Skip to content

Oamenii de stiinta fac noi conexiuni intre dementa si statul pe internet. Exista si aspecte pozitive in utilizarea moderata, dar mai mult de 2 ore pe zi pe internet sunt extrem de daunatoare si pentru adulti.

Oamenii de stiinta au investigat daca utilizarea internetului este legata de probabilitatea de a dezvolta dementa – si au descoperit ca utilizarea moderata si regulata a internetului pare sa fie utila din punct de vedere cognitiv pentru persoanele in varsta, chiar daca postarile lor pe Facebook ar putea sugera uneori contrariul.

Intr-un studiu publicat in editia din august a Journal of the American Geriatrics Society (pe care il gasiti aici), cercetatori de la  Scoala de Sanatate Publica Globala a Universitatii din New York au vrut sa afle „impactul cognitiv pe termen lung al utilizarii internetului in randul adultilor in varsta”, mai ales ca majoritatea lucrurilor existente se concentreaza mai degraba pe impactul negativ al utilizarii internetului decat pe potentialele aspecte pozitive.

Cercetatorii au urmarit rezultatele asistentei medicale ale adultilor fara dementa, cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani, timp de pana la 17 ani, adunand informatii despre 20.000 de adulti americani in varsta.

La fiecare doi ani, intre 2002 si 2018, coordonatorii studiului i-au intrebat pe participanti daca au folosit „in mod regulat” internetul si, daca da, cat de mult l-au folosit. Raspunsurile au variat, dar 65 la suta au spus ca sunt utilizatori obisnuiti si 21 la suta au vazut ca obiceiurile lor s-au schimbat semnificativ in perioada de participare. Din nefericire, unii participanti fie au murit, fie au dezvoltat dementa in timpul acestei perioade.

Dintre participantii care erau utilizatori activi, autorii noului studiu au constatat ca exista un risc de 1,54% de a dezvolta dementa, in timp ce non-utilizatorii pareau sa aiba un risc urias de 10,45%.

Studiul AGS a constatat ca utilizatorii obisnuiti de internet au avut doar jumatate din riscul de a dezvolta aceasta tulburare cognitiva, comparativ cu omologii lor care nu au folosit internetul.

Totusi, un avertisment important a fost acela ca pare sa existe o corelatie intre utilizarea excesiva a internetului si dezvoltarea dementei, riscul parand sa creasca la cei care au folosit internetul mai mult de doua ore pe zi.

In randul adultilor mai in varsta, utilizatorii obisnuiti de internet pot prezenta un risc mai mic de dementa in comparatie cu utilizatorii neregulati, iar perioadele mai lungi de utilizare regulata a internetului la varsta adulta tarzie pot contribui la reducerea riscurilor de incidenta ulterioara a dementei”, a declarat Gawon Cho, pentru Medscape Medical News la inceputul acestui an, cu privire la concluziile studiului. „Cu toate acestea, utilizarea excesiva a internetului zilnic poate afecta negativ riscul de dementa la adultii in varsta”.

Ca si in cazul multor alte studii, desigur, exista intotdeauna posibilitatea ca relatia dintre corelatie si cauzalitate sa fie mai complexa decat pare.

S-ar putea ca utilizarea regulata a internetului sa fie asociata cu o stimulare cognitiva crescuta si, la randul sau, cu un risc redus de dementa, sau s-ar putea ca persoanele cu un risc mai scazut de dementa sa fie mai predispuse la utilizarea regulata a internetului. Pentru a clarifica aceasta problema de cauzalitate – si pentru a intelege mai bine aceasta legatura in primul rand sunt in plina desfasurare alte studii. Dar, intre timp, aceasta noua dovada arata ca poate ca putin timp petrecut in fata ecranului nu este cel mai rau lucru din lume pe masura ce imbatranesti.

Citește în continuare