Skip to content

Un studiu plaseaza Romania drept cea mai periculoasa tara pentru soferi. Cele mai sigure tari europene sunt Norvegia, Suedia si Danemarca.

Un studiu al Consiliului European pentru Siguranta Transporturilor a fost analizat in detaliu recent iar concluziile nu sunt tocmai bune pentru tara noastra. Romania este plasata pe primul loc in clasamentul celor mai periculoase tari din Europa pentru soferi. 

Studiul a fost revizuit de vignetteswitzerland.com cu scopul de a identifica tarile sigure pentru calatorii care doresc sa strabata Europa cu automobilul. S-a tinut cont atat de calitatea infrastructurii dar si de imprudenta altor soferi, prin statisticile care centralizeaza cele mai multe decese pe sosea la un milion de locuitori.

Cea mai sigura tara pentru soferi in Europa este Norvegia, de altfel, majoritatea natiunilor din clasamentul sigurantei este dominat de tari din Europa de Nord.

In timp ce Norvegia a avut doar 21,37 decese la un milion de locuitori, Romania detine momentan varful in privinta celor mai multe decese: 85,81 la un milion de locuitori. Este urmata indeaproape de Serbia cu 82,65 decese, iar Bulgaria este pe locul trei, cu 77,64. Datele analizate provin din 2022.

Desi tara noastra a avut cea mai mare valoare dintre toate tarile incluse in studiu, se poate observa o scadere a numarului deceselor cu 10,26% fata de 2012, cand s-au inregistrat 95,62 decese la un milion de locuitori. 

Siguranta si pericolul pe roti par sa fie legate de factori sociali specifici anumitor zone. Analistii VignettesSwitzerland observa cum zona balcanilor este predispusa la soferi agresivi, primele 3 tari din clasament fiind Romania, Serbia si Bulgaria. 

Pe locul 4 se afla tot o tara din zona, Croatia, in timp ce locul 5 este ocupat de indepartata Portugalie (cu 62,30 decese, o diferenta de peste 20 de procente fata de Romania). Merita adaugat ca toate aceste natiuni, nu doar Romania, sunt pe minus in privinta deceselor raportate la milion de locuitori.

Daca va place sa calatoriti pe sosea, se recomanda sa optati pentru Norvegia, Suedia, Regatul Unit, Danemarca si Elvetia.

Norvegia este, din punct de vedere statistic, cea mai sigura tara din Europa pentru soferi. Conform datelor din studiul 2022, in aceasta tara s-au inregistrat doar 21,38 decese la un milion de locuitori, cea mai mica rata dintre toate tarile europene. In comparatie cu datele din 2012, aceasta reprezinta o scadere de 26,48% fata de intregul deceniu, 2012 avand 29,08 decese la un milion de locuitori. 

Suedia ocupa locul al doilea pe lista celor mai sigure tari, cu doar 21,72 decese pe sosele la un milion de locuitori. Comparativ cu datele din 2012, aceasta reprezinta o scadere de 27,74% fata de momentul in care tara avea 30,05 decese pe sosea la un milion de locuitori. 

Pe locul al treilea se afla Regatul Unit, care se situeaza cu 25,89 decese rutiere la un milion de locuitori. Schimbarea numarului de decese rutiere este mai putin semnificativa decat alte intrari pe lista, cu o scadere de doar 9,51% fata de 2012, cand decesele rutiere se situau la 28,61 la un milion de locuitori. Top 5 este completat de Danemarca cu 26,22 decese iar Elvetia are 27,58 decese la milion de locuitori.

Daca va sperie gandul calatoriilor cu automobilul, in ultimii ani a redevenit popular turismul feroviar. 

Tot mai multe companii din Franta, Spania, Germania si Italia ofera pachete convenabile pentru turistii care vor sa strabata cele mai frumoase tari europene in lung si in lat.

Citește în continuare