Skip to content

Un animal de companie ajuta la ameliorarea depresiei si anxietatii si chiar la imbunatatirea sanatatii inimii. 11 beneficii pentru sanatate ale animalelor de companie

La inceputul pandemiei, când nu se stiau prea multe lucruri despre modul in care se transmite Covid-19, in Wuhan, China, oamenii si-au abandonat in numar foarte mare animalele de companie. De teama ca acest fenomen sa nu se raspândeasca, adaposturile de animale abandonate din toate colturile lumii au demarat actiuni pe plan local de adoptare a acestora. Numarul adoptiilor a crescut exponential, situatie fara precedent in istoria recenta. Desi multi oameni au facut acest lucru pentru binele animalelor, fara sa-si dea seama, s-au pregatit mental si emotional pentru perioada carantinei ce a urmat.

Intr-un studiu recent, cercetatorii au raportat ca 90% dintre respondenti au afirmat ca animalul lor de companie i-a ajutat sa faca fata stresului emotional in perioada carantinei. Elena Ratschen, lector universitar la Universitatea York si unul dintre autorii studiului, spune ca adoptatorii participanti la acest studiu considera animalul de companie ca fiind „un tampon” pentru efectele daunatoare ale carantinei asupra sanatatii mintale si emotionale. In general, când ne gândim la animale de companie in minte ne apare imaginea unui câine sau a unei pisici, insa una dintre constatarile surprinzatoare ale acestei cercetari este ca oamenii se simt, in medie, la fel de apropiati emotional de un câine, pisica, porcusor de Guineea, pasare sau sopârla.

Majoritatea proprietarilor de animale de companie cunoaste foarte bine efectul pozitiv imediat asupra starii de spirit care apare atunci când se intorc acasa, insa multi dintre noi nu suntem constienti inca de beneficiile pe care animalele de companie le au asupra sanatatii noastre mentale si psihice.

Câinii si pisicile, in special, pot reduce nivelul de stres, anxietate si depresie, usureaza sentimentul de singuratate, incurajeaza activitatea fizica si spiritul ludic, si ajuta chiar la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Grija pentru un animal ajuta copiii sa creasca având siguranta si incredere in sine, si sa fie activi. Animalele de companie sunt o companie valoroasa pentru vârstnici, si poate cel mai important beneficiu este ca ele aduc in viata noastra bucuria adevarata si iubirea neconditionata.

11 beneficii pentru sanatate ale animalelor de companie

1. Imbunatatesc viata sociala

Studiile arata ca oamenii care au animale de companie sunt mai deschise si leaga conversatii mai usor decât cei care nu au. In special, cei care au câini deoarece in plimbarile lor zilnice intâlnesc multi oameni noi care pot deschide conversatii pornind de la frumusetea sau agilitatea animalului de companie.

2. Ne mentin in forma

Expertii in sanatate recomanda adultilor sa practice in jur de 2 ore si 30 minute de exercitii fizice pe saptamâna, iar proprietarii de câini pot face asta cu usurinta. Vrem, nu vrem, indiferent de vreme si nivelul de oboseala, iesim la plimbare cu catelul de doua ori pe zi, macar 15 minute, jumatate de ora, ceea ce inseamna ca suntem activi zilnic.  

3. Imbunatatesc sanatatea inimii

Animalele de companie nu doar ne umplu inima, ci chiar o fac mai puternica. Studiile arata ca prezenta unui câine ca animal de companie este legata de scaderea tensiunii arteriale, nivelul redus de colesterol si de trigliceride, care contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular si scaderea riscului de atac de cord.

4. Reduc sentimentul de singuratate

Pisicile si câinii sunt buni companioni, ne asteapta sa revenim acasa si sunt mereu pregatiti sa ne asculte povestindu-le despre cât de rea sau buna a fost ziua pentru noi. Cercetarile arata ca pentru proprietarii de animale de companie, nu conteaza daca acesta este câine, pisica, peste, hamster sau iguana, orice ar fi este considerat parte a familiei. 

5. Reduc nivelul de stres

Viata pe care o traim in prezent este stresanta si nivelul crescut de anxietate poate conduce la numeroase probleme de sanatate. Doar câteva minute petrecute cu animalul de companie poate reduce anxietatea si tensiunea arteriala, si poate creste nivelul de serotonina si dopamina, doi neurotransmitatori care joaca un rol esential in starea de calm si bunastare.

6. Adauga sens vietii noastre

Animalele de companie ajuta la reducerea sentimentului de singuratate si izolare, iar acest lucru s-a observat in lunile de carantina, mult mai mult decât pâna acum. Specialistii afirma ca ele ne forteaza sa ne continuam viata si sa facem lucrurile obisnuite, chiar daca intâmpinam provocari de ordin emotional sau psihic. Ele ne ajuta sa nu ne concentram doar pe problemele noastre, ci ne ofera un motiv sa ne dam jos din pat dimineata. Indiferent de modul in care ne simtim, ele tot au nevoie sa fie hranite, ingrijite, plimbate si iubite.

7. Ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar

Animalele de companie petrec mult timp afara si, prin urmare, aduc tot felul de murdarie si germeni in casele noastre. Acest lucru nu este neaparat un lucru rau – germenii suplimentari ne pot ajuta sa ne imbunatatim imunitatea la raceli si alte boli usoare. De fapt, studiile anterioare au aratat ca bebelusii care traiesc cu un câine tind sa aiba mai putine infectii si sunt, in general, mai sanatosi decât cei care nu au.  

8. Reduc riscul de alergii la copii

Desi nu este nicio garantie ca detinerea unui animal de companie ii va impiedica pe copii sa dezvolte alergii, dovezile sugereaza ca expunerea la diverse bacterii aflate pe blana unui catel, de pilda, pe perioada cât copilul se afla in crestere, are capacitatea de a crea o imunitate mai puternica.

9. Invata copiii sa fie responsabili

Toti copiii iubesc animalele, iar ele pot fi parte a procesului lor de dezvoltare emotionala si personala, pentru ca acestea ii pot invata multe abilitati importante, necesare in viata. Nu numai ca vor invata abilitatile practice necesare pentru a detine un animal de companie, cum ar fi curatarea custii, perierea si dresajul, isi vor dezvolta, de asemenea, abilitatile de ingrijire si empatie, care sunt vitale in viata ulterioara.

10. Pot detecta prezenta cancerului in corp

Uimitorul simt al mirosului pe care il au câinii poate fi utilizat in diferite scopuri, inclusiv pentru detectarea cancerului. Multi proprietari de câini au raportat ca animalul lor de companie adulmeca, linge sau impinge cu botul pete pe piele care, mai târziu, s-au dovedit a fi canceroase. De aceea, unii câini sunt instruiti sa adulmece cancerul de piele, rinichi, vezica si prostata, printre altele.

11. Ne invata iubirea neconditionata

Animalele de companie ne iubesc indiferent de cine suntem sau ce facem, de calitati si defecte, de modul in care ne purtam cu ele. Chiar daca avem un câine sau pisica, gecko sau hamster, papagal sau porcusor de Guineea, putem fi siguri ca ne iubesc la fel de mult, desi o arata in moduri diferite. Animalele de companie ne invata cum sa iubim mai bine. Daca am arata tuturor celor din jurul nostru aceeasi empatie, compasiune si iubire pe care ne-o arata ele, atunci lumea in care traim ar fi una mai fericita si mai buna.

Citește în continuare