Skip to content

Airbnb va interzice utilizarea camerelor de securitate la interior in proprietatile listate pe platforma. Oamenilor le este tot mai dor de timpul petrecut in intimitate, fara sa fie inconjurati si supravegheati de dispozitive digitale.

Airbnb a anuntat la inceputul acestei saptamani ca va interzice utilizarea camerelor de securitate la interior in anunturile listate pe platforma sa. Compania cu sediul in San Francisco a declarat ca incearca sa simplifice politica sa privind camerele de securitate, acordand in acelasi timp prioritate intimitatii si vietii private a clientilor.

Anterior, Airbnb permitea utilizarea camerelor de securitate la interior in zonele comune, atat timp cat acestea erau clar mentionate in anuntul listat pe platforma. Conform noii politici, gazdelor li se permite in continuare sa foloseasca camere cu sonerie si monitoare de zgomot numai in spatiile comune.

Pe scurt, proprietarii vor fi nevoiti sa dezinstaleze camerele video din zonele de dormit si din bai.

Actualizarea acestei politici simplifica abordarea platformei si clarifica faptul ca nu este permisa utilizarea camerelor de securitate la interior, indiferent de scopul sau dezvaluirea prealabila a acestora. Reprezentantii Airbnb se asteapta ca anuntul sa aiba un impact asupra unui numar mic de gazde, deoarece majoritatea anunturilor nu raporteaza ca au dispozitive de supraveghere la interior.

Masura a fost luata si dupa ce au existat o serie de plangeri din partea unor clienti care au fost supravegheati si filmari care au fost distribuite in scop de amuzament pe retelele de socializare. 

„Aceste modificari au fost facute in urma consultarii cu oaspetii nostri, cu gazdele si cu expertii in materie de confidentialitate si vom continua sa solicitam feedback pentru a ne asigura ca politicile noastre functioneaza pentru comunitatea noastra globala”, a declarat Juniper Downs, directorul Airbnb pentru politici comunitare si parteneriate.

Camerele cu sonerie si monitoarele de zgomot vor fi permise strict pentru a monitoriza securitatea locuintei si nu a oaspetilor.

De asemenea, camerele cu sonerie si monitoarele sunt permise si pentru a permite proprietarilor sa verifice anumite aspecte precum organizarea petrecerilor neautorizate (au fost multe astfel de incidente raportate de-a lungul timpului).

Cu toate acestea, gazdele vor fi obligate sa dezvaluie prezenta si amplasarea generala a oricaror camere exterioare inainte ca oaspetii sa faca rezervarea. De asemenea, acestor camere le va fi interzis sa monitorizeze spatiile interioare ale unei proprietati si nu sunt permise in anumite zone exterioare in care exista o asteptare mai mare de intimitate, cum ar fi un dus exterior sau o sauna. 

In privinta monitoarelor de zgomot, gazdele pot sa le foloseasca strict pentru a evalua nivelul decibelilor, nu pentru a inregistra sau transmite sunete sau conversatii. Acestea sunt de asemenea permise strict in spatiile comune, nu in dormitoare sau bai.

Pentru a le da timp gazdelor sa se conformeze acestor actualizari, politica revizuita intra in vigoare la 30 aprilie. 

Dupa aceasta data, incalcarile aduse la cunostinta platformei vor fi investigate, iar masurile pot include eliminarea anuntului sau a contului proprietarului respectiv.

Airbnb a tinut sa precizeze ca hotelurile vor avea voie sa aiba camere care monitorizeaza spatiile comune interioare, cum ar fi holurile si restaurantele.

Aceste masuri se inscriu intr-o tendinta observata recent. Oamenii au inceput sa inteleaga ca au tot mai putina sau deloc intimitate din cauza tuturor dispozitivelor care asculta, inregistreaza si monitorizeaza activitatea lor. De aceea, se asteapta sa apara tot mai multe ajustari ale produselor si serviciilor existente pentru a permite desfasurarea vietii private in intimitate.

De exemplu, in ultimul an s-au dublat vanzarile pentru telefoane „in stil vechi” ─ fara acces la internet, fara camere foto-video si fara supraveghere din partea aplicatiilor si a retelelor de socializare.

Citește în continuare