Povestea unui graffiti de Banksy a devenit spectacol de teatru in Tara Galilor. Un desen aparut peste noapte a schimbat destinul unui oras intreg.

In pragul Craciunului din 2018, pe un garaj oarecare al cartierului Taibach din Port Talbot, Tara Galilor, a aparut, peste noapte, o lucrare semnata de celebrul Banksy. Vazut frontal, graffitiul reprezenta un copil care parea sa prinda fulgi de zapada cu limba, cu o bucurie pura si inocenta. Dar o simpla schimbare de perspectiva dezvaluia adevarata intentia a artistului: ceea ce parea a fi zapada era, de fapt, cenusa ce cadea dintr-un tomberon in flacari.
Imaginea, poetica si dura deopotriva, trimitea direct la fumul gros si toxic emis de uzinele din oras – mai ales de combinatul siderurgic Tata Steel, in apropierea caruia se afla garajul.
Cu o istorie plina de contraste, povestea lucrarii a inspirat un spectacol de teatru jucat de cateva zile in Regatul Unit, urmand sa plece in turneu dupa prestatiile din Port Talbot.
Dupa aparitia lucrarii si promovarea ei in presa, cartierul Taibach a devenit dintr-un loc anonim intr-un punct fierbinte pe harta culturala a zonei, atragand zeci de mii de turisti. Autoritatile au fost nevoite sa monteze camere de supraveghere si sa asigure paza non-stop.
S-au produs suveniruri – cani, brelocuri, magneti – cu imaginea desenului, iar Port Talbot, orasul care a dat lumii actori precum Richard Burton, Anthony Hopkins si Michael Sheen, devenise, brusc, epicentrul unui dialog despre arta, industrie si mediu.
Garajul pe care a aparut lucrarea ii apartinea lui Ian Lewis, un muncitor la otelarie. Dupa lungi discutii si dezbateri aprinse, acesta a vandut pictura dealerului de arta din Essex, John Brandler. In mai 2019, opera – in intregimea sa de 4,5 tone – a fost mutata intr-un spatiu temporar de expozitie din oras alaturi de lucrari de alte Banksy si Andy Warhol, si exista planuri pentru expunere in India sau China.


Efectul pe care l-a avut micul gest al lui Banksy a fost incredibil asupra comunitatii locale. Treptat, in oras au fost realizate peste 150 de lucrari noi de arta urbana.
Ulterior, au aparut cariere pentru cel putin patru artisti locali, care au inceput sa predea arta urbana si in scoli. Iar pe garajul unde fusese candva Banksy, artistul Steve Jenkins a pictat o noua lucrare, care critica poluarea cauzata de masini.
Cel mai mare succes al acestei miscari a fost crearea unei galerii in aer liber pe Bridge Street, un spatiu care se reinnoieste lunar si gazduieste lucrari pe teme actuale, toate oferite gratuit publicului.
Aceasta istorie plina de contraste sta la baza piesei de teatru “Port Talbot Gotta Banksy”, scrisa de Tracy Harris si Paul Jenkins. Reuneste marturiile localnicilor si documenteaza nu nu doar povestea operei de arta, ci si contextul mai larg: inchiderea furnalelor, pierderea locurilor de munca, dar si curajul unei comunitati de a merge mai departe.
Paul Jenkins, regizorul piesei, a spus ca lucrarea s-a transformat “intr-un portret emotionant al unui oras ranit, dar inca viu”, cu un scenariu plin de furie, umor si caldura. Povestea a fost construita in sase ani de documentare si interviuri directe.
Spectacolul a avut premiera a teatrul Sherman din Cardiff, urmand sa fie jucat la New Plaza din Port Talbot, Swansea Grand Theatre, Torch Theatre din Milford Haven si Tŷ Pawb din Wrexham.
Efectul lui Banksy asupra comunitatilor locale in care alege sa isi realizeze lucrarile sunt aproape de fiecare data de lunga durata. Mai jos puteti citi despre astfel de exemple.