Skip to content

Biograful si prietenul Reginei Elisabeta publica o carte despre ultimele zile din viata Majestatii Sale. Cu povesti din intimitate, biografia dezvaluie cum regina se uita la serialul „Line of Duty”, trimitea mesaje pe telefonul mobil catre membrii familiei si era impacata cu ideea propriei morti.

Autorul si prezentatorul TV si radio Gyles Brandreth lanseaza zilele viitoare o noua biografie oficiala a Reginei Elisabeta in care descrie, prin povesti din intimitate, ultimele zile din viata monarhului britanic.

Intitulata „Elizabeth: An Intimate Portrait” (Elizabeth: Un Portret Intim”), cartea va fi lansata pe 8 decembrie iar cateva pasaje au fost dezvaluite in premiera in editia de week-end a ziarului Mail on Sunday.

In timp ce presa a facut numeroase speculatii legate de posibila cauza a mortii Reginei si intalnirile pe care le-ar fi avut in ultimele zile de viata, cartea vine sa lamureasca aceste intrebari din perspectiva celor care i-au fost alaturi la finalul vietii: curtenii care i-au devenit prieteni dragi.

Brandreth este unul dintre putini autori regali care a intalnit-o si a purtat conversatii indelungate cu Regina Elisabeta. De asemenea, a fost unul dintre confidentii Printului Philip, fostul Duce de Edinburgh, si ii cunoaste bine si pe noul Rege Charles si Regina Consort Camilla.

Brandreth scrie despre „stoicismul remarcabil al Reginei” si modul in care nu a ezitat sa isi concedieze si inlature propriul fiu – pe Printul Andrew – din pozitiile importante pe care le detinea, dupa implicarea acestuia in scandaluri legate de comportament sexual nepotrivit. Povesteste si despre cum monarhul si-a petrecut lunile de dupa decesul sotului ei, Printul Philip, urmarind serialul preferat: „Line of Duty”.

Ideea unui portret din intimitate al reginei este menit sa inlature o parte din misterul care a inconjurat monarhul pe parcursul vietii. Desi a trait toata viata in ochii publicului si fiecare miscare i-a fost fotografiata, documentata si dezbatuta constant, foarte putini oameni i-au cunoscut cu adevarat personalitatea ei, dincolo de protocoale regale.

Gyles Brandreth povesteste cum, in aprilie 2021, dupa moartea Printului Philip, regina i-a spus doamnei de onoare care o insotea in lockdown ca este „hotarata sa se mentina ocupata, deoarece acest lucru o ajuta sa faca fata pierderii”. Brandreth o citeaza pe Camilla, actuala Regina Consort, care a declarat ca soacra ei era „pur si simplu de neoprit.”

Partile cele mai fascinante ale cartii tin de ultimele zile din viata monarhului, de modul in care era impacata cu ideea propriei morti si cu discutiile avute cu reverendul Dr. Iain Greenshields la Balmoral, in week-endul de dinaintea decesului sau.

„Adevarul este ca Majestatea Sa a stiut mereu ca timpul care i-a mai ramas era limitat. A acceptat acest lucru cu toata gratia la care te-ai astepta”, scrie Brandreth, in timp ce reverendul Greenshields a spus ca „credinta era totul pentru ea. Mi-a spus ca nu are niciun regret.”.

Brandreth scrie, de asemenea, despre zvonurile conform carora Majestatea Sa ar fi avut o forma rara de mielom, un cancer al maduvei osoase, „ceea ce ar explica oboseala si pierderea in greutate si acele probleme de mobilitate despre care ni s-a spus adesea in ultimul an al vietii ei”.

El explica faptul ca nu este surprinzator faptul ca „batranetea” a fost oferita drept cauza a mortii monarhului. Este un protocol medical mentionat in mod obisnuit „cand o pacienta are peste 80 de ani si medicul sau l-a ingrijit de-a lungul timpului si a observat declinul treptat al acesteia.”

Dr. Douglas James Allan Glass, care a lucrat cu regina timp de peste 30 de ani si care a fost alaturi de ea in momentul mortii, a declarat ca moartea ei „era de asteptat si eram destul de constienti de ceea ce urma sa se intample”.

Potrivit cartii lui Brandreth, Regina Elisabeta a inceput sa prezinte „o scadere brusca a energiei si s-a simtit epuizata” in toamna anului 2021, cand medicii i-au recomandat sa „se odihneasca, sa nu se forteze atat de mult, sa o ia mai usor”.” Ulterior, ea a anulat mai multe aparitii publice.

Monarhul a murit pe 8 septembrie 2022, la varsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scotia unde obisnuia sa isi petreaca fiecare vacanta de vara. Cu cateva ore inaintea decesului, Palatul Buckingham a anuntat ca regina se afla  „sub supraveghere medicala”, iar medicii erau „ingrijorati” in legatura cu starea ei de sanatate, in timp ce membrii familiei regale s-au grabit sa-i fie alaturi la Balmoral.

Brandreth face dezvaluiri si despre relatia dintre regina si consortul ei, Printul Philip, din ultimii ani de viata ai acestuia.

Brandreth descrie momentul din 2017 cand Printul Philip a decis sa se renunte la sarcinile lui oficiale – versiunea regala a pensionarii – iar el si regina au petrecut mai multe luni la rand in care nu s-au vazut, desi vorbeau in mod regulat la telefon. Desi a parut o decizie ciudata pentru restul lumii, regina a inteles si respectat dorinta lui Philip de a „nu fi agitat si de a-si duce zilele pana la capat asa cum isi doreste.”

Ulterior, cuplul regal s-a reunit in perioada pandemiei si au locuit impreuna in Scotia, la Sandringham si la Windsor. Regina era hotarata sa fie alaturi de Philip – se stia ca este bolnav si ca mai are putin de trait – si nu a plecat de langa el in ultimele saptamani de viata. Insa fostul Duce de Edinburgh s-a stins atat de repede in dimineata zilei de 9 aprilie 2021, incat curtenii nu au mai reusit sa o trezeasca la timp pentru a-l vedea.

In ciuda durerii personale resimtite la moartea Printului Philip, regina a ramas o sursa de alinare pentru familia sa si a considerat ca este „datoria ei crestina sa mearga mai departe.” „Viata merge mai departe. Si eu trebuie sa fac la fel.”, ar fi spus monarhul.

In perioada de doliu, regina a incercat sa isi mentina moralul ridicat uitandu-se la televizor. Urmarea in mod special „Line of Duty”, un serial politist britanic care a fost difuzat din 2012 pana in 2021. Ulterior, a fost determinata sa nu renunte la sarcinile regale si ar fi motivat celor dragi ca „sotul meu cu siguranta nu ar fi fost de acord”.

In ultimele luni ale vietii sale, regina a fost inconjurata de curteni, in special de asistenta ei personala Angela Kelly care era considerata o „pacoste” de celelalte doamne de onoare ale monarhului care nu aprecia „familiaritatea ei” fata de regina.

Cartea povesteste si detalii intime despre nasterea copiilor reginei si relatia pe care a avut-o cu acestia pana in ultimele zile ale vietii sale.

Primii trei copii ai reginei, Regele Charles, Printesa Anne si Printul Andrew, s-au nascut prin metoda „Dammerschlaf” sau „Twilight Sleep” – care este discreditata in prezent – in timpul careia pacientelor li se induce o stare amnezica in timpul travaliului.

Una dintre doamnele de onoare ale reginei a dezvaluit ca tehnica le permitea femeilor sa ramana semi-constiente, fara a ramane cu dureri sau amintiri neplacute ale experientei. Insa dupa efectele secundare postnatale pe care le-a avut dupa nasterea lui Andrew, regina a decis ca Printul Edward sa fie nascut pe cale naturala.

Brandreth o descrie pe regina drept o mama iubitoare care era dispusa sa ia decizii dure atunci cand era necesar, in special in privinta „preferatului” ei, Printul Andrew.

Desi si-a pastrat increderea in Andrew, nu a ezitat sa il deposedeze de toate functiile sale oficiale dupa un interviu acordat de acesta televiziunii britanice in 2019 in care a vorbit despre prietenia pe care a avut-o cu pedofilul Jeffrey Epstein. In carte, un curtean de rang inalt povesteste cum: „Regina a preluat controlul situatiei intr-un mod ferm. Pentru a vorbit in jargonul militar, intre flash si bang nu au trecut decat cateva zile. Se cerea actiune si ea a luat-o.”

Cu toate acestea, regina s-a lasat, de asemenea, in mod deliberat fotografiata calarind alaturi de Andrew a doua zi dupa ce l-a eliberat din functiile regale, pentru a-si arata sprijinul personal. Ulterior, a dorit ca Andrew sa apara alaturi de ea la slujba de comemorare a lui Philip, tot in semn de sprijin fata de el.

In carte este descris si momentul in care Andrew i-a povestit mamei sale despre prietenia lui cu Epstein, Majestatea Sa a ascultat cu atentie si i-a raspuns cu un singur cuvant. „Intrigant”.

Cartea mentioneaza si despre relatia reginei cu tehnologia dar si despre parerile pe care le-a avut despre Harry si Meghan sau incercarile de asasinare care au avut loc asupra ei inclusiv in perioada Craciunului din 2021.

Desi era reticenta in utilizarea tehnologiei moderne, regina avea propriul telefon mobil si trimitea constant mesaje familiei sale. In acelasi timp, considera ca aplicatiile mobile sunt derutante si nu le permitea nepotilor ei sa isi aduca dispozitivele electronice la masa.

Cartea o portretizeaza pe regina ca avand atat simtul umorului dar si un simt al pragmatismului. Pe de o parte, spune ca a fost de acord sa joace alaturi de Daniel Craig intr-o sceneta cu James Bond pentru Jocurile Olimpice din Londra din 2012 abia dupa moartea mamei sale, Regina-Mama, deoarece aceasta ar fi considerata aparitia „nedemna”. Mai multe despre acest moment puteti citi mai jos.

In primavara acestui an, regina s-a bucurat sa filmeze alaturi de Ursuletul Paddington pentru o sceneta difuzata in timpul ceremoniei Jubileului de Platina din luna iunie. Potrivit cartii lui Brandreth, monarhului i s-a parut o secventa „foarte amuzanta si a fost deosebit de incantata ca toata lumea a pastrat secretul pana cand a fost difuzata. ‘A fost minunat’, a spus ea.”

Brandreth descrie si gandurile personale ale reginei cu privire la decizia lui Harry si Meghan de a renunta la statutul de membri ai familiei regale dar si reactia ei pragmatica la bresa de securitate de anul trecut de la Castelul Windsor, in urma careia un intrus inarmat cu o arbaleta a escaladat zidul afirmand ca vrea sa o ucida.

Cartea „Elizabeth: An Intimate Portrait” va fi lansata pe 8 decembrie si poate fi comandata deja aici.

Citește în continuare