Identitatea lui Banksy a fost dezvaluita. Numele lui apare intr-un proces intentat de un vanzator de arta. Presa britanica a prezentat si doua imagini ale artistului.
Banksy este probabil cel mai faimos artist de graffiti din lume, insa identitatea sa a ramas intotdeauna un mister total. Faptul ca numele lui este complet necunoscut a fost poate unul dintre cele mai fascinante aspecte ale operei sale. De-a lungul timpului, celebritati precum Brad Pitt, Angelina Jolie si regretatul George Michael s-au numarat printre cei care au achizitionat lucrarile lui Banksy pentru sume de bani care depasesc 10 milioane de euro in unele cazuri. Artistul a atins chiar un punct culminant in 2021 cand lucrarea „Love is in the Bin” a devenit cea mai scumpa opera de arta a unui creator anonim, fiind adjudecata la licitatie pentru 21,5 milioane de euro.
Toate aceste lucruri sunt pe cale de a fi schimbate deoarece numele real lui Banksy este numit intr-un proces inaintat Inaltei Curtii de Justitie din Marea Britanie.
Publicatia MailOnline sustine ca Banksy ar fi de fapt pseudonimul lui Robin Gunningham, un individ nascut in Bristol, in varsta de 53 de ani, educat la o scoala din sistemul public de invatamant britanic.
Dezvaluirea a fost facuta de Richard Eden, unul dintre jurnalistii DailyMail care are mereu surse in locuri greu de accesat. Eden sustine ca Banksy sau Robin Gunningham este numit ca parat intr-o actiune intentata in justitie care il acuza de defaimare.
Procesul il mentioneaza pe Banksy pe numele lui real alaturi de compania pe care acesta a infiintat-o si pe care a numit-o in mod jucaus „Pest Control Ltd” (in romana, Dezinsectia SRL). Contrar titlului sau, compania vinde arta lui Banksy care este produsa de obicei sub forma unui act de vandalism anonim, in timpul noptii.
Cel care a initiat actiunea in justitie este Andrew Gallagher, in varsta de 56 de ani, un antreprenor care si-a gasit succesul in industria muzicala, organizand petreceri de tip rave in anii 1990. Ulterior a descoperit potentialul comercial al graffiti-ului pe care a inceput sa il exploateze.
Procesul lui Gallagher are scopul de a-l aduce pe Banksy in fata justitiei si a-l deconspira.
Dl Gallagher a declarat pentru MailOnline ca refuza sa discute despre proces, in timp ce avocatul sau, Aaron Wood de la firma Brandsmiths, a declarat ca detaliile sunt in prezent „confidentiale si vor ramane astfel pana cand Banksy sau Pest Control isi vor depune intampinarea. Din acest motiv nu am libertatea de a spune mai multe despre aceasta cerere”.
Intr-un interviu acordat anul trecut, Gallagher a explicat: „Nu mi-am dat seama la momentul respectiv, dar majoritatea fotografiilor pe care le-am facut erau cu lucrari realizate de un pusti nou venit in cartier, care se numea Banksy.”. Acesta cere dreptul de a vinde imaginile respective ca produse comerciale care ar putea fi accesibile pentru milioane de fani ai operelor lui Banksy.
Banksy si Pest Control au ales sa nu raspunda momentan acestui proces si nici intrebarilor presei.
Anterior, Gallagher l-a dat in judecata pe Banksy prin compania sa care vinde felicitari si carti postale, Full Colour Black, sustinand ca Banksy nu isi utilizeaza marca lui in scopuri comerciale.
Imediat dupa aceea, Banksy a deschis un magazin de tip pop-up numit Gross Domestic Product in Croydon, in sudul Londrei, intr-o miscare de a-si consolida pozitia in aceasta disputa.
Artistul a declarat la acea vreme: „O companie de felicitari contesta marca comerciala pe care o detin pentru arta mea si incearca sa preia custodia numelui meu pentru a-si putea vinde in mod legal marfurile false Banksy”.
Acel caz a riscat ca anonimatul lui Banksy sa fie dezvaluit, iar avocatul sau a sustinut cu tarie ca dezvaluirea identitatii sale ar „diminua personalitatea artistului”.
Full Colour Black a respins pretentiile lui Banky, iar in 2020, Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuala s-a pronuntat in favoarea companiei lui Gallagher. Cu toate acestea, decizia a fost infirmata in cadrul unui recurs din 2022. La vremea respectiva, presa remarca faptul ca victoria lui Banksy i-a permis ca numele sau real sa ramana necunoscut, reusind sa blocheze tentativele lui Gallagher.
Cand i-au dat castig de cauza lui Gallagher, judecatorii au remarcat ca Banksy, care declarase ca „drepturile de autor sunt pentru ratati”, si-a exprimat de multe ori dispretul fata de drepturile de proprietate intelectuala si au adaugat ca este dificil sa insiste asupra drepturilor de autor in timp ce alege sa ramana anonim.
Totusi, anul trecut, Banksy a castigat o actiune separata in instanta care i-a confirmat dreptul de a inregistra seria sa de imagini care prezinta cimpanzei care poarta panouri cu mesaje sociale atarnate de gat.
Adevarata identitate a lui Banksy nu a fost niciodata confirmata pe deplin – iar speculatiile continua sa il inconjoare pe misteriosul artist.
In 2008, publicatia Mail On Sunday a realizat o investigatie in urma careia a sustinut ca ar fi gasit o fotografie cu Banksy realizata in Jamaica. In imagine apare un un barbat imbracat in camasa albastra si blugi.
Ulterior, jurnalistii au vizitat Bristol, despre care se spune ca este orasul natal al lui Banksy — unde de altfel el a realizat o multime de lucrari in spatiul public —, unde un individ a afirmat ca identitatea barbatului din fotografie era Robin Gunningham.
La vremea respectiva, Banksy a negat ca fotografia il reprezinta si numele. Procesul care i-a fost intentat recent confirma ca acesta ar fi de fapt numele lui, ramane de vazut daca si fotografia se adevereste ca fiind un portret al acestuia.
Criticii de arta sustin ca, in cazul in care una dintre presupusele fotografii cu el care circula in presa s-ar dovedi a fi reala, artistul nu ar recunoaste niciodata ca este vorba despre el deoarece brandul lui personal este fondat predominant pe mister.