Skip to content

O noua lege obliga muzeele din New York sa indice in dreptul fiecarei opere de arta daca a fost furata de nazisti de la familiile de evrei. In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, peste 600.000 de lucrari de arta au fost luate cu forta.

O noua lege semnata de Kathy Hochul, guvernatoarea statului New York, va obliga muzeele sa recunoasca si sa mentioneze operele de arta furate de catre nazisti de la familiile de evrei inaintea si in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. In acelasi timp legea vizeaza si lucrarile furate si vandute in mod intentionat in licitatii pentru a li se pierde urma.

Potrivit comunicatului oficial emis de autoritatile americane, fiecare opera va trebui sa fie acompaniata de o eticheta proeminenta sau de un sistem de afisaj pentru a distinge lucrarile furate de nazisti de celelalte opere din colectiile muzeelor. Legea a fost propusa de senatoarele Anna Kaplan si Nily Rozic si aprobata zilele trecute. 

Legea vine ca rezultat al unor cercetari prin care s-a descoperit ca mai bine de 600.000 de lucrari de arta au fost furate de nazisti in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. 

In prezent, multe dintre muzeele care detin opere furate evita sa le recunoasca provenienta pentru a evita posibilele scandaluri sau tensiuni. Furtul operelor de la familiile de evrei a fost o actiune gandita si realizata atat pentru a imbogati financiar cel de al Treilea Reich German, cat si pentru a indeplini scopul Holocaustului de a elimina toate vestigiile identitatii si culturii evreiesti.

”Noi ca New York-eri suntem uniti intr-un angajament solemn dedicat supravietuitorilor Holocaustului. Nu vom uita niciodata ce s-a intamplat. Le datoram acest lucru lor, familiilor lor si tuturor celor 6 milioane de evrei care si-au pierdut viata din cauza Holocaustului. Trebuie sa le onoram aminitrea si sa ne asiguram ca generatiile viitoare vor intelege ororile acelei perioade sumbre” a declarat Kathy Hochul, guvernatoarea statului New York.

Pana acum, legea din New York obliga proprietarii operelor de arta create inainte de 1945 si cumparate din Europa in timpul nazismului sa le inscrie intr-un registru special pentru a putea fi cautate de catre posibilele victimele ale furturilor.

Noua lege se adreseaza unor situatii din ultimii ani in care mostenitorii unor opere de arta au dat in judecata muzeele din New York pentru a redobandi operele furate de la familiile lor. 

De exemplu, in 2009 Muzeul de Arta Moderna si Muzeul Guggenheim din New York au fost date in judecata pentru revendicarile a doua lucrari de Picasso – „Baiat care conduce un cal” (1906) si „Moara de la Galette” (1900). Procesul s-a finalizat cu o intelegere a partilor, in afara salii de judecata, iar cele doua muzee si-au pastrat operele.

”In timp ce antisemitismul e in continua ascensiune in New York iar supravietuitorii Holocaustului imbatranesc, aceasta lege va asigura ca oamenii vor invata ce se intampla cand ura se face nevazuta” a adaugat senatoarea Nily Rozic.

Mai jos puteti descoperi si alte initiative artistice recente de rememorare a perioadei Holocaustului.

Citește în continuare