Skip to content

Program weekend-ul 2-4 aprilie: Cinema Muzeul Taranului Roman, musicalul Jesus Christ Superstar si plimbari virtuale gratuite prin Muzeul Luvru

Bucurestiul are momentan mai multe restrictii impuse, atat de deplasare cat si a agentilor economici care isi inchid activitatea incepand cu ora 18.00.

Cu noile conditii, urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Cinema Muzeul Taranului Roman este disponibil online pe teritoriul Romaniei.

Filmele propuse in acest program de proiectii online sunt pentru intreaga familie: filme de animatie, comedii, filme de fictiune, precum si documentare menite sa deschida inimile si ochii catre cei din jurul nostru, dar si filme de arta premiate in marile festivaluri de film din lume ale unor autori cu o puternica viziune artistica.

Programul de filme Cinema Muzeul Taranului Roman în fiecare seară va fi disponibil pe platforma Eventbook un film la ora 19:00. Din program fac parte “Safari”, regia Ulrich Seidl(vineri, 2 aprilie); “Jurnalul familiei -escu”, regia Serban Georgescu(sambata, 3 aprilie) si “Nopti magice”, regia Paolo Virzi(duminica, 4 martie). 

Cinemateca ofera o serie de filme clasice pe platforma online in aceasta perioada, iar pretul unui bilet este de doar 12 lei.

Printre filmele disponibile se numara drama psihologica romaneasca“ 100 de lei” din 1973, dar si drama “Actorul si salbaticii” din 1975 cu Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu sau Mircea Diaconu printre protagonisti sau “Burebista”, cu  George Constantin, Ion Dichiseanu si Emanoil Petrut. Detalii despre filme sunt disponibile aici.

Si Happy Cinema are filme pe propria platforma online. “Jurnalul familiei -escu”, “Romania neimblanzita” sau “Caisa” sunt cateva dintre filmele romanesti care pot fi urmarite online. Detalii aici.

Cinema Elvira Popescu ofera trei filme disponibile online, “Traducatorii”, “Martin Eden” si “Portretul unei femei in flacari”.

Desi experienta din sala de cinema nu se compara, ce putem face este sa sustinem in continuare aceste evenimente prin vizionarea lor online. Detalii despre bilete sunt disponibile aici.

Cu cinematografele inchise, pasionatii de filme pot vedea nominalizarilela Oscarfolosind diferite servicii de streaming. 

O mare parte din filmele nominalizate la Oscar 2021 sunt deja disponibile pe Netflix, Amazon Prime si Apple TV. Va invitam sa descoperiti mai jos unde pot fi vizionate acestea. Marele castigator va fi aflat pe 25 aprilie cand va avea loc Gala Oscar 2021, a 93-a editie a celor mai prestigioase premii din film.

Nominalizarile la Oscar 2021 au venit cu surprize mai ales pentru Romania unde documentarul „Colectiv” a primit doua nominalizari si este considerat unul dintre favorite de marile publicatii specializate in industria cinematografice.

O alternativa pentru iubitorii de teatru este un spectacol radiofonic. Pasionatii de continut audio au posibilitatea sa asculte o serie de spectacole radiofonice incepand cu ani 1930 din arhiva radioului american si cel britanic, dar si spectacole radiofonice romanesti. 

Printre spectacolele pe care le puteti asculta online gratuit se numara Aventurile lui Sherlock Holmes, povestea investigatorului Johnny Dollar, faimos in anii 50’, o arhiva impresionanta de teatru radiofonic adunata sub denumirea de Lux Radio Theater, dar si spectacole audio oferite de BBC si radiodifuziunea nationala.

Inca de la sfarsitul anului trecut, National Theatre a lansat un serviciu de abonamente pentru vizionari ale spectacolelor din portofoliul lor online, care poate fi platit lunar, pentru suma de 9.98 lire, sau pe fiecare spectacol, biletul fiind intre 5.99 – 7.99 lire. Abonamentele sunt disponibile aici.

In luna aprilie, noile spectacole disponibile pe platforma National Theatre sunt “Cat on the roof”, “Angels in America”, “Behind the beautiful forevers”, “Julie”si “Consent”.

Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova. 

Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com  in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA. 

Musicalul Jesus Christ Superstar a lui Andrew Lloyd Webber este disponibil gratuit in acest weekend.

Musicalurile produse de Andrew Lloyd Webber sunt din nou disponibile in mod gratuit publicului international. In aceasta seara, incepand cu ora 21.00, ora Romaniei, spectacolul Jesus Christ Superstar va fi online cu intreaga productie a unuia dintre cele mai faimoase musicaluri din lume. Evenimentul este disponibil doar pentru 48 de ore, un cadou pe care Webber il face credinciosilor cu ocazia Pastelui catolic care are loc in acest weekend. 

In aceasta productie, Tim Minchin joaca rolul lui Iuda Iscariot, Melanie C din fosta trupa Spice Girls pe post de Maria Magdalena si  Ben Foster in rolul lui Isus, productia este flmata ca intr-o arena de concert rock si are toate datele sa va impresioneze.

Muzeul Luvru a postat toata colectia de arta gratuit online. 482.000 de lucrari, printre care Michelangelo, Picasso, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Van Dyck, Caravaggio si Titian.

In lipsa vizitatorilor, Muzeul Luvru se reorienteaza in mediul digital. A creat o platforma care reuneste pentru prima data toate operele de arta ale muzeului: collections.louvre.fr. Toate cele 482.000 de lucrari de arta sunt disponibile gratuit aici.

O data cu lansarea site-ului dedicat colectiei impresionante din Luvru, a fost relansat si site-ul oficial al muzeuluicare este mai usor de utilizat si mai atractiv.

Chiar daca spatiile la interior s-au inchis, galeriile si muzeele sunt inca deschise publicului larg.

Galeria Sector 1, Galeria Anca Poterasu, Institutul Goethe, Galateca, Galeria Sandwich II, Atelier 35au expozitii noi, disponibile publicului, iar o scurta incursiune in lumea lor o puteti face aici

Sezonul expozitional dedicat anului 2021 este in perioada de lansare, treptat se deschid expozitii noi in majoritatea muzeelor si galeriilor bucurestene. Expozitii noi se regasesc la Galeria Nicodim, Strata, AnnArt si Rezidenta BRD Scena9.

16 artisti romani expun sculpturi cinetice, instalatii de arta si arta pop-baroca la Galeria Sector 1 din Bucuresti.

Expozitia „Sensul Sculpturii” a calatorit de la Kunsthalle Bega din Timisoara pana la Galeria Sector 1 din zona de Nord a Bucurestiului. Poate fi vizitata in perioada 4 martie – 20 aprilie 2021 si include lucrarile a 16 artisti romani.

Criticii de arta care au vazut expozitia in toamna trecuta cand a fost instalata in Timisoara au numit-o una dintre cele mai bune selectii ale anului 2020. O parte din lucrarile expuse in toamna vor putea fi vazute la Bucuresti, expozitia nu este o repetitie ci mai degraba un dialog care adauga noi instalatii si sculpturi.

Pentru pasionatii de biciclete si nu numai, la Palatul Sutu, puteti vedea o expozitie dedicata istoriei bicicletei in Romania.

E inceput de primavara, iar bicicletele sunt din ce in ce mai prezente pe strazi, asa ca oamenii de la Muzeul National Bucuresti vor sa incurajeze mersul pe doua roti. Primii romani care au fost vazuti pedaland pe strazile oraselor au fost considerati niste excentrici curajosi care reuseau sa manuiasca velocipedele, acele biciclete cu o roata uriasa in fata si una mai mica in spate.

Muzeul de Istorie ofera o incursiune in lumea a trei avioatoare romanance prin expozitia „Eroinele Escadrilei Sanitare”,  care au participat la salvarea a mii de raniti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

“Escadrila alba” era singura unitate de aviatie militara din lume formata exclusiv din femei. Doamnele pilot arau conduse de printesa Marina Cantacuzino si au salvat mii de vieti pe front, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Despre cele trei doamne ale aviatiei romanesti – Smaranda Braescu, Mariana Dragescu si Nadia Russo-Bossie – puteti afla mai multe in cadrul microexpozitiei „Eroinele Escadrilei Sanitare”.

La Palatul Sutu, o expozitie dedicata Margaretei Paslaru este disponibila publicului pana pe 15 aprilie. 

Expozitia “Longevitate creatoare” prezinta cele mai importante momente din cariera de 63 de ani a artistei, cu o retrospectiva cu costume, afise, premii, discuri, medalii, lucrari de pictura si doua busturi ale artistei, unul realizat de sculptorul Cornel Medrea si altul de bunicul Margaretei, artistul Ion Dimitriu Barlad care a studiat la Academia Julian de la Paris.

In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.

In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucure­sti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.

La Muzeul Taranului Roman, are loc in acest weekend Piata Taraneasca Volanta.

Vizitatorii pot alege dupa pofta din produsele expuse de participanti: preparate atestate traditional din carne de porc, branzeturi proaspete si maturate, pastrav afumat, paine cu maia coapta in vatra, zacusca de ghebe, salate de galbiori, tuica de prune si palinca de caise, miere de mana si pastura, cozonaci si prajituri de casa, placinte poale-n brau cu branza dulce si stafide sau cu branza sarata si marar, alivenci moldovenesti, baclavale si sarailii, dulceturi si sucuri naturale. Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

Pentru ca a sosit sezonul plimbarilor cu bicicleta, am realizat o lista cu cateva trasee de bicicleta de care va puteti bucura impreuna cu prietenii si familia.

Daca vreti sa va bucurati de frumusetea naturii din jurul Bucurestiului, aveti la dispozitia ruta Bucuresti – Pantelimon– Cernica – Tanganu – Fundeni – Vadu – Anei – Branesti – Pasarea – Cozieni – Pantelimon – Bucuresti. Un alt traseu pentru biciclisti, in jurul Bucurestiului, este Bucuresti – Mogosoaia – Buftea – Mogosoaia – Bucuresti.

Citește în continuare