Skip to content

Modelele de tapet din casa lui Jane Austen au fost recreate si pot fi achizitionate pentru a va decora casa. Simultan a fost lansata si o noua editie a unei colectii cu cele mai bine vandute carti scrise de Austen.

In ultimii ani s-au facut studii de specialitate care arata ca povestile lui Jane Austen sunt inca relevante pentru public, in special cel tanar care ironizeaza si apreciaza deopotriva personajele create de aceasta prin meme si GIF-uri. Inspirat de universul in care Austen a scris cartile sale si de intreaga estetica din jurul casei sale, editorii britanici au lansat o noua serie a romanelor acesteia in care copertile sunt decorate cu tapetul din casa ei din Hampshire.

Muzeul casei lui Jane Austen a impartasit fragmente din tapetul original cu Hamilton Weston, o companie de tapet, care a restaurat apoi trei modele care sunt comercializate in prezent.

Astfel, puteti citi noile editii „Mandrie si Prejudecata” sau „Emma” intr-o camera sau sufragerie decorata cu acelasi model de tapet pe care il avea si Jane Austen in jurul ei cand a scris povestile.

Modelele sunt „Chawton leaf”, numit dupa sufrageria in care Austen si-a scris romanele in Chawton Hampshire, ”Chawton vine” din camera de desen si „JAHM Apprentice Ribbon Trellis & Chawton Rosebud Moire” care a fost extras din fragmente regasite in spatele jaluzelelor din camera familiei Austen.

Vor fi insotite de noile editii pentru trei dintre cele mai faimoase romane ale lui Austen — Emma, Mandrie si prejudecata si Simt si sensibilitate — care vor fi lansate pe 15 august de Macmillan Collector’s Library. Copertile sunt decorate cu fragmente din tapetul lui Austen iar la interior cartile cuprind ilustratii originale de Hugh Thomson si materiale bonus realizate de Sophie Reynolds, curator la Jane Austen’s House.

Fiecare tapet are o poveste proprie, unul dintre ele era creat in mod original cu arsenic si era responsabil pentru multe dintre bolile de care sufereau oamenii in vremea respectiva. Noile variante nu includ elemente toxice.

Noua editie „Emma” prezinta tapetul „Chawton Leaf”, un model care a fost gasit in sufrageria lui Austen, unde aceasta isi scria de mana povestile. 

Potrivit Hamilton Weston: „Acest design a fost recreat din fragmente de tapet descoperite in spatele panourilor de dulap din sufragerie. Se crede ca frunza este inspirata de un tip de urzica moarta sau Lamium, cum ar fi Lamium Maculatum. Conturata in alb, culoarea principala este un verde „arsenic” stralucitor, care era foarte popular la inceputul secolului al XIX-lea.”

Pe coperta „Mandrie si prejudecata” apare modelul tapetului „Chawton Vine”, care se afla acum in salonul de desen din casa lui Austen. 

Dupa cum noteaza reprezentantii Jane Austen’s House, „fragmentele de tapet istoric au fost descoperite in salonul de desen la sfarsitul anilor 1940, cand casa lui Jane Austen era transformata in muzeu. Au fost gasite pe tencuiala care acoperea o fereastra zidita, acum ascunsa in spatele bibliotecii.”

Noua editie a cartii „Sense and Sensibility” poate fi achizitionata de aici.

Coperta foloseste modelul „Apprentice Ribbon Trellis & Chawton Rosebud Moire”, care a fost gasit in cutiile de obloane din camera familiei, care a fost probabil prezent in dormitorul lui Jane.

Specialistii de la Hamilton Weston au explicat ca „Tapetul Ribbon (Apprentice) Trellis a decorat dormitorul lui Jane Austen, iar fragmente originale ale acestui tapet pot fi inca vazute in cutiile de obloane de la fereastra camerei. Am recreat cu fidelitate designul original si pentru aceasta camera. Familia Austen era destul de saraca atunci cand s-a mutat la Chawton, iar modelul de tapet ales de Jane pentru dormitor a fost cumva imprimat incorect si, prin urmare, mai putin costisitor. Tapetul era un articol costisitor si foarte taxat in aceasta perioada.”

Cele trei modele de tapete pot fi achizitionate de aici.

Conform Jane Austen House Museum, povestea modului in care casa a ajuns in familia Austen seamana foarte mult cu intriga din „Simt si sensibilitate”.

Familia a locuit in casa datorita rudei lor, Thomas Knight din Chawton, reverendul George Austen devenind rector al bisericii St. Nicholas’ prin influenta lui Knight. Memoriile lui Jane Austen scrise de nepotul ei, James Edward Austen-Leigh, relateaza ca locuinta lor de la Steventon i-a fost „data lui [George Austen] de varul sau, domnul Knight”.

Thomas Knight nu avea copii si l-a facut pe Edward, al treilea fiu al lui George Austen, mostenitorul sau legal. El a locuit la Steventon House pana cand a vandut-o celui de-al doilea Duce de Wellington in 1855.

Pe langa adaptarile ca film si editiile retiparite in diverse forme pentru adolescenti, interesul recent pentru romanele lui Jane Austen este determinat si de o proliferare de meme-uri de pe internet si TikTok, care au generat videoclipuri, imagini si hashtag-uri, care au dus la o cercetarea facuta de Universitatea Cambridge despre care puteti citi mai jos. 

Daca sunteti fani ai scrierilor lui Jane Austen, mai jos puteti descoperi un tur virtual gratuit in casa in care a locuit in ultimii ani de viata, inclusiv in momentul in care a scris „Persuasiune”. 

In plus, mancarurile preferate ale autoarei sunt acum disponibile intr-o noua editie a cartii de bucate semnate de Martha Lloyd. Gasiti si o serie de retete frantuzesti ca “Blanch Mange”, “Jaune Mange” din “Mandrie si Prejudecata”.

Citește în continuare