Skip to content

Alec Baldwin a dat in judecata echipa de productie a filmului „Rust” pentru neglijenta. Actorul vrea sa-si reabiliteze imaginea dupa moartea directorului de imagine Halyna Hutchins si sustine ca a pierdut roluri si bani din cauza incidentului.

Dupa ce a fost dat in judecata pentru ca ar fi impuscat fatal un operator de imagine pe platoul de filmare al filmului „Rust”, Alec Baldwin a depus la randul lui o plangere in care acuza membrii echipei de neglijenta pentru ca au pus munitie reala in arma.

Procesul a fost intentat zilele trecute impotriva mai multor persoane implicate in realizarea proiectului, inclusiv armurierul-sef si asistentul de regie al cineastului Joel Souza.

Actiunea lui Baldwin in judecata este, de fapt, o contracarare a procesului care i-a fost intentat recent de catre Mamie Mitchell, script supervisor-ul productiei. 

Mitchell il acuza pe actor si pe alti cativa membrii ai echipei de filmare ca sunt responsabili pentru moartea directorului de imagine Halyna Hutchins si sustine ca incidentul din octombrie 2021 i-a provocat grave tulburari emotionale.

In procesul intentat de Baldwin saptamana trecuta sunt mentionati Hannah Gutierrez-Reed, armurierul filmului, care se ocupa de manipularea armelor si a munitiei pe platou, Dave Halls, prim asistent de regie, care i-a inmanat arma lui Baldwin in ziua respectiva si a declarat-o ca fiind in siguranta, Sarah Zachry, sefa echipei de recuzita si Seth Kenney, principalul furnizor de arme si munitie al proiectului. 

Baldwin este reprezentat de avocatul Luke Nikas care a declarat ca membrii echipei „Rust” nu si-au indeplinit datoria profesionala de a se asigura ca platoul de filmare este un spatiu in siguranta.

„Aceasta tragedie s-a intamplat pentru ca au fost livrate gloante reale pe platou si au fost incarcate in arma”, se arata in proces. 

Baldwin o acuza pe Gutierrez-Reed ca nu a verificat cu atentie gloantele si pistolul, pe Halls ca nu a verificat cu atentie pistolul inainte de a declara ca este sigur si de a-l inmana actorului, iar pe Zachry ca si-a incalcat datoria de sef de recuzita, nereusind sa asigure siguranta armelor si a munitiei de pe platou.

Incidentul a avut loc in urma cu mai bine de un an, pe 21 octombrie 2021, in timpul filmarilor pentru „Rust”, un western cu buget redus, la o ferma din New Mexico, langa Santa Fe. 

Baldwin declara in plangere ca in ziua filmarii se afla pe platou exersand cum sa utilizeze un revolver de moda veche, cand arma s-a declansat si a tras un glont care i-a lovit pe directorul de imagine Halyna Hutchins si pe regizorul Joel Souza. Actorul a sustinut in repetate randuri ca nu este responsabil pentru impuscaturile fatale – Hutchins a decedat la scurt timp dupa incident, Souza a avut rani usoare dar a fost eliberat din spital cateva ore mai tarziu – si ca a fost informat in mod eronat ca arma nu prezinta vreun pericol.

In anchetele aflate in desfasurare in ultimul an, inculpatii mentionati in procesul lui Baldwin au negat orice urma de vinovatie sau responsabilitate pentru incidentul produs. In plus, doamna Gutierrez-Reed, armurierul-sef, l-a dat in judecata pe Kenney, acuzandu-l ca a furnizat munitie reala pentru film, lucru pe care acesta l-a negat.

Procesul lui Baldwin, care se va judeca incepand cu luna ianuarie 2023, citeaza dovezi publicate la inceputul acestui an de catre Biroul Serifului din Comitatul Santa Fe, il acuza pe Kenney ca isi tinea depozitul de arme si munitie in „dezordine” si include fotografii cu munitie depozitata „la intamplare”. 

Pentru acuzatiile aduse lui Zachry si Gutierrez-Reed este citat un raport al F.B.I.-ului care arata ca au fost gasite gloante reale in mai multe locuri, inclusiv intr-o banduliera pe care o purta domnul Baldwin in acea zi. Simultan, Baldwin mentioneaza ca nu era la curent cu vreo problema de siguranta pe platou si ca, desi a fost producator al filmului, nu a fost insarcinat cu logistica de pe platou sau cu angajarile. 

Baldwin solicita despagubiri pentru daunele legale care ar putea aparea in urma cazului intentat de Mitchell si sustine ca a fost prejudiciat ca urmare a incidentului. Actorul spune ca a fost concediat de la mai multe locuri de munca si ca a fost refuzat pentru alte oportunitati.

O reconstituire digitala a incidentului

„Nu poate exista nicio indoiala ca altii au suferit din cauza neglijentei paratilor mult mai mult decat Baldwin. Hutchins si-a pierdut viata, iar copilul ei mic si-a pierdut mama. Producatorul Joel Souza a fost impuscat in umar si a suferit dureri fizice si emotionale. Desi nu se poate compara situatia lui, Baldwin trebuie sa traiasca cu imensa durere si cu pretul emotional, fizic si financiar rezultat, cauzate de comportamentul neglijent si supravegherea eronata din partea paratilor care i-au pus in mana o arma incarcata si i-au facut pe el, pe Hutchins si pe toti ceilalti de pe platou sa creada ca utilizarea dirijata a armei era sigura.”, se arata in proces.

Sarah Zachry, sefa echipei de recuzita, a raspuns deja plangerii lui Baldwin si cere sa ii fie respinsa acuzatia deoarece este rezidenta din New Mexico inca de la nastere si ca nu este supusa jurisdictiei personale a instantelor din California.

Avocatii ei sustin ca „Zachry nu a fost niciodata rezidenta a Californiei si nici nu a locuit sau a lucrat vreodata in California. Doamna Zachary nu a calatorit in California in niciun scop legat de angajarea sa sau de munca la productia `Rust’. Ultima data cand doamna Zachary a vizitat California a fost in 2019.”

O audiere cu privire la motiunea lui Zachry este programata pentru 7 martie.

In prezent, procurorii analizeaza cazul si vor stabili daca vor depune sau nu acuzatii penale. Pana atunci, Biroul Serifului din Comitatul Santa Fe a predat deja aportul final de investigatie dar nu a facut publice concluziile anchetei.

In privinta procesului intentat lui Baldwin de catre Mamie Mitchell, script supervisor-ul „Rust”, un judecator de la Curtea Superioara din Los Angeles a refuzat deja cererea de a-l respinge pe Baldwin ca inculpat.

Mitchell, care se afla in apropierea lui Baldwin in momentul in care arma s-a descarcat, sustine in procesul sau decesul lui Hatchins a fost „rezultatul probabil” al nerespectarii protocoalelor de siguranta. 

La randul lui, Dave Halls l-a dat in judecata pe Alec Baldwin pentru a se stabili cine este vinovat de moartea lui Hutchins si de ranirea regizorului Joel Souza. El afirma ca problema a fost cauzata de Baldwin si de „neglijenta activa si principala” a altor membri ai echipei. 

Potrivit The Hollywood Reporter, procesul lui Halls este strans legat de cel al lui Mitchell iar in cazul in care script supervisor-ul va castiga procesul, Halls cere ca Baldwin, Gutierrez-Reed, Zachry si Kenney sa plateasca partea sa de daune. De asemenea, el sustine ca a incalcat contractul pentru ca productia nu a „procurat asigurarea necesara” si nu l-a inclus in polita de asigurare.

Mai multe detalii despre desfasurarea evenimentelor care au precedat aceste procese.

Citește în continuare