Skip to content

De Ziua Internationala a Cartilor, Amazon are carti pentru Kindle gratuit, iar librariile si editurile din Romania au numeroase reduceri pentru a marca evenimentul

UNESCO a decis ca in fiecare an, pe 23 aprilie, intreaga lume sarbatoreste cititul, prin carti, autori, edituri, librari si bibliotecari. Evenimentul a fost creat pentru a promova cititul, publicarea de carti, dar si drepturile de autor.

Ideea infiintarii unei astfel de aniversari a aparut din 1923, cand mai multi spanioli iubitori de carte au dorit sa il omagieze pe Miguel de Cervantes, doar ca atunci nu s-a concretizat evenimentul. In 1995, la Conferinta generala de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie sa ramana data aniversarii internationale, fiind si nasterea si moartea lui William Shakespeare, Vladimir Nabokov, Manuel Mejía Vallejo, dar si ziua in care a murit Miguel de Cervantes.

Amazon ofera 10 carti online gratuite, pentru Kindle, promovand prin aceasta campanie autori contemporani.

Selectia Amazon cuprinde carti ai autorilor contemporani de peste tot din lume, promovand autori din Japonia, China, Afghanistan, Brazilia, Polonia, Franta, Olanda, Germania, Madagascar si Argentina.

Oferta cuprinde carte pentru copii, fictiune istorica, fictiune contemporana, drama de familie, memoir si povesti de dragoste. Cartile pot fi downloadate de aici, daca exista deja un cont Amazon si un terminal Kindle.

In Romania, astazi se celebreaza si Ziua Cartilor, dar si Ziua Bibliotecarului. Mai multe evenimente au loc astazi, de la reduceri oferite pentru carti, la campanii de donatii de carti.

Conform Editurii Didactica Publishing House, la nivelul bibliotecilor publice in 2019 au fost inregistrati 3,1 milioane cititori activi, marcand o scadere cu 1,1 milioane de cititori activi fata de anul 2011, acestia citand datele INSSE. In acest context, Editura Didactica Publishing House a donat 1.050 de carti catre 42 de biblioteci publice din Romania, iar cartile se adreseaza copiilor cu varste intre 2 si 6 ani. 

Editura Litera continua si anul acesta evenimentul Noaptea Cartilor Deschise, pentru al 9-lea an consecutiv, cu reduceri de preturi, kit literar cadou si evenimente dedicate cartii, precum si discutii online cu  Daniela Nane, Monica Davidescu, Marius Vizante, Marian Ralea, Laura Caltea, Anca Rucareanu, Marius Constantinescu, Elvira Deatcu, Ioana Marcoiu, Ruxandra Maniu si alti promotori constanti ai culturii. Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

De asemenea, majoritatea editurilor si librariilor online ofera in acest weekend reduceri numeroase, marcand astfel Ziua Internationala a Cartilor.

Citește în continuare