Skip to content

Destinatia Anului by Prima TV. Recomandarile urban.ro pentru un city break in Brasov – de la obiective turistice la cele mai cool restaurante

In sezonul trei al emisiunii Prima TV, Destinatia anului, au fost prezentate destinatiile castigatoare rezultate din voturile publicului in 10 emisiuni, iar locurile turistice si povestile din spatele lor au fost prezentate spectatorilor ca optiuni de petrecerea timpului liber.

Proiectul dezvoltat de Prima TV si sustinut de Fuzetea isi doreste sprijinirea comunitatilor locale in efortul lor de afirmare ca puternice branduri turistice atat pentru publicul din Romania, cat si pentru cel international.

Una dintre comunitatile inscrise in concurs a fost orasul Brasov care ar putea fi oricand un city break perfect pentru orice roman.

Orasul si imprejurimile sale (in special zona vulcanului Racos) au fost locul de filmare pentru serialul Canal Plus, Django, care a avut premiera la inceputul acestui an. De altfel, Brasov-ul cu zona sa muntoasa spectaculoasa a mai fost cadru natural si pentru filme ca Hatfields & MCCoys (cu Kevin Costner in rolul principal), Tinerete fara tinerete (filmul lui Francis Ford Coppola, cu Tim Roth si Bruno Ganz), dar si al multi premiatului Cold Mountain (cu Nicole Kidman, Renee Zellweger si Jude Law in rolurile principale).

De fapt, brasovenii sunt obisnuiti de multi ani ca pe strazile lor, sau in padurile din apropiere, sa se filmeze productii romanesti -aici a fost filmat Osanda (cu Amza Pellea protagonist), Pas in Doi (cu Claudiu Bleont), Neamul Soimarestilor sau Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi – filme care astazi sunt de referinta in cinematografia noastra.

Pentru o generatie, Brasov a insemnat si Cerbul de Aur, iar Hotelul Aro care a gazduit multe ditre vedetele anilor 90 are povestile lui bine pastrate. Brasovul este insa mult mai vechi decat ne imaginam.

Primele urme de locuire ale orasului dateaza din a doua epoca a pietrei (neolitic). Epoca bronzului este atestata arheologic in mai multe puncte iar Dealul Melcilor este statiunea eponima a culturii Schneckenberg. Numeroase si bogate in material arheologic sunt si asezarile dacice, daco-romane si stra-romanesti, raspandite pe suprafata orasului, care amintesc permanenta locuire a lui, pana la aparitia izvoarelor scrise.
In apropierea Brasovului au fost descoperite vestigii din vremea Imperiului Roman. Frontiera de nord-est a Imperiului trecea prin apropierea Municipiului Brasov de astazi, acum mai bine de 1800 de ani. In centrul istoric (Schei) s-au gasit urme ale civilizatiei dacice. Mai tarziu, populatia autohtona s-a confruntat cu un val de colonisti bulgari, care apoi s-au amestecat intre ei.
Din secolul al XIII-lea, pe un fond de populatie romaneasca, are loc mai intai o colonizare maghiara (secuiasca), ulterior cu o populatie germana (saseasca), aceasta in conditiile stapanirii regalitatii maghiare in aceasta zona.
Locul unde s-au asezat colonistii germani, localizat in perimetrul orasului, a fost cetatea Sprenghi, fortificata initial cu palisade.
Una dintre aceste asezari – cu numele Kron in limba germana, respectiv Corona in limba latina – se afla cam in apropierea Bisericii Negre de astazi, unde pe atunci se ridica o basilica romanica. Cea mai veche mentiune scrisa a asezarii Kron o gasim sub numele de Corona in Catalogus Ninivensis II, o lista a manastirilor ordinului premonstratensilor, care atesta ca la 1235, deci inainte de navalirea tatarilor (1241), aici se afla o manastire de maici.

Daca ajungeti intr-un city break in Brasov cautati sa vizitati urmatoarele obiective turistice cu valoare de patrimoniu.

Cetatea Brasovului – constructia ei a inceput la 1395 la indemnul regelui Sigismund de Luxemburg; la acea vreme era cea mai puternica cetate din Transilvania. Dintre zidurile si bastioanele acesteia, cel mai bine s-au pastrat: Bastionul Tesatorilor (1421-1573), considerat ca o constructie unica de acest gen din tara; aici s-a amenajat muzeul ,,Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei”, si una din vechile porti – Poarta Ecaterinei, construita in anul 1559 in stilul Renasterii. In peisajul pitoresc al dealului Warthe, din sistemul de fortificatii exterioare zidurilor cetatii se mai pastreaza Turnul Alb si Turnul Negru.


Centrul orasului – vechea si noua ,,Piata a Sfatului” – este dominat de unul dintre cele mai interesante monumente ale arhitecturii medievale din Municipiul Brasov – Casa Sfatului, vechea primarie.

Primul document care atesta existenta acestei constructii dateaza din 1420. Cladirea dominata de un turn inalt de 58 de metri (construit intre 1525-1528), denumit ,,Turnul Trompetilor”, de unde se dadea alarma cand orasul era amenintat de vreo primejdie, a fost restaurata in stil baroc in 1977. Vechea primarie gazduieste in prezent ,,Muzeul de Istorie”, unde sunt expuse obiecte din paleolitic si neolitic (cu piese de ceramica neolitica pictate, de la Ariusd), pana in zilele noastre.

Sigur ca si gastronomic in Brasov veti gasi, in jurul Pietei Sfatului atat restaurante cu specific local, dar si fine dining… Urban.ro va recomanda Del Frati, un restaurant cu specific Italian, La ceaun – mancare traditionala romaneasca, sau Festival ’39 un restaurant unde adesea e muzica jazz live, intr-un décor al anilor 30.

E important sa stiti ca Brasovul e unul dintre orasele din Romania care are bilet unic pentru toate obiectivele turistice din zona.

Recomandarile urban.ro din localitatile si atractiile turistice parte din Destinatia Anului by Prima TV va sunt prezentate de Fuzetea.

Citește în continuare