Skip to content

Un nou studiu demonstreaza ca oftatul este bun pentru organism

Oftatul – acele expiratii lungi, adesea insotite de un zgomot care suna a scancet, este perceput ca ceva negativ, fiind deseori asociat cu melancolia, frustrarea sau chiar disperarea. Un studiu recent, care poate fi consultat in publicatia Cell Reports Medicine, demonstreaza insa contrariul.

Cercetatorii au impartit 114 persoane in patru grupuri si le-au cerut sa practice meditatia constienta sau un exercitiu de respiratie – box breathing, metoda prin care inspiram, tinem aerul 4 secunde, apoi expiram tot pentru alte 4 secunde, hiperventilatie ciclica, o metoda de respiratie prin care inspiram profund si expiram rapid, sau oftat ciclic, prin care inspiram pe nas si ne oprim scurt, ca apoi sa expiram pe gura – timp de cinci minute pe zi, timp de 28 de zile.

Echipa a evaluat apoi starea de spirit, nivelurile de anxietate si comportamentul de somn dupa fiecare sesiune de respiratie sau meditatie, precum si variabilitatea ritmului respirator si cardiac.

Studiul releva faptul ca somnul nu a fost afectat, iar toate formele de respiratie si meditatie au crescut starea de spirit pozitiva si au imbunatatit anxietatea. Mai mult, respiratia a fost mai eficienta decat meditatia, oftatul ciclic avand cea mai mare diferenta pozitiva pentru organism, dupa cum a constatat studiul.

„Oftatul ciclic este o modalitate destul de rapida de a te calma”, a spus dr. Spiegel, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale, director al Centrului pentru Stres si Sanatate la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford, citat de CNN. „Multi oameni o pot face de aproximativ trei ori la rand si pot vedea o usurare imediata a sentimentelor anxioase si a stresului.”

Pentru a ajunge la aceste concluzii, dr. Spiegel si echipa sa au efectuat un studiu, publicat la inceputul acestui an in Cell Reports Medicine, comparand trei tipuri diferite de respiratie profunda cu meditatia mindfulness. Scopul a fost de a vedea daca o tehnica de respiratie ar putea fi la fel de eficienta ca meditatia in reducerea stresului.

„Oamenii cred ca respiratia adanca este modalitatea de a reduce stresul. Dar se dovedeste ca expiratiile sunt o modalitate mai buna de a te calma”, a spus dr. David Spiegel.

Alti cercetatori au acordat credit acestui demers relativ restrans, si au subliniat ca orice forma de respiratie constienta ajuta la diminuarea stresului, ceea ce este mai important decat tehnica efectiva a folosirii unui tip de respiratie in detrimentul alteia.

Respirand in mod deliberat, lent si adanc, se activeaza sistemul nervos parasimpatic, responsabil de controlul modului in care organismul se odihneste si digera, a spus dr. Spiegel. Ritmul cardiac incetineste, tensiunea arteriala scade, digestia este imbunatatita si mintea incepe sa se relaxeze si sa relaxeze organismul.

Exercitiile de respiratie sunt una dintre cele mai eficiente strategii de eliberare a stresului, efectul lor fiind acela de a transmite creierului ca este momentul sa se relaxeze. Folosite de mii de ani, tehnicile de respiratie sunt utile atat pentru o simpla relaxare, cat si in terapii, dar si ca modalitati de a atinge stari de constiinta extinsa. Le puteti practica oriunde, atat timp cat puteti beneficia de un colt mai linistit, pentru ca orice lucru care va poate distrage in timpul relaxarii nu va avea efectele dorite.

Multe metode de respiratie sunt imprumutate din practicile antice de yoga, arte martiale si meditatie.

Respiratia diafragmatica, cunoscuta si sub denumirea de respiratie abdominala, a fost practicata de mii de ani prin practica tai chi-ului si yoga.

Mai jos, gasiti o serie de exercitii de respiratie propuse de redactia urban.ro:

Citește în continuare