Skip to content

La Londra se deschide cea mai mare expozitie dedicata productiilor Disney. Intr-o galerie de peste 6.000 metri lungime vor fi expuse primele schite ale lui Mickey Mouse, pantoful din sticla din Cenusareasa si casca lui Iron Man din filmele Marvel.

In aceasta toamna, la Londra va fi deschisa cea mai mare expozitie Disney care prezinta arhiva impresionanta a companiei. Expozitia va inaugura o serie de spectacole si evenimente dedicate celor 100 de ani de la infiintarea The Walt Disney Company.

In cadrul expozitiei vor fi prezentate peste 250 de exponate, lucrari originale de animatie, obiecte de recuzita, costume, scenarii, figurine din filmele Disney si 14 instalatii interactive care prezinta activitatea companiei.

Evenimentul, intitulat „Disney 100: The Exhibition”, se va deschide pe 13 octombrie la Centrul ExCel din Londra, cu cateva zile inainte de centenarul Disney. Compania a fost infiintata pe 16 octombrie 1923 de catre Walt Disney si fratele sau Roy sub numele de Disney Brothers Studio, devenita ulterior Walt Disney Studio. 

In cadrul expozitei, fanii Disney vor putea vedea primele filme si animatii produse de companie, precum „Alba ca Zapada si cei sapte pitici” din 1937, primele schite si reprezentari ale celebrului personaj Mickey Mouse (unul dintre simbolurile reprezentative pentru Disney, creat in 1926), dar si productii mai recente precum „Encanto” sau „Luca” din 2021. 

Vor fi expuse si animatii si filme produse de alte marci care se afla sub umbrela Disney, precum Pixar, seria Star Wars sau Marvel, cat si planuri, machete si fotografii ale parcurilor Disney din intreaga lume. Inainte de Londra, expozitia va putea fi vazuta intr-o forma restransa la Munich, Germania si la Philadelphia, in SUA. 

Pregatirea expozitiei a durat patru ani si panotarea se presupune ca va dura alte cateva luni. Spatiul Centrului ExCel va fi ocupat de o vitrina de 6 kilometri lungime, impartita in 10 galerii.

In fiecare galerie va fi reprezentata alta sectiune din istoria Disney. Una dintre ele a fost denumita „De unde vin povestile?” si va prezenta cartea de povesti folosita ca recuzita pentru scena de deschidere a filmului „Alba ca Zapada”, dar si alte obiecte semnificative pentru productiile companiei, precum pantoful de sticla din filmul „Cenusareasa” din 2015. 

O alta sectiune, intitulata „Iluzia vietii” va include secventele, obiectele de recuzita si schitele originale folosite pentru filmul „101 dalmatieni” din 1961 si superba rochia rosie purtata de Emma Stone in productia „Cruella” din 2021. 

O alta galerie va include obiecte din culisele filmelor realizate sub marcile Pixar, Star Wars si Marvel si va fi intitulata „Spiritul aventurii si al descoperirii”. Va include inclusiv casca originala folosita de Iron Man in filmele Marvel. 

Biletele pentru expozitie vor fi puse in vanzare marti, 18 iulie. Lista de asteptare a fost lansata pe 11 iulie. 

Pretul biletelor porneste de la 19,3 euro pentru copii. Pentru lista de asteptare si bilete, puteti accesa link-ul de aici. Fanii care vor vizita expozitia pe 16 octombrie, cand Disney va implini 100 de ani, se vor bucura de un program extins, de tururi si servicii VIP.

In acest sens, Becky Cline, directoarea Arhivelor Walt Disney, a declarat ca: „Suntem incredibil de entuziasmati sa aducem aceasta expozitie fantastica la Londra. Abia asteptam ca fanii din Marea Britanie sa experimenteze in moduri noi si captivante povestile, personajele si atractiile Disney indragite, in timp ce vom celebra toate lumile minunate imaginate de Disney.”

Urban.ro a vorbit cu Floyd Norman, legendarul animator Disney care a scris povestile cu Mickey Mouse si ne-a povestit despre colaborarea sa cu Walt Disney.

“Mickey este campionul Disney pentru ca Mickey este chiar Walt. Iar Walt este Mickey”, spunea Floyd in discutia noastra, puteti citi mai multe despre culisele acestui personaj legendary in articolul de mai jos.

Istoria Disney a fost celebrata recent si la TIFF, compania a investit recent sume uriase de bani pentru a-si promova centenarul.

Walt Disney a fost geniul autoritar si vizionar care a inventat cuvinte pentru lucruri din film pentru ca nu existasera pana la el.

E regizorul care detine 22 de premii Oscar si 59 de nominalizari, e cel care a facut primul lung metraj animat – Alba Ca Zapada in 1937, care a creat parcurile de distractii inspirate din filmele sale, dar si pe cel mai iubit personaj animat din toate timpurile Mickey Mouse.

Walt Disney a fost un geniu autoritar care a sustinut intotdeauna ca ideile se fac asa cum si le imagineaza el sau nu se mai fac deloc. Pentru Mary Poppins, film care mixa animatia cu actori reali, si-a dorit-o pe Julie Andrews pe care o vazuse in teatru la Londra. Actrita era insarcinata si, ca sa nu o piarda, Walt a amanat filmarile cu un an, si i-a angajat si sotul, director de costume, ca sa aiba un motiv bun sa vina cu toata familia in America.

Cand a facut primul parc de distractii le-a spus angajatilor ca in fiecare zi totul trebuie sa arate perfect ca in decorurile unui film, iar regulile create de el in 1955 sunt respectate si acum. La fel si job-ul imagineer – un mix dintre inginer si creator- cei care gasesc solutii tehnice pentru ca totul in jur sa para o magie.

Imperiul Disney are astazi TV – el l-a dus prima data pe Mickey Mouse la tv, divizie de jocuri, magazine de menchardise in toata lumea, canale specializate de televiziune, mai multe studiouri de film, parcuri de distractii pe mai multe continente si o platforma de streaming lansata recent.

Disney e unul dintre cele mai mari branduri din lumea divertismentului, brand care mai respecta inca valorile lui Walt de la inceputul secolului trecut.

Citește în continuare