Skip to content

Tot ce trebuie sa stiti despre masajul sau drenajul limfatic. Procedura ajuta sistemul imunitar si poate fi facuta si acasa

Unul dintre cele mai eficiente si mai benefice masaje este cel limfatic, cel destinat drenajului limfatic si, desi beneficiile sale sunt in zona medicala, el poate fi facut acasa sau in spa-uri.

Limfa in sine este lichid extracelular, iar sistemul limfatic este reteaua de noduri, conducte si vase care il transporta pe tot corpul, ea este responsabila pentru eliminarea deseurilor celulare prin indepartarea acestora in fluxul sanguin, dar este, de asemenea, cruciala pentru distribuirea grasimilor si vitaminelor liposolubile din sistemul digestiv, transportul celulelor albe din sânge pentru a ajuta la functionarea sitemului imunitar.

Lichidul limfatic, care este filtrat pe masura ce se deplaseaza de la vase mai mici la vase din ce in ce mai mari din corp, ajunge in cele din urma in sânge, unde este procesat si eliminat in mod natural.

Semnele care arata ca sistemul limfatic functioneaza deficitar sunt umflarea corpului, pielea care si-a pierdut stralucirea, e uscata si au aparut mici eruptii. Printre semne mai sunt senzatia de „picioare grele”, celulita, oboseala musculara.

Masajul de drenaj limfatic presupune lovituri ritmice lungi in directia ganglionilor limfatici. Presiunea ar trebui sa fie destul de usoara, deoarece 70 la suta din vasele limfatice sunt situate chiar sub piele. Masarea sistemului este esentiala pentru a ne ajuta fata sau corpul sa mute excesul de apa care provoaca umflaturi.

In timp ce majoritatea masajului limfatic se face manual, exista si dispozitive mecanizate, cum ar fi pantalonii gonflabili, care imbunatatesc miscarea limfei in corp si picioare cu compresie oscilanta.

Drenajul limfatic pe fata are aceleasi principii ca si pentru corp: lovituri lungi, lente, de joasa presiune in directia fluxului limfatic. Majoritatea expertilor recomanda inceperea masajului cu gatul si abia apoi cu fata pentru a curata canalele limfatice care vor facilita drenajul.

In perioada unei cure de slabire este recomandat un masaj de drenaj limfatic o data pe saptamâna pentru ca ajuta eliminarea apei care a fost retinuta in tesuturi, dar ca procedura standard, pentru cineva care nu vrea sa slabeasca ci vrea doar o viata sanatoasa si un sistem imunitar care sa functionze la cotele cele mai bune, este recomandat un masaj o data pe luna, pentru intretinere.

Drenajul limfatic nu ajuta la scaderea in greutate. Cu toate acestea poate face o diferenta in modul in care arati si simti. Dupa un masaj limfatic va vei simti mai usoara, mai „fluida” atunci când sistemul limfatic functioneaza corect.

Exista pasi in masajul corporal de drenaj limfatic pe care ii puteti face singure acasa: periajul uscat pe piele inainte de dus sau baie, miscarea picioarelor si bratelor spre inima, pot ajuta limfa sa se miste; rolele de jad, pentru fata si corp, precum si pietrele gua sha pot fi, de asemenea, utilizate pentru a impinge usor lichidul limfatic din zonele pe care ar putea sa persiste, provocând umflaturi si balonari.

Dar e foarte importanta hidratarea, sa faceti cateva exercitii fizice in fiecare zi si sa va asigurati ca acordati corpului si sistemului nervos timpul potrivit pentru intinerire prin odihna si relaxare. In plus, când vine vorba de miscarea corpului, o plimbare in fiecare zi poate face o mare diferenta.

Citește în continuare