Skip to content

Dupa sase ani, Haruki Murakami lanseaza un nou roman. Va aparea in aprilie in Japonia, insa editorii nu au oferit niciun alt detaliu despre titlu sau subiect

Autorul japonez Haruki Murakami va publica pe 13 aprilie in tara sa natala un nou roman, primul după sase ani, dupa cum a anuntat editura Shinchosha, cea care il reprezinta, fara a dezvalui titlul sau subiectul noii carti. Editura nu a comentat nimic nici despre o posibila traducere a cartii in alte limbi, ci doar ca manuscrisul japonez are 1.200 de pagini.

Ajuns la varsta de 74 de ani, autorul este tradus in peste 50 de limbi, iar opera sa include zece romane, dar si nuvele si eseuri, cea mai noua culegere de astfel de scrieri fiind disponibila din noiembrie 2022, „Romancier ca vocatie”.

Ultimul sau roman, „Killing Commendatore”, care a fost lansat in 2017, marile librarii din Tokyo au ramas deschise dupa miezul noptii, astfel incat fanii sa isi poata achizitiona cartea. La momentul respectiv, editura Shinchosha a spus ca aceasta strategie a fost ideea lui Murakami, ca „cititorii sa-l descopere fara sa stie nimic dinainte”, noteaza publicatia France24.

Murakami a inceput sa scrie fictiune in timp ce avea un lucra intr-un bar de jazz in Tokyo, dupa ce a absolvit universitatea. Cunoscator si mai ales colectionar de muzica, Murakami povesteste des in interviuri despre pasiunea sa pentru muzica. De la inceputul pandemiei, in Japonia, Haruki Murakami a devenit si gazda unei emisiuni radio pentru a ajuta la motivarea populatiei in vremea izolarii.

Totodata, publicul il poate asculta la Murakami Radio – Run & Songs, iar playlistul sau se gaseste pe Spotify.

In Romania scrierile lui Haruki Murakami sunt traduse la editura Poliron si le gasiti aici. Despre barul sau de jazz a scris in 1992 in romanul „La sud de granita”.

O mare parte din colectia lui Murakami de muzica si manuscrise se afla in recent deschisa biblioteca in campusul universitar unde a studiat, la Universitatea Waseda din Tokyo.

In prezent, biblioteca cuprinde aproximativ 3.000 de carti, manuscrise si alte materiale ale lui Murakami, inclusiv traduceri ale operei sale in zeci de limbi si o parte din colectia sa imensa de discuri, printre viniluri regasindu-se Billie Holiday, Sonny Rollins, John Coltrane si Miles Davis.

Proiectul de arhivare a lucrurilor scriitorului a aparut in 2018, cand Murakami s-a oferit sa doneze colectia sa de materiale, care a crescut atat de mult in ultimii 40 de ani, incat a ramas fara spatiu de depozitare la domiciliu si la birou.

Citește în continuare