Skip to content

Autorul Brandon Sanderson de literatura fantasy a stans 17 milioane de lire sterline prin crowdfunding. Este cea mai mare campanie de strangere de fonduri pentru publicarea unei carti

Autorul de literatura fantasy Brandon Sanderson, in varsta de 46 de ani, a vandut pana acum peste 2 milioane de exemplare ale povestilor sale, a lansat o campanie de crowdfunding ca sa isi poata continua seria. In doar trei zile, fanii au sustinut autorul in ceea ce a devenit una dintre cele mai mari oferte de carti din istoria literaturii, acestia cumparand pentru a incuraja autorul de peste 17 milioane de lire sterline.

Practic, fanii platesc in avans pentru copiile celor patru romane care urmeaza sa fie lansate anul viitor, finantand efectiv productia, tiparirea si distributia acestora. Sanderson a scris povestile in perioada de lockdown.

El a spus ca initial a inceput sa scrie prima dintre cartile sale noi in timpul primului lockdown, ca un cadou pentru sotia sa. Apoi si-a dat seama ca noile sale idei se potriveau cu o idee mai veche a sa de a finanta o serie de romane completa in regim de auto-publicare. Desi lucreaza in continuare cu editori si editurile cu care a scos deja carti, autorul vrea sa incerce si alte modalitati de a accesa noi publicuri pentru povestile sale.

Campania are loc pe Kickstarter, iar publicatia The Guardian a anuntat ca este cea mai de succes campanie de la aparitia platformei. Recordul anterior pentru un proiect finantat prin crowdfunding pe Kickstarter a fost acum sapte ani, cand ceasul inteligent Pebble a realizat 20,3 milioane de dolari dupa campania sa de 30 de zile.

Noile romane vor fi lansate o data la trei luni incepand cu ianuarie 2023, costa 30 de lire sterline pentru formatul de carte electronica, 45 de lire sterline pentru carte audio si 120 de lire sterline pentru carte cartonata premium in editie limitata, despre care Sanderson a spus ca nu vor fi republicate chiar daca cele patru romane se vor epuiza, asadar sansa pasionatilor de fantasy este sa le pre-comande.

Sanderson a devenit cunoscut in 2007, cand a fost ales de vaduva regretatului autor Robert Jordan pentru a finaliza seria fantasy „Wheel of Time”, adaptata pentru TV anul trecut de Amazon Prime. De atunci, el a publicat 11 romane prin editurile principale Macmillan si Random House din SUA si Gollancz din Marea Britanie.

Campania este activa pentru precomenzi pana la 1 aprilie, insa autorul a urcat deja in topul scriitorilor de succes alaturi de Barack xi Michelle Obama, care au obtinut un avans comun de 65 de milioane de dolari pentru memoriile lor in 2017, sau cantareata pop Britney Spears, care a obtinut 15 milioane de dolari in avans pentru o carte despre viata sa.

Recent, mai multi autori incearca variante alternative de publicare pe diferite platforme online. Scriitorul George Saunders are un curs de scriere prin newsletere, pe platforma Substack, scriitorul Chuck Palahniuk, autorul „Fight Club”, va publica noul roman „Greener Pastures” pe platforma newsletterelor Substack. Si Salman Rushdie isi lanseaza urmatoarea carte gratuit online pe aceeasi platforma.

Considerat unul dintre maestrii prozei americane actuale, George Saunders este cunoscut publicului larg prin scrierile sale din The New Yorker, Harper’s Magazine, Esquire, GQ si The New York Times Magazine, fiind tradus si in Romania de către editura Humanitas.

Ultima sa aparitie editoriala, “A Swim in a Pond in the Rain”, urmareste sapte povestiri rusesti, pe care Saunders le-a predat la cursul de scriere creativă de la Universitatea Syracuse, New York, timp de 20 de ani. Multi scriitori predau si multi au o relatie dificila cu predarea, dar Saunders a gasit o formula prin care cele doua actiuni sa se imbine.

Parte din aceasta noua experienta pe care autorul o utilizeaza pentru scrierile sale,  Saunders a lansat Story Club, un buletin informativ cu abonament pe Substack. In acest newsletter, care ajunge la publicul larg de doua ori pe saptamana, Saunders promite sa se uite la ceea ce face ca povestile sa functioneze – si „ce [putem] invata despre minte vizionandu-l citind si procesand o poveste”, dupa cum il citeaza publicatia The Guardian. El se va uita, de asemenea, la ceea ce face ca povestile sa nu functioneze, inclusiv impartasirea propriilor versiuni timpurii ale povestilor respinse de New Yorker. Abonare aici.

Chuck Palahniuk, autorul Fight Club, a devenit cel mai recent nume mare care si-a serializat munca online, anuntand ca urmatorul sau roman va fi publicat pe platforma dedicata newsletterelor Substack. Canalul sau este disponibil aici.

Scriitorul Salman Rushdie a ales sa lanseze urmatoarea sa carte pe platforma online Substack, argumentand decizia ca fiind un mediu in care poate avea o relatie mai stransa cu cititorii, unde pot vorbi liber, fara intermediari sau filtre.

Salman Rushdie este cel mai recent autor care a lansat un newsletter pe Substack, unde va publica fictiune. Rushdie va oferi seria “Al saptelea val” (The Seventh Wave).

Citește în continuare