Skip to content

Program weekend-ul 23-25 aprilie: Ziua Internationala a Cartilor, spectacole online cu Marius Manole, Maia Morgenstein si Serban Pavlu, concert al Filarmonicii George Enescu, ateliere creative pentru copii, expozitii noi la MNAC si Targ de Florii la MTR

Bucurestiul este inca sub restrictii impuse, atat de deplasare cat si a agentilor economici care isi inchid activitatea incepand cu ora 18.00.

Cu noile conditii, urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova. Sambata, 24 aprilie, va fi cel de-al 100-lea spectacol cu Marius Manole pe scena si Radu Afrim gandind regia pentru eveniment.

Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com  in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA. 

Serban Pavlu revine pe scena online cu “Dupa D’ale” | O adaptare dupa ”D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale, in regia lui Cornel Scripcaru.

Evenimentul are loc sambata, 24 aprilie, actorul Serban Pavlu va insufleti cele doua momente speciale care incadreaza difuzarea online a spectacolului ”Dupa D’ale” si care vor fi transmise live: momentul din deschidere, anterior live streaming-ului, cand spectatorii virtuali vor fi invitati in culise, acolo unde ii vor urmari pe actorii din distributie pregatindu-se sa intre in scena si momentul ulterior difuzarii live streaming a spectacolului, cand regizorul di actorii din distributie vor participa la o sesiune Q&A. Bilete sunt disponibile aici: https://www.entertix.ro/…/dupa-d-ale-24-aprilie-2021

Si Maia Morgenstein prezinta astazi online gratuit spectacolul “Nu sunt eu”, o transpunere scenica a cartii sale biografice “Nu sunt eu” sub directia de scena a lui Victor Ioan Frunza.

“Nu sunt eu” este o carte care prezinta detalii din viata Maiei Morgenstern povestite de actrita intr-un format nonlinear, prin momente care se intrepatrund cronologic si care nu sunt neaparat in legatura unul cu celalalt.

Actrita povesteste, sub forma unui jurnal, mici momente din copilaria sa, dar si din colaborarile sale exceptionale la nivel international si cum s-au vazut ele din perspectiva sa.  Cartea este foarte emotionanta prin filtrul amintirilor foarte personale si este in acelasi timp si un mesaj pentru toleranta si acceptare.

O alternativa pentru iubitorii de teatru este un spectacol radiofonic. Pasionatii de continut audio au posibilitatea sa asculte o serie de spectacole radiofonice incepand cu ani 1930 din arhiva radioului american si cel britanic, dar si spectacole radiofonice romanesti.

Printre spectacolele pe care le puteti asculta online gratuit se numara Aventurile lui Sherlock Holmes, povestea investigatorului Johnny Dollar, faimos in anii 50’, o arhiva impresionanta de teatru radiofonic adunata sub denumirea de Lux Radio Theater, dar si spectacole audio oferite de BBC si radiodifuziunea nationala.

Inca de la sfarsitul anului trecut, National Theatre a lansat un serviciu de abonamente pentru vizionari ale spectacolelor din portofoliul lor online, care poate fi platit lunar, pentru suma de 9.98 lire, sau pe fiecare spectacol, biletul fiind intre 5.99 – 7.99 lire. Abonamentele sunt disponibile aici.

In luna aprilie, noile spectacole disponibile pe platforma National Theatre sunt “Cat on the roof”, “Angels in America”, “Behind the beautiful forevers”, “Julie” si “Consent”.

De Ziua Internationala a Cartilor, Amazon are carti pentru Kindle gratuit, iar librariile si editurile din Romania au numeroase reduceri pentru a marca evenimentul.

UNESCO a decis ca in fiecare an, pe 23 aprilie, intreaga lume sarbatoreste cititul, prin carti, autori, edituri, librari si bibliotecari. Evenimentul a fost creat pentru a promova cititul, publicarea de carti, dar si drepturile de autor.

Amazon ofera 10 carti online gratuite, pentru Kindle, promovand prin aceasta campanie autori contemporani. In Romania, astazi se celebreaza si Ziua Cartilor, dar si Ziua Bibliotecarului. Mai multe evenimente au loc astazi, de la reduceri oferite pentru carti, la campanii de donatii de carti.

Din seria muzicii clasice, pianista Elisabeth Leonskaja poate fi ascultata vineri intr-un concert online gratuit al Filarmonicii „George Enescu”. Va fi un program integral Ludwig van Beethoven, dirijat de Horia Andreescu.

Pe 23 aprilie, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, inregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu in luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven.

Elisabeth Leonskaja a fost solista invitata să interpreteze, in seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, in si bemol major, pentru pian si orchestra, op. 19 al compozitorului german.

Cinema Muzeul Taranului Roman este disponibil online pe teritoriul Romaniei.

Filmele propuse in acest program de proiectii online sunt pentru intreaga familie: filme de animatie, comedii, filme de fictiune, precum si documentare menite sa deschida inimile si ochii catre cei din jurul nostru, dar si filme de arta premiate in marile festivaluri de film din lume ale unor autori cu o puternica viziune artistica.

Programul de filme Cinema Muzeul Taranului Roman în fiecare seară va fi disponibil pe platforma Eventbook un film la ora 19:00. Din program fac parte “In cautarea lui Eric” (23 aprilie), “Partea Ingerilor” (24 aprilie) si “Salonul lui Gimmy” (25 aprilie).

Cinema Elvira Popescu ofera trei filme disponibile online, “Moartea domnului Lazarescu”, “Dupa dealuri” si “La Gomera”.

Desi experienta din sala de cinema nu se compara, ce putem face este sa sustinem in continuare aceste evenimente prin vizionarea lor online. Detalii despre bilete sunt disponibile aici.

Cu cinematografele inchise, pasionatii de filme pot vedea nominalizarile la Oscar folosind diferite servicii de streaming.

O mare parte din filmele nominalizate la Oscar 2021 sunt deja disponibile pe Netflix, Amazon Prime si Apple TV. Va invitam sa descoperiti mai jos unde pot fi vizionate acestea. Marele castigator va fi aflat pe 25 aprilie cand va avea loc Gala Oscar 2021, a 93-a editie a celor mai prestigioase premii din film.

Nominalizarile la Oscar 2021 au venit cu surprize mai ales pentru Romania unde documentarul „Colectiv” a primit doua nominalizari si este considerat unul dintre favorite de marile publicatii specializate in industria cinematografice.

Chiar daca spatiile la interior s-au inchis, galeriile si muzeele sunt inca deschise publicului larg.

Sezonul expozitional de primavara MNAC 2021 se deschide in lipsa unui vernisaj, joi, 22 aprilie 2021, la Palatul Parlamentului. Noile expozitii, 5 la numar, vor putea fi vizitate pana pe 26 septembrie 2021, acestea cuprinzand lucrari de Ciprian Muresan, proiectul „Laborator artistic de carantina” pornit de studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei in timpul pandemiei, Vioara Bara, Ana Adam si 35 de artisti si perfomeri romani sunt expusi la etajul al treilea in „Simti – Aluneci – Canti. De la o scena la alta”. Curatorul este Kilobase Bucharest.

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Costul unui bilet este de 20 lei, poate fi achizitionat atat la intrarea in muzeu cat si online aici.

Un nou spatiu dedicat artistilor s-a deschis intr-o fosta inchisoare de tranzit a Securitatii din Bucuresti. Proiectul are o expozitie de grup cu Geta Bratescu, Florina Coulin, Paul Neagu, Lia Perjovschi si Ion Grigorescu.

Atelierele Malmaison sunt o noua destinatie artistica in Bucuresti, cu studiouri ale artistilor, galerii, spatii de proiect, artist-run etc. Evenimentul este marcat de o expozitie de grup, “Corp real”, unde sunt expuse lucrarile artistilor Geta Bratescu, Florina Coulin, Paul Neagu, Lia Perjovschi si Ion Grigorescu.

Povestea cladirii Malmaison incepe cu o cazarma, Cazarma Regimentului de Garda Calare, ridicata in secolul al XIX-lea la initiativa lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Romane Unite.

Galeria Sector 1, Galeria Anca Poterasu, Institutul Goethe, Galateca, Galeria Sandwich II, Atelier 35 au expozitii noi, disponibile publicului, iar o scurta incursiune in lumea lor o puteti face aici.

Sezonul expozitional dedicat anului 2021 este in perioada de lansare, treptat se deschid expozitii noi in majoritatea muzeelor si galeriilor bucurestene. Expozitii noi se regasesc la Galeria Nicodim, Strata, AnnArt si Rezidenta BRD Scena9.

16 artisti romani expun sculpturi cinetice, instalatii de arta si arta pop-baroca la Galeria Sector 1 din Bucuresti.

Expozitia „Sensul Sculpturii” a calatorit de la Kunsthalle Bega din Timisoara pana la Galeria Sector 1 din zona de Nord a Bucurestiului. Poate fi vizitata in perioada 4 martie – 20 aprilie 2021 si include lucrarile a 16 artisti romani.

Criticii de arta care au vazut expozitia in toamna trecuta cand a fost instalata in Timisoara au numit-o una dintre cele mai bune selectii ale anului 2020. O parte din lucrarile expuse in toamna vor putea fi vazute la Bucuresti, expozitia nu este o repetitie ci mai degraba un dialog care adauga noi instalatii si sculpturi.

In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.

In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.

Pentru cei mici, Teatrul Ion Creanga are online gratuit ateliere creative cu tematica de Paste.

Teatrul Ion Creanga difuzeaza online gratuit pe conturile sale de social media un program de activitati de creatie realizate cu prilejul Pastelui, incepand de marti pana pe 3 mai 2021.

Micii spectatori se vor putea bucura de ateliere cu idei pentru decorarea oualor de Paste sau pentru realizarea unor accesorii speciale, dar si de animatii inspirate de legenda iepurasului de Paste.

Pentru adolescenti, actorii Teatrului Nottara citesc online gratuit “Enigma Otiliei”. Romanul face parte din operele obligatorii de bacalaureat.

Teatrul Nottara implementeaza proiectul “Nottara citeste cu tine” dedicat adolescentilor cu romanul “Enigma Otiliei” de George Calinescu, opera obligatorie pentru bacalaureat. Romanul a fost ales prin vot de catre adolescenti.

Astfel, incepand de astazi, inregistrari audio cu actori citind din romanul „Enigma Otiliei” de George Calinescu vor fi postate pe pagina de Facebook a Teatrului Nottara.

La Muzeul Taranului Roman, are loc in acest weekend Sarbatoarea Floriilor.

Vizitatorii pot alege dupa pofta din produsele expuse de participanti: preparate atestate traditional din carne de porc, branzeturi proaspete si maturate, pastrav afumat, paine cu maia coapta in vatra, zacusca de ghebe, salate de galbiori, tuica de prune si palinca de caise, miere de mana si pastura, cozonaci si prajituri de casa, placinte poale-n brau cu branza dulce si stafide sau cu branza sarata si marar, alivenci moldovenesti, baclavale si sarailii, dulceturi si sucuri naturale. Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

Pentru masa de Paste, 8 restaurante din Bucuresti sunt disponibile pentru livrare pentru acasa masa de Pasti in meniuri pregatite de chefs cunoscuti. Pentru majoritatea, comenzile se inchid la sfarsitul acestei saptamani.

Chefs romani consacrati au anuntat deja meniurile pe care le pregatesc pentru sarbatoarea Pastelului, dupa cum veti vedea in lista pe care am pregatit-o la urban.ro. Anika, KANE – New Romanian Cuisine, Kaiamo, Chef Atelier by Cezar Munteanu, Chef Nicolai Tand, Noeme, Mahala Restaurant si Bacania Veche au oferte speciale de Paste.

Citește în continuare