Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 30 iulie – 1 august: plimbari pe Calea Victoriei, premiera filmului „Intregalde”, Nocturne de poezie, stagiunea de vara a Teatrului Masca si concerte live.

Pana in data de 17 octombrie, de la Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor. Despre Calea Victoriei sau plimbarile la Sosea, precum si locurile unde puteti degusta bunatati in timpul plimbarii, urban.ro a scris Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei.

Cinefilii pot vedea in avanpremiera „Neidentificat”, in regia lui Bogdan Apetri, profesor de regie la Universitatea Columbia din New York.

Cunoscut pentru debutul cu „Periferic” din 2012, Bogdan George Apetri a realizat alte doua lungmetraje care vor fi lansate anul acesta „Neidentificat” si „Miracol”. Primul va intra in cinematografele romanesti pe 6 august si este o coproductie Romania-Cehia-Letonia care a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Varsovia unde a castigat Premiul Juriului in competitia internationala.

„Neidentificat” combina si reinterpreteaza diverse arhetipuri cinematografice populare si de succes: filmul politist si detectiv, filmul de actiune, filmul noir si cel care are drept protagonist un anti-erou. Povestea se desfasoara intr-un orasel din Romania si vorbeste despre echilibrul privat existent in fiecare dintre noi, un echilibru cu mult mai putin stabil decat ne imaginam.

Din distributia filmului fac parte actorii Emanuel Parvu, Bogdan Farcas, Dragos Dumitru, Vasile Muraru, Ana Popescu, Olimpia Malai, Kira Hagi, Ion Bechet, Ioana Bugarin, Cezar Antal si Andrei Aradits.

Filmul romanesc INTREGALDE este cel de-al saptelea film semnat de Radu Muntean, inclus in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes, o poveste  despre limitele generozitatii, in care joaca Maria Popistasu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan si Toma Cuzin, intra in acest weekend in cinematografe.

Premierele din cinematograf sunt Anii nostri de glorie (2020), The Suicide Squad (2021), BLACKPINK The Movie (2021), Croaziera in jungla (2021), Supernova (2020) si Sputnik (2020).

Teatrul Masca isi incepe stagiunea de vara din 1 august, prin programul „Departe de centru, Aproape de oameni”, care se va desfasura in Amfiteatrul Lacatelor de Dragoste din Bulevardul Uverturii, numarul 14.

Primul spectacol pus in scena pe 1 august este București Livrator, si spune povestea Angelei (Alina Craita) – fosta chelnerita, data afara din cauza reducerilor de personal in pandemie, care se angajeaza la o companie multinationala(fictionala) de livrari. Spectacolul urmareste peripetiile proaspetei livratoare prin Bucuresti, curse cu bicicleta prin claxoanele, noxele si haosul orasului. Detalii despre spectacol aici.

Vineri, 30 iulie, de la ora 21.00, are loc o noua intalnire a Nocturnelor de poezie contemporana: VIDEOPOEZIE.

Nocturnele din 2021 invita publicul pe un acoperis deasupra Bucurestiului, unde suspendati intre cer si oras, vor avea loc o serie deexperiente poetice precum lectura publica, performance-ul de poezie si coregrafic, videopoezia si poemul vizual. Evenimentul are loc pe terasa blocului Millo, cu urmatorul program: proiectii de videopoezie Gura Mare, Her Word, Cenaclub, apoi dialog cu Teona Galgotiu, Elena Morar, Alexandra Bodnaru, Ana-Maria Pop, moderate de Andrei Dósa. Bilete aici.

Pasionatii de muzica live au intalnire in acest weekend la Gradina Urbana cu Urma (30 iulie), Bosquito (31 iulie) si Margineanu & Banda (1 august).  Detalii despre bilete aici.

In perioada 31 iulie – 1 august 2021, Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia „Gellu Naum”, organizeaza cea de-a sasea editie a Festivalului „Gellu Naum”, coordonat de scriitoarea Simona Popescu.

Evenimentul este unul hibrid, cu invitati straini care vor conversa cu publicul online si cu intalniri in gradina Muzeului Literaturii. Poeti la debut si poeti contemporani deja consacrati in Romania vor avea diverse conversatii literare. Detalii despre eveniment aici.

In gradina Muzeului Antipa are loc o expozitie dedicata fluturilor, iar in interior are loc o expozitie temporara dedicata evolutiei geologice a Pamantului.

Expozitia de fluturi „Prindeti din zbor cea mai frumoasa expozitie a verii!” se gaseste in gradina muzeului Antipa pana pe data de 12 septembrie 2021.

In sera din curtea muzeului gasiti mai multe tipuri de fluture, ca specia „Imparat”, „Fluturele coada randunicii de smarald”, „Trandafirul de catifea”, o serie de specii din grupul spectaculosilor fluturi cap-de-bufnita, dar si cateva specii din fauna africana, cum ar fi fluturele luna african.

O alta expozitie temporara a Muzeului Antipa este „Moon Impact – a geological story”, organizata de Centre National de la Recherche Scientifique (Franta).

Expozitia vorbeste despre impactul gigantic in urma caruia s-au format Pamantul si Luna si despre evolutia geologica a acestor doua corpuri ceresti. Moon Impact expune peste 250 de esantioane de roci, meteoriti, modele 3D, holograme si proiecții video care vin sa completeze tot acest demers argumentat stiintific.

50 de lucrari create de Oscar Han, sculptorul preferat al Casei Regale, vor fi expuse pana in septembrie la Muzeul Colectiilor de Arta.

Muzeul Colectiilor de Arta de pe Calea Victoriei prezinta, in perioada 28 mai – 12 septembrie 2021, una dintre cele mai mari retrospective dedicate artistului Oscar Han.Supranumit „sculptorul preferat al Casei Regale”, expozitia il omagiaza pe Oscar Han la 130 de ani de la nasterea sa.  Veti putea vedea 50 de sculpturi din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, al Muzeului Zambaccian, al Muzeului de Arta Constanta si din colectiile private Anca Vlad, Mihai Astratinei si Damian Florea.

Muzeul de Arta Recenta prezinta o expozitie dedicata sportului si educatiei fizice in cultura vizuala a Romaniei. Mari sportivi romani participa la intalniri cu publicul in cadrul expozitiei.

La Muzeul de Arta Recenta (MARe) s-adeschisexpozitia „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor. Reprezentarea sportului in arta romaneasca de la 1900 pana azi” incepand de miercuri, 12 mai. Pentru aceasta expozitie, echipa curatoriala a alcatuit un portofoliu cuprinzator de reprezentari ale celor mai diverse sporturi, de la cele mai populare (fotbal, atletism, gimnastica, tenis, handbal, rugby, schi, sah etc.) la cele mai specializate, care cer echipamente si tehnici aparte (motociclism, echitatie, golf, aviatie etc.).

Expozitia cartografiaza peisajul extrem de divers al interesului artistic pentru sport si educatie fizica in cultura vizuala a Romaniei si prezinta 53 de lucrari de arta (pictura, desen, sculptura, fotografie, video, instalatie), realizate de 48 de artisti romani, din colectiile a 12 muzee din tara, peste noua colectii private si a patru galerii de arta. Printre lucrarile expuse vor fi si lucrari de patrimoniu sau de tezaur semnate de artisti ca Iosif Berman, Ion Barladeanu, Alexandru Ciucurencu, Ion Grigorescu, Ion Jalea, Lea Rasovszky, SADDO, Roman Tolici sau Mihai Zgondoiu.

Sezonul expozitional de primavara MNAC 2021 s-a deschis deja  la Palatul Parlamentului. Noile expozitii, 5 la numar, vor putea fi vizitate pana pe 26 septembrie 2021, acestea cuprinzand lucrari de Ciprian Muresan, proiectul Laborator artistic de carantina” pornit de studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei in timpul pandemiei, Vioara Bara, Ana Adam si 35 de artisti si perfomeri romani sunt expusi la etajul al treilea in Simti – Aluneci – Canti. De la o scena la alta. Curatorul este Kilobase Bucharest.

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Costul unui bilet este de 20 lei, poate fi achizitionat atat la intrarea in muzeu cat si online aici.

In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.

In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.

Si la metrou exista acum arta, tot prin initiativa Art Safari. Trenurile de metrou de pe magistralele 1 si 3 vor avea incluse expozitia “Arta cucereste Bucurestiul!” Vor fi expuse reproduceri dupa Piliuta, Cecilia Cutescu-Stork sau Victor Fota.

Reproduceri ale unor opere importante din colectii private si din muzee vor putea fi admirate, din 1 iunie, de cei care calatoresc cu metroul in expozitia „Muzeul din Metrou”, organizata de Art Safari si Metrorex.

O parte dintre operele de referinta ale artei romanesti devin accesibile in spatii cotidiene pentru trei luni de zile. „Muzeul din Metrou” va circula pe magistralele 1 si 3 si va prezenta reproduceri dupa lucrari reprezentative ale artistilor romani, insotite de texte informative. Printre artistii care vor putea fi admirati in cadrul muzeului temporar mobil de la metrou „Arta cucereste Bucurestiul” se afla Samuel Mutzner, discipol al celebrului Claude Monet si deschizator al drumului catre lumina si culoare in pictura romaneasca, Constantin Piliuta, iubit de colectionari si maestru al simplitatii si armoniei paletei in tablourile sale cu subiect floral, femei-artist prea putin cunoscute precum Magdalena Radulescu, Merica Ramniceanu, Cecilia Cutescu – Storck, precum si lucrarile artistilor contemporani Irina Dragomir sau Victor Fota, unde/ in care calatorul devine supererou al realitatii zilnice.

Pentru a va racori, urban.ro a pregatit o lista cu gelateriile din oras, care ofera sortimente pentru toate gusturile, inclusiv inghetata vegana si fara gluten.

Daca va ganditi sa plecati din Bucuresti in weekend, la Brasov se canta muzica clasica si jazz in piete si mall, iar la Biserica Neagra sunt concerte de orga in fiecare weekend.

In aceasta vara, in spatiile publice deschise din Brasov, Filarmonica si Opera brasovene au pregatit localnicilor si turistilor un program variat, care va include si muzica clasica, jazz, muzica de film, interbelica, precum si spectacole pentru copii.

Concertele si spectacolele au loc atat in zona centrala a orasului – Piata Sf. Ioan si Piateta Brassai, dar si in cartierul Bartolomeu – Avantgarden si in mall-ul din Centrul civic.

Citește în continuare