Skip to content

5 schimbari minore pe care le puteti face pentru a avea un an mai fericit si echilibrat

Rezolutiile de Anul Nou sunt rareori productive, multi dintre noi intampina dificultati in a-si stabili obiective, in special dupa anii imprevizibili care au venit dupa 2020. Insa specialistii recomanda tot mai des o serie de schimbari minore care pot fi facute in rutina zilnica la inceputul anului, schimbari care va vor ajuta sa faceti fata provocarilor emotionale resimtite in ultima vreme. 

Mai jos gasiti 5 sfaturi care vor ajuta sa faceti noul an mai echilibrat si mai plin de bucurie. 

Somnul trebuie sa devina o prioritate.

Un studiu realizat anul trecut in SUA a constatat ca o persoana din trei nu doarme suficient in mod regulat. Multi oameni au impresia ca daca vor sta mai mult timp treji, vor bifa mai multe lucruri de pe lista de sarcini si vor fi mai productivi. Insa pe termen lung, acest obicei duce deseori la oboseala cronica si la o stare in care aveti nevoie de mai mult timp sa duceti la capat anumite sarcini deoarece ochii si mintea sunt prea obosite.

Somnul ofera creierului timp sa se recupereze dupa stat ore intregi cu ochii in computer sau telefon. Organismul se repara in fiecare noapte, de aceea se recomanda intre 7 si 9 ore de somn. Ar fi de preferat sa va stabiliti o ora la care sa va puneti la somn pentru a crea o rutina in acest sens. La inceput, puteti experimenta cu ore diferite de culcare si puteti nota intr-un mic jurnal tinut langa pat cum va simtiti a doua zi. Astfel, veti putea identifica ora optima de somn pentru dvstra.

La rutina zilnica se recomanda sa adaugati un act de ingrijire personala. Are mai multe beneficii decat s-ar putea crede.

Desi ar parea de la sine inteles, ingrijirea personala e unul dintre cele mai importante aspecte care contribuie la o stare de bine. Psihoterapeutii considera ca timpul acordat pentru a-ti pregati o ceasca de ceai si o baie fierbinte — ca un exemplu al unui act de ingrijire de personala — transmite subconstientului un mesaj ca meriti un moment rezervat pentru tine. 

Acest aspect este cu atat mai esential in ultimii ani in care multi au lucrat de acasa iar limita fizica dintre munca si timpul liber s-a sters treptat. Printre actele de ingrijire personala recomandate sunt meditatia, ceaiurile, o baie cu saruri pentru relaxare, plimbarea in natura, pictura, dans sau orice alta activitate care va ofera un moment de liniste departe de ecrane luminoase.

Psihologii considera ca a devenit tot mai important sa stabiliti limite clare cu privire la timpul de utilizare al telefonului mobil.

Pentru adolescenti si adulti deopotriva, limitarea timpului petrecut pe telefon, pe retelele de socializare si conectati la tehnologie a devenit una dintre marile lupte ale ultimilor ani. Retragerea completa pare destul de imposibila asa ca se recomanda o abordare subtila dar consecventa. Doua reguli pe care le puteti urma ar fi sa nu verificati telefonul in momentul in care va treziti — va puteti stabili un timp de 15-20 de minute in care stati departe de tehnologie dupa trezite — si nici dupa o anumita ora seara — de exemplu, telefonul ar putea fi “interzis” dupa ora 21:00. 

Fluxul constant de informatii primit de pe retelele de socializare poate relaxa mintea in unele cazuri dar incarca creierul si il oboseste cu mai multe detalii decat a fost antrenat sa proceseze. S-a demonstrat in numeroase studii ca social media influenteaza calitatea somnului, anxietatea si depresia. Expertii recomanda gasirea unui echilibru in acest sens, fiecare trebuie sa isi stabileasca o serie de reguli care functioneaza pentru sine.

Solutia pentru a combate senzatia de haos pe care ne-o ofera atat vietile noastre dar si societatea in general este o organizare mult mai riguroasa.

Studiile arata ca tot mai multi oameni resimt senzatia haosului, din cauza fluxului abundent de informatii pare ca se intampla prea multe lucruri in acelasi timp, un lucru care duce la dezordine atat in societate dar si in vietile personale. O prima solutie este sa va ordonati spatiul personal din punct de vedere estetic si pratic.

Puteti investi in produse de organizare a obiectelor — cutii, separatoare, dulapuri — dar si sa triati obiectele de care nu mai aveti nevoie, sa le donati sau sa le aruncati si sa pastrati in jur doar strictul necesar. Acest lucru poate include bunuri de casa, haine, produse de machiaj sau ingrijire personala, jucarii, obiecte de decor sau orice altceva care ridica intrebarea “oare il voi folosi vreodata?”

Gasiti o activitate fizica placuta pe care sa o practicati sub forma unui antrenament.

Printre cele mai mentionate rezolutii de anul nou se numara calatoriile si activitatea fizica. Motivul pentru care multi nu reusesc sa isi creeze un obicei din a face sport a fost studiat indelung de psihologi. 

Rezultatele unei cercetari publicate in European Journal of Social Psychology arata ca este nevoie in medie de 66 de zile consecutive de practicare a unei activitati pentru a integra activitatea respectiva in viata de zi cu zi sub forma unui obicei cotidian. In unele cazuri, aceasta durata variaza intre 18 si 254 de zile, un aspect care presupune o disciplina de fier, o rigoare incredibila, asemenea unui sportiv de performanta.

Se recomanda sa incercati cat mai multe activitati fizice diferite — dans, balet, alergare, mers la sala, inot, plimbari in natura, aplicatii de fitness — si sa gasiti ceva placut pentru dvstra. Tinand cont de efectul benefic care se resimte deseori la finalul unui antrenament fizic, o astfel de activitate nu ar trebui sa se simta ca o corvoada, trebuie sa fie placut. Puteti incepe cu 10 minute de dans in fiecare zi, inainte de a va incepe rutina zilnica. 

Citește în continuare