Skip to content

In Haikou va fi construit un cartier cultural inspirat din peisajul vulcanic al insulei si costumele de spectacol ale artistilor din opera Hainaneza.

Heatherwick Studio, o echipa de 200 de arhitecti si ingineri londonezi, a anuntat un nou proiect care ofera o perspectiva asupra modului in care vor arata cladirile monumentale ale viitorului. Este vorba de o constructie spectaculoasa care va gazdui o opera si un centru de artele spectacolului pe insula Hainan, in cel mai sudi punct geografic al Chinei.

Echipa britanica a fost aleasa in urma unei competitii in care s-a cerut sa fie reinterpretata ideea unei cladiri emblematice pentru noul cartier cultural al capitalei insulei, Haikou.

Conceptul castigator, a carui constructie va incepe in lunile urmatoare, va crea 3 scene de spectacole – o opera, o sala de concerte si un teatru – unite sub o forma de baldachin care este o referire la geologia insulei. 

Eliot Posma, unul dintre liderii echipei din Heatherwick Studio care s-a ocupat de acest proiect a declarat ca „inspiratia ne-a venit din peisajul vulcanic dar si din costumele, culorile si miscarile artistilor din opera Hainaneza. Multe opere sunt aproape rupte complet de mediul inconjurator si sunt aduse la viata numai cand este pus in scena un spectacol. Am vrut sa realizam un spatiu care este o extensie a orasului si care va contribui la viata cotidiana a oamenilor din jur.”

Baldachinul multi-color va acoperi spatii cu o capacitate de 3800 de locuri, inclusiv cu sali de repetitii, cursuri educationale si spatii mai mici pentru prestatii scenice si performance art.

Centrul artistic face parte dintr-un concept deseori regasit in zonele economice emergente din China si din alte tari prospere: cartierul cultural – in cazul Haikou este vorba despre cartierul Jiangdong. Astfel, pe langa salile cu o capacitate de 3800 de locuri, vor fi integrate si spatii pentru a permite dezvoltarea unor noi spectacole, repetitii si scoli de muzica, dans si teatru.

Cladirea este gandita pentru a putea gazdui productii scenice internationale care oscileaza intre opera la scara grandioasa, balet, musical, teatru de avangarda, prezentari de moda si performance-uri imersive multimedia. Forma de baldachin va ingloba diferitele spatii pentru a forma un „sat in aer liber” din care fac parte si salile. Este un amestec intre formalitatea spatiului scenic si cultura locala insulara menit sa faca opera mult mai accesibila in randul localnicilor, sa integreze parte din ADN-ul lor intr-un spatiu comun in care oamenii se pot intalni indiferent daca au cumparat un bilet pentru un eveniment sau vor sa socializeze.

Echipa creativa a lucrat cu inginerii pentru a dezvolta un model de cladire care raspunde in mod inteligent la ecologia si climatul local.

Fiind gandita dupa principii de sustenabilitate, au fost reduse consumul de energie si costurile si a fost organizat un sistem de racorire al spatiului pentru vizitatori.

Conform celor mai recente proiecte arhitecturale majore anuntate in ultimii ani – multe dintre ele fiind prezentate si pe Urban.ro – integrarea spatiului natural inconjurator in arhitectura unei cladiri a devenit o necesitate si o conditie aproape obligatorie pentru un viitor mult mai constient fata de natura.

La inceputul acestui an, Heatherwick Studio a anuntat un alt proiect spectaculos gandit dupa principii similare. In Seoul va fi construit „Frunza”, un parc futuristic pe apa, cu gradini suspendate ondulate, inspirat din forme organice. Este parte din cel mai amplu proiect de arhitectura din istoria Coreei de Sud.

Citește în continuare