Skip to content

In Cornwall, apartamente de 742.000 de euro sunt vandute pentru 1 euro din cauza intretinerii costisitoare. Locuintele se afla in cladiri din patrimoniul material al Angliei.

Consiliul comitatului Cornwall din Anglia a decis recent sa vanda 11 apartamente ale pazei de coasta din orasul Looe pentru suma simbolica de un euro. Apartamentele valoreaza de fapt 742.000 de euro si fac parte din lista patrimoniului material al Angliei, avand gradul II ca importanta. 

Decizia a venit in urma intretinerii costisitoare a acestora. Pentru inceput, Three Seas Community Land Trust, o fundatie locala, s-a oferit sa investeasca peste un milion de euro in restaurarea si reabilitatea cladirilor. 

Dupa renovare, apartamentele vor putea fi inchiriate la preturi accesibile. Se asteapta ca in curand sa fie scoase la vanzare alte apartamente similare.

Apartamentele vor fi cedate fundatiei in schimbul sumei de 1,16 euro (o lira sterlina) cu conditia ca acestea sa fie restaurate si consolidate conform standardelor britanice. Decizia ar asigura ca locuintele din Looe vor ramane la preturi accesibile in viitor.

Consilierii au declarat ca vanzarea apartamentelor in acest mod ar scuti administratia locala de costurile ridicate de intretinere a cladirii respective si ar asigura ca locuintele vor ramane la preturi accesibile chiar si dupa restaurare. 

Potrivit lui David Harris, vicepresedintele Consiliului din Cornwall, o vanzare pe piata libera ar fi dus la „pierderea apartamentelor la preturi accesibile in Looe. Un proiect de reamenajare condus de o fundatie comunitara ar asigura ca apartamentele vor fi folosite in continuare pentru furnizarea de locuinte la preturi accesibile”. 

In prezent casele si apartamentele de vacanta din Looe sunt inchiriate la suprapret, iar administratia locala a fost alertata ca nu se mai gasesc locuinte la preturi accesibile in zona.

Consiliul din Cornwall sustine ca nu are fondurile necesare pentru restaurarea apartamentelor, iar un studiu din 2021 realizat de reprezentatii consiliului arata ca cladirea „nu este viabila din punct de vedere financiar”. 

In acest sens, consiliul a declarat cladirea ca fiind excedentara si nu se afla in lista de prioritati. In ciuda acestei decizii, cu ajutorul lui Edwina Hannaford si Armand Toms, consilieri locali din Looe, fundatia Three Seas Community Land Trust a reusit sa intervina cu o oferta pentru preluarea si restaurarea apartamentelor. Organizatia va finanta proiectul prin fonduri nerambursabile in valoare de peste 1 milion de euro, primite de la agentia guvernamentala Homes England din Anglia.

Un proiect similar a fost derulat in 2015 in orasul Stroke-on-Trent din regiunea Staffordshire, Anglia, cand consiliul local a vrut sa reinvigoreze comunitatea prin vanzarea unor apartamente cu un euro.

Consiliul local din Stroke-on-Trent a alocat in 2015 o suma de 1,7 milioane de euro pentru a cumpara 25 de locuinte parasite din zone defavorizate ale orasului pe care le-a renovat si ulterior le-a vandut celor interesati pentru o suma de 1 euro. De asemenea, noii proprietari au primit si o suma de 29.000 de euro pentru a utila si decora apartamentele. 

In cadrul programului, cei interesati trebuiau insa sa ramana in noile locuinte timp de cel putin cinci ani, sa fie angajati in regiune si sa aiba un venit pe gospodarie cuprins intre 18.000 si 25.000 de lire sterline pe an. Initiativa s-a dovedit a fi un mare succes si toate cele 25 de locuinte au fost ocupate in scurt timp. 

In ultimele luni, au aparut o multime de scheme de ajutor similare care permit relocarea in zone superbe din Europa pentru preturi modice.

Citește în continuare