Skip to content

Dupa Bienala de la Liverpool, Porto si Kiev, lucrarea monumentala „The Middle Way” a sculptorului Bogdan Rata este instalata pe Bastionul din Timisoara. Revista TIME a plasat Timisoara in topul celor mai grozave orase din lume in 2023 datorita programului Capitala Europeana a Culturii.

Programul Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii surprinde cu o noua lucrare monumentala care a fost dezvaluita in spatiu public, intr-un loc istoric al orasului. „The Middle Way” creata de sculptorul Bogdan Rata a fost expusa pe Bastionul Maria Theresia.

Cu inaltimea de 3,5 metri, lucrarea are forma unei maini colorate intr-o nuanta de rosu intens, fiind amplasata in capatul corpului C al Bastionului. Desi a avut un itinerariu impresionant pe parcursul existentei ei, opera lui Bogdan Rata a starnit controverse in randul timisorenilor care nu o inteleg sau o compara cu simboluri ale unor miscari radicale.

In interpretarea unei astfel de opere monumentale – si a artei contemporane in general – cele mai importante aspecte sunt intentia artistului si mesajul pe care acesta isi doreste sa il transmita publicului.

„The Middle Way” a fost adusa la Timisoara de Muzeul National al Banatului, in parteneriat cu Fundatia Herczeg, Fundatia „Societatea de Istorie si Arheologie din Banat” si cu sprijinul Constructim S.A..

Opera a debutat in spatiul public la Independents Liverpool Biennial 2014, fiind expusa timp de doi ani in fata cladirii St. George’s Hall in insula muzeelor. In 2016 a fost instalata in Piata Milenium din Baia Mare iar un an mai tarziu, in 2017, a fost expusa in fata primariei din Cascais, in Portugalia. In 2018 a ajuns la Porto, in fata Casei da Música (creatia celebrului arhitect Rem Koolhaas, devenita unul dintre cei mai puternici poli culturali ai orasului) si, mai apoi, in centrul orasului Kiev, pe Bulevardul Taras Sevcenko. Pe parcursul anului 2019 a fost itinerata in alte doua orase ucrainene, Mikolaiv si Dnipro.

Potrivit declaratiei artistului, amplasarea lucrarii pe Bastionul Maria Theresia subliniaza „ideea de unitate multiculturala a orasului, sculptura monumentala devenind un pin ce va marca spatiul urban si piata din fata muzeului in relatie directa cu celelalte orase si institutii din Europa unde lucrarea a fost expusa anterior.”

„The Middle Way” a fost sculptata la invitatia Bienalei de la Liverpool, fiind curatoriata de istoricul de arta Cosmin Nasui.

Sculptura reprezinta o mana supradimensionata vopsita in rosu. Nuanta reprezinta orasul Liverpool care a fost Capitala Europeana a Culturii in 2008. Astfel, amplasarea ei in alte orase europene si itinerarea ei in Timisoara completeaza mesajul transeuropean si cel al unitatii culturale.

Bogdan Rata sustine ca prin plasarea ei pe Bastion, sculptura intra in dialog cu atmosfera neoclasica si functia initiala a cladirii, „facand aluzie la conceptele de bine – rau, viata – moarte, stanga – dreapta, echilibru – expansiune.”

Pe artist il intereseaza in mod deosebit faptul ca lucrarile sale surprind frica, incertitudinea, confuzia si dezordinea corporala: „Lucrez cu fragmente umane pe care le combin pentru a crea imagini cu un puternic impact emotional: frustrare, spaima, rusine. Reinterpretez corpul uman tocmai pentru a induce cititorului o stare de confuzie si pentru a-l forta, intr-un fel, sa inteleagă, dintr-o alta perspectiva, fiinta umana contemporana. Un deget poate fi mai puternic decat o pusca, o ureche mai frustranta decat un interogatoriu.”

Foloseste materiale precum polistirenul, vopseaua industriala, ipsosul si rasina sintetica.

Bogdan Rata (n. 1984) este sculptor, Conferentiar la Facultatea de Arte si Design Timisoara, co-fondator Kunsthalle Bega si initiator al Bibliotecii Pavilion. 

Este doctor in arte vizuale cu o teza sustinuta la Universitatea de Vest despre „Noile materiale in sculptura contemporana”. 

A avut expozitii personale la Slag Gallery, New York; Galeria Farideh Cadot, Paris; Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti; Nasui Collection & Gallery, Bucuresti si Fundatia Calina, Timisoara. A participat printre altele la Bienala de Arta Contemporana de la Moscova, editia a patra, Bienala de la Venetia, editia a 55-a, Manifesta 10 de la Sankt Petersburg (cea mai importanta expozitie de arta contemporana din lume) si la Bienala de la Bucuresti, editia a opta.

Zilele trecute, revista TIME a clasat Timisoara printre cele mai grozave orase din lume in 2023 datorita programului cultural extrem de generos care va fi desfasurat in urmatoarele luni.

Lunar, pana la finalul lunii decembrie 2023, vor avea loc zeci de evenimente care vor aduce impreuna artisti consacrati din Romania si de peste hotare, din mai multe sectoare diferite: de la arta vizuala si instalatii multimedia, teatru, film, balet, spectacole de strada, Realitate Augmentata, muzica live sau producatori de bere artizanala.

In prezent sunt deschide expozitii dedicate lui Victor Brauner si Paul Neagu, in curand va avea loc Bienala Art Encounters 2023 iar in toamna va fi vernisata una dintre cele mai importante expozitii Constantin Brancusi din Europa de Est. Astfel, Timisoara devine importanta nu doar pentru romani, fiind un reper la nivel european care merita vizitat, fiind prima data cand sunt expuse anumite lucrari ale artistilor mentionati in Romania.

Articol sustinut de Vodafone

Citește în continuare