Skip to content

Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline. Sa ne uitam din alta perspectiva la indragosteala

Sunt zilele in care vorbim mai mult de dragoste, facem cadouri, cautam pretexte pentru a fi cat mai creativi si a face amintiri speciale persoanei dragi. Acum e momentul in care sa intrati intr-o oaza de bine si de frumos pentru cateva informatii care va vor face ziua mai frumoasa.

Sigur ca intotdeauna va fi polemica pe tema ar trebui sa avem cu adevarat o zi speciala dedicata celor dragi sau ar trebui sa fie un efort zilnic de a ne arata afectiunea fata de persoanele care conteaza cel mai mult pentru noi…

 Ca de obicei, raspunsul este subiectiv si nu exista o reteta anume de urmat sau o formula care sa fie aplicata.

Dar fiecare pretext care sa ne faca sa vedem lumea mai frumoasa ar trebui incurajat si transformat intr-o traditie pentru ca, pe termen lung, e util sanatatii noastre si starii noastre de bine.

E momentul sa ne uitam putin altfel la ceea ce e in jurul nostru. E momentul tau, oferit de Maybelline.

Stiti cat ne-am chinuit la orele de chimie sa intelegem si sa memoram formulele care descriau fenomene de langa noi, dar iata ceva care va poate aduce un zambet.

C8H11NO2 + C10H12N2O + C43H66N12O12S2 sau, cu alte cuvinte, Dopamina + Serotonina + Oxitocina = IUBIRE.

Oricat de straniu vi se pare, sau oricat de amuzant suna (ce bine ca nu mai avem ore de chimie), dragostea are o formula chimica si e foarte bine demonstrata stiintific

Este suficienta o singura privire, la catre un chip sau un corp cu trasaturi si simetrie care corespund unor criterii de frumusete de care nici macar nu suntem constienti si cortexul nostru orbitofrontal se activeaza, iar glandele noastre suprarenale incep sa elibereze noradrenalina.

Similar adrenalinei, acest mesager chimic, emis ca raspuns la stres, pune organismul intr-o stare de agitatie, producand o inima accelerata, pupile dilatate, obraji inrositi, pierderea poftei de mancare si incapacitatea de a dormi.

Daca natura nu ar fi fost atat de inteligent conceputa, am fi fost catapultati intr-o stare de soc de acest val de noradrenalina, inducand un raspuns de fuga. Dar acest val de noradrenalina este urmat de unul de dopamina, hormonul fericirii, care ne da motivatia si forta de a ne apropia de obiectul dorintei noastre, permitand aventura sa inceapa si, eventual, sa se dezvolte …

Dopamina este un neurotransmitator celebru in stiinta populara pentru legatura sa cu placerea si recompensa. Apare cand iubim, cand savuram o mancare  care ne place si chiar cand ne uitam in oglinda si constatam ca avem “o zi buna”.

Serotonina este cunoscuta in mod obisnuit ca hormonul „fericirii”. Eliberarea sa actioneaza ca un antidepresiv si este folosita in medicina pentru a trata depresia si tulburarile de anxietate.

Si, in sfarsit, oxitocina – hormonul „iubirii”, hormonul „imbratisarii”, drogul „increderii” – acestea sunt doar cateva dintre denumirile populare date  acestei peptide de noua aminoacizi.

 Oxitocina este responsabila de legatura sociala, de atasament, de reproducerea sexuala la ambele sexe, are un rol crucial in timpul si dupa nastere si alaptare, iar eliberarea de oxitocina este cunoscuta pentru declansarea comportamentului matern.

Dar cea mai importanta substanta chimica asociata cu construirea unei relatii de durata este anandamida. Acest neurotransmitator joaca un rol in reglarea starii de spirit, a memoriei, a apetitului, a durerii, a cognitiei si a emotiilor.

Si se pare ca aceasta molecula, care are un efect calmant asupra indragostitilor, punandu-i intr-o stare de fericire linistita, este de fapt un canabinoid endogen.

Acestea fiind spuse, iubirea nu este nici magica, nici vesnica: pentru ca nivelurile de oxitocina, dopamina, anandamida si serotonina sa se mentina la oricare dintre parteneri, trebuie sa se reproduca pe cat posibil conditiile care au existat atunci cand aceste substante chimice au aparut.

Bunatatea, gesturile afectuoase, privirile, cuvintele tandre, momentele de joaca, joaca impreuna, schimbul de complimente, impartasirea, dansul, imbratisarile etc.: manifestarile de afectiune si tandrete sunt, in cele din urma, ceea ce sustin o relatie de lunga durata.

De asta e frumos sa facem gesturi tandre, sa daruim flori, sa avem vorbe bune pentru persoana iubita, dar si pentru ceilalti din jurul nostru, si de 14 februarie. Si de 24 februarie. Si oricand mai doriti.

Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline New York si totul e mai frumos atunci cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.

New York e o stare de spirit, traita la superlativ. Maybelline isi gaseste inspiratia in pulsul metropolei, încurajandu-ne să exploram si sa ne afirmam creativitatea, pentru ca „if it last it NY it lasts anywhere”…

Uplift yourself si descopera produsele cu formule avansate si texturi revolutionare care iti transmit energia vibranta a New Yorkului si curajul de a fi tu insuti.

Citește în continuare