Skip to content

(video) O chelnerita cu gesturi robotizate a socat clientii unui restaurant chinezesc care nu stiau daca este un om sau un aparat mecanic. Anul trecut, 5.000 de roboti serveau in restaurantele din Coreea, trendul se va raspandi in curand la nivel global. 

Recent, un videoclip cu o chelnerita care se prezinta intr-un mod realist drept robot a devenit viral pe retelele de socializare. Desi prezenta androizilor in industria restaurantelor nu este o noutate, aceste clipuri ridica semne de intrebare, deoarece clientii sunt nauciti de realismul gesturilor robotizate, cei mai multi dintre ei nu isi pot da seama daca figura este umana sau mecanica.

In timp ce unii oameni considera ca este un robot umanoid, altii spun ca este o femeie care joaca teatru. O multime de utilizatori de TikTok au fost indusi in eroare si au raspandit videoclipul insotit de textul „primul robot-chelner bazat pe Inteligenta Artificiala”.

Publicatia The South China Morning Post a relatat ca este vorba de fapt de proprietara restaurantului, care este dansatoare profesionista.

Videoclipul arata o femeie care serveste mancarea clientilor cu miscari asemanatoare cu cele ale unui robot. Interpretarea ei exemplara a fost discutata ca o modalitate de a obisnui clientii cu ideea ca inteligenta artificiala va acapara in curand tot mai multe locuri de munca.

In realitate, numele ei este Qin si este proprietara unui restaurant de tip hotpot (in care ingredientele sunt fierte pe masa, in fata clientului) unde prestatiile sale robotice insotesc in mod frecvent servirea mancarii.

China a dezvaluit recent planuri majore de a deveni un lider global in robotica umanoida, asa ca nu este complet ridicol sa ne intrebam daca servitoarea era sau nu umana.

Ministerul chinez al Industriei si Tehnologiei Informatiei a publicat luna aceasta o foaie de parcurs despre productia in masa de roboti de „nivel avansat” pana in 2025. Planurile vor fi extinse in anii viitori in functie de succesul acestora pe piata muncii.

Fenomenul este tot mai prezent in zona asiatica, primele videoclipuri devenite virale cu roboti umanoizi care lucreaza drept chelneri au aparut in perioada pandemiei cand proprietarii restaurantelor au incercat sa gaseasca solutii pentru a-si mentine afacerile pe linia de plutire. 

Jurnalistii de la Financial Times scriau recent ca in restaurantele coreene existau in 2022 aproximativ 5.000 de roboti care serveau clientii. 

Trendul se raspandeste treptat si in SUA unde chelnerii robotizati au fost deja implementati in unele restaurante. 

Un exemplu este Noodle Topia din Michigan care a achizitionat un robot pentru a servi clientii inca din 2021, dupa ce a avut dificultati in gasirea angajatilor.

Potrivit CBS News, proprietarul Noodle Topia a fost multumit de rezultatele obtinute si a mai cumparat alti doi roboti, la un cost de aproximativ 15.000 de dolari fiecare. Ulterior, ideea a fost preluata si intr-o unitate a lantului de fast-food-uri Chick-fil-A care l-a numit pe robotul-chelner Wall-e, dupa personajul din celebrul film animat produs de Disney si Pixar.

Specialistii afirma ca robotii umanoizii vor deveni o practica tot mai comuna, motivul invocat de angajatori este faptul ca “un robot nu se imbolnaveste niciodata si nu se plange niciodata de volumul de munca”.

Mai jos puteti citi o serie lunga de articole care arata rolurile tot mai diverse pe care robotii le-au indeplinit in ultimii ani in joburi publice, de la industria restaurantelor la lumea artei sau a psihoterapiei.

Citește în continuare

Peste 7.000 de carti pentru copii in limba engleza pot fi descarcate gratuit. Printre titluri: "Vrajitorul din Oz", "Peter Pan", "Ocolul Pamantului in 80 de zile". In Romania sunt disponibile gratuit sute de carti precum "Codul Bunelor Maniere Pentru Copii" si "Basme" de Mihai Eminescu.

Biblioteca Baldwin de Literatura Istorica pentru Copii de la Universitatea din Florida a digitalizat si publicat in ultimii ani mii de carti pentru copii, incepand cu aparitii editoriale de la…

Citeste mai mult