prenumele. De asemenea, in privinta aspectului fizic al artistului, imaginea de mai sus este dintr-un interviu din 2003, BBC sustine ca ar fi vorba despre aceeasi persoana din interviul pe care il veti descoperi mai jos.

De mult timp se speculeaza asupra adevaratei identitati a artistului, ale carui lucrari se ridica la zeci de milioane de dolari si au aparut pe peretii caselor, in galerii de arta prestigioase si chiar pe bariera israeliana din Cisiordania. 

In trecut, Robert Del Naja de la Massive Attack, Neil Buchanan de la Art Attack si chiar Billy Gannon, un consilier din Pembroke Dock, au fost suspectati ca s-ar fi aflat de fapt in spatele pseudonimului Banksy. In cazul lui Gannon, acesta a demisionat anul trecut din functie, acuzand ca speculatiile publicului l-au pus intr-o pozitie in care nu-si poate indeplini jobul.

In 2008, publicatia Daily Mail s-a laudat ca l-a „demascat” pe Banksy drept Robin Cunningham, un barbat in varsta de 34 de ani la vremea respectiva.

Imediat dupa aceea, Banksy a infirmat informatia insa dealerii de arta considera ca artistul nu-si va dezvalui niciodata identitatea, misterul din jurul identitatii sale fiind un factor de importanta in succesul operelor sale.

Ziaristii de la The Guardian sustin ca interviul scos la iveala de BBC nu va opri speculatiile legate de Cunningham. Inregistrarea poate fi ascultata pe BBC Sounds, in cel mai recent episod al emisiunii The Banksy Story de la Radio 4. La vremea respectiva, Banksy avea 20 ani si se pregatea sa deschida expozitia lui “Turf War” din estul Londrei. 

Printre alte subiecte abordate in cadrul interviului, acesta raspunde la un moment dat acuzatiilor de vandalism care ii erau aduse la vremea respectiva: „Nu sunt aici ca sa-mi cer scuze pentru asta. Este o modalitate mai rapida de a-ti expune punctul de vedere, nu?”

Interviul poate fi ascultat aici.

Cu toate acestea, un proces aflat in curs ameninta sa dezvaluie un alt „nume complet” al artistului.

Numele real lui Banksy a fost numit recent intr-un proces inaintat Inaltei Curtii de Justitie din Marea Britanie. Publicatia MailOnline sustine ca Banksy ar fi de fapt pseudonimul lui Robin Gunningham, un individ nascut in Bristol, in varsta de 53 de ani.

Dezvaluirea a fost facuta de Richard Eden, unul dintre jurnalistii DailyMail care are mereu surse in locuri greu de accesat. Eden sustine ca Banksy sau Robin Gunningham este numit ca parat intr-o actiune intentata in justitie care il acuza de defaimare.

Procesul il mentioneaza pe Banksy pe numele lui real alaturi de compania pe care acesta a infiintat-o si pe care a numit-o in mod jucaus „Pest Control Ltd” (in romana, Dezinsectia SRL). Contrar titlului sau, compania vinde arta lui Banksy care este produsa de obicei sub forma unui act de vandalism anonim, in timpul noptii.

Cel care a initiat actiunea in justitie este Andrew Gallagher, in varsta de 56 de ani, un antreprenor care si-a gasit succesul in industria muzicala, organizand petreceri de tip rave in anii 1990. Ulterior a descoperit potentialul comercial al graffiti-ului pe care a inceput sa il exploateze.

Procesul lui Gallagher are scopul de a-l aduce pe Banksy in fata justitiei si a-l deconspira. Mai multe pe aceasta tema puteti citi mai jos.

Dl Gallagher a declarat pentru MailOnline ca refuza sa discute despre proces, in timp ce avocatul sau, Aaron Wood de la firma Brandsmiths, a declarat ca detaliile sunt in prezent „confidentiale si vor ramane astfel pana cand Banksy sau Pest Control isi vor depune intampinarea. Din acest motiv nu am libertatea de a spune mai multe despre aceasta cerere”.

Intr-un interviu acordat anul trecut, Gallagher a explicat: „Nu mi-am dat seama la momentul respectiv, dar majoritatea fotografiilor pe care le-am facut erau cu lucrari realizate de un pusti nou venit in cartier, care se numea Banksy.”. Acesta cere dreptul de a vinde imaginile respective ca produse comerciale care ar putea fi accesibile pentru milioane de fani ai operelor lui Banksy.

Banksy si Pest Control au ales sa nu raspunda momentan acestui proces si nici intrebarilor presei. 

Citește în continuare