Skip to content

Recomandarea Orange TV Go: The Menu – Ralph Fiennes si Anya Taylor-Joy intr-un thriller care ironizeaza snobismul gastronomiei de lux

Pentru aceasta saptamana urban.ro va recomanda in Orange TV Go unul dintre cele mai inteligente si mai rafinate filme produse in ultimii ani: “The Menu”.

Astazi avem emisiuni concurs despre gastronomie, avem seriale despre cultura gastronomica, iar social media a creat – prin legea pietei si a consumului – o nisa specializata de “influenceri” culinari care lauda sau darama munca unor chef-i, pentru propria audienta.

Sub aceasta expunere permanenta, in lumea celor foarte bogati cultura gastronomica de lux a devenit prea pretentioasa, prea scumpa, prea plina de sine, prea putin satioasa, prea avangardista si prea conceptuala.

Aceasta este cultura gastronomica pe care „The Menu” o preia si o analizeaza intr-un context elegant, amuzant in rama unui thriller. Filmul beneficiaza de doi actori exceptionali – Ralph Fiennes (“Lista lui Schindler”, “Hotel Grand Budapest”) si Anya Taylor- Joy (“The Queen’s Gambit”) care reusesc, cu interpretarea lor, sa ridice ironia la nivelul unei opere de arta. Totul aflandu-se sub bagheta unui regizor britanic foarte apreciat care a lucrat pentru mult premiatul serial Succession – Mark Mylod.

Cea mai mare parte a filmului se petrece in interiorul contururilor metalice ale unui restaurant super sofisticat, un templu al bucatariei de inalta clasa numit Hawthorne, care este suficient de special pentru a fi situat pe propria insula – Hawthorne Island, o destinatie de 12 acri de la ferma la masa, unde cei bogati, faimosi si pretentiosi platesc 1.250 de dolari de persoana pentru a testa meniul de degustare in continua schimbare, alcatuit de Chef Slowik (Ralph Fiennes).

Acesta este un guru sumbru al bucatariei, care este in acelasi timp un artist cu un ego imens, un dictator pentru armata sa de bucatari.

„Meniul” este o comedie neagra, in rama unui thriller, pentru ca, dupa un timp, ceea ce li se serveste clientilor trece de la pretentios la periculos. Consumatorii  -un grup select de 12 persoane in cautare de experiente exceptionale, nicidecum de mancare gustoasa ( un gurmand devotat, un fost star de cinema cu iubita lui, un critic culinar care se mandreste cu faptul ca scrie genul de recenzii care inchid restaurantele) –  incep sa sufere rand pe rand.

Clientii sunt cobaii extravagantului chef, ceea ce poate fi motivul pentru care nutreste un dispret abia disimulat fata de ei, iar meniul pe care l-a pus la cale este aranjat meticulos pentru ca toti sa primeasca ceea ce li se cuvine, dupa mintea si orgoliul nebun al chef-ului.

Regizorul Mark Mylod este un veteran britanic al televiziunii care are in palmares filme foarte fine (a regizat 13 episoade din „Succession”), asa ca veti vedea si aici o punere in scena eleganta, rece si meticulos echilibrata ca intr-o pictura.

“The Menu” e o superba satira la adresa societatii de consum a luxului, cu tot snobismul pe care il aduce (veti zambi la o secventa in care este introdusa la masa o farfurie de paine… fara paine… totul cu un ritual extrem de pompos).

 E un film amuzant pentru un week end, cand puteti insoti povestea cu o masa eleganta si gustoasa – in adevaratul sens al cuvantului.

Partea simpatica lucrurilor este ca, daca pastrati aceeasi structura si ironie pentru multe zone in care snobismul a atins extreme – moda, pictura, instalatii de arta etc, aveti o imagine a unei lumi care trebuie sa incerce sa faca un efort sa-si recapete smerenia.

Puteti vedea „The Menu” la orice ora va doriti daca sunteti abonat Orange sau utilizator prepay Orange; el poate fi gasit aici pana pe 31 martie 2024.

Mai multe detalii despre serviciu puteti gasi aici.

Cu Orange TV Go vedeti tot ce va intereseaza, oriunde ati fi, va bucurati de filmele si emisiunile preferate chiar si când sunteti in miscare, in plus, puteti câstiga super premii la concursurile din aplicatie.

Citește în continuare