Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 16-18 iulie: plimbari pe Calea Victoriei, premiera filmului „Si atunci… ce e libertatea?”, ultimele spectacole din stagiunea TNB si concerte cu Moonlight Breakfast, Luna Amara,

Incepe sa se simta din ce in ce mai mult relaxarea restrictiilor, cu restaurantele si cluburile care pot sta deschise pana la ora 02.00, dar si cu o comunicare sustinuta din partea festivalurilor, care asteapta sa-si deschida portile pentru cei pasionati de artele frumoase. Totodata, nu mai exista restrictii de distantare sociala la mese, iar festivalurile se pot organizata pentru grupuri mari, doar daca participantii sunt vaccinati, s-au imbolnavit de curand sau au test PCR.

De asemenea, pana in 17 octombrie, de la Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor. Despre Calea Victoriei sau plimbarile la Sosea, precum si locurile unde puteti degusta bunatati in timpul plimbarii, urban.ro a scris Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei.

Pe 16 iulie este lansat „Si atunci… ce e libertatea?” in regia lui Andrei Zinca, un film bazat pe evenimentele din anii ’50 cand comunistii au stramutat 40.000 de oameni in Baragan.

Lansat in premiera anul trecut la TIFF 2020, unde a castigat Premiul Publicului in Zilele Filmului Romanesc, „Si atunci… ce e libertatea?” spune povestea unui profesor de istorie din Herculane care este luat cu forta de comunisti in timpul unei nunti, alaturi de sotia lui si de alti sapte oameni. Grupul este deportat in Campia Baraganului unde trebuie sa supravietuiasca intr-o zona pustie si arida in conditii infernale. Ei sunt doar cativa dintre cei 40.000 de oameni stramutati de comunisti din Banat in Baragan in 1951 in ceea ce s-a numit „Siberia romaneasca”.

Din distributie fac parte Cristian Popa, Radu Iacoban, Iulia Lumanare, Toma Cuzin, Olimpia Melinte, Tunde Skrovran, Nicodim Ungureanu, Serban Georgevici, Magda Catone si Dorina Lazar.

Premierele din cinematograf sunt animatia Familia Crood: Vremuri noi (2020), Old: Prizonierii timpului (2021), Furia unui om periculos (2021), G.I. Joe: Snake Eyes (2021), Space Jam: O nouă era (2021) si Milkshake exploziv (2021).

Primul serial de teatru pentru copii are loc in aceasta sambata la Teatrul Godot. Copiii invata despre mediul inconjurator si sustenabilitate. Brunch pentru familie dupa spectacol.

Teatru Godot lanseaza o productie originala – Godottino, o provocare adresata tinerei generatii. Godottiono vrea sa contribuie la formarea armonioasa – emotionala si psihologica, a celor mici, promovand prin acest prim episod teatral – „Origini”, conceptul de educatie prin cultura, intr-un cadru de poveste, in sala de spectacole a Palatului Bragadiru, cladire aflata in patrimoniul cultural al Bucurestiului.

„Dineu cu prosti”, „Omul care a vazut moartea” si “Class” sunt spectacolele TNB care inchid duminica stagiunea curenta.

Toulouse Lautrec acustic, Moonlight Breakfast, Luna Amara, Mihai Margineanu, Bucovina si Dordeduh sunt trupele cu concerte live in acest weekend.

In Gradina Urbana (Strada Batistei nr. 14), weekendul aduce concertele Toulouse Lautrec acustic si Moonlight Breakfast.

Toulouse Lautrec se exprima lejer in engleza, franceza sau romana si au facut de la bun inceput deliciul topurilor indie, multe din piesele lor ajungand pe locul 1 la radiouri de profil. Concertul acustic incepe vineri, 16 iulie, de la ora 20.00, iar biletele sunt disponibile aici.

Sambata, 17 iulie, pe scena urca Moonlight Breakfast, care promite un concert urban si sofisticat deopotriva. Concertul incepe la ora 20.00, iar biletele sunt disponibile aici.

La Quantic (Soseaua Grozavesti nr. 82) urca pe scena in weekend Luna Amara si Mihai Margineanu.

Mesaje puternice, sound original, solo-uri de trompeta, Luna Amara este una dintre cele mai apreciate trupe din scena rock romaneasca, care urca pe scena Quantic sambata, 17 iulie, de la ora 19.00. Biletele se vand in regim de pre-sale la pret de 60 lei si sunt disponibile aici.

Duminica, Mihai Margineanu canta alaturi de Banda, adica Cristi Horia (vioara), Vlad Andrei (chitara electrica), Michele Visan (chitara acustica),  Vasile Malic (chitara bass), Nicu Dumitrescu (percutie) si Florin Ionescu (tobe).  Mihai Margineanu este un cantaret, actor si compozitor roman de muzica folk si pop rock. Muzica sa este inspirata din folclorul urban, unele melodii fiind preluari ale unor cantece vechi de pahar, iar altele fiind creatii proprii in acelasi gen. Biletele sunt disponibile aici.

La Arenele Romane, in weekend se asculta rock. Bucovina si Dordeduh concerteaza pe 17 iulie, iar in deschidere vor canta Neon Prophecies.

Concertul de la Arenele Romane va fi o poveste despre viata, magie, traditii stravechi, solomonari si puterea de a merge inainte chiar atunci cand vremurile sunt potrivnice. Bucovina va prezinte live parti din viitorul album, programat a fi lansat pentru aceasta iarna. Detalii despre bilete aici.

Festivalul de jazz Europafest incepe pe 16 iulie, iar concertele au loc la Palatul Regal – Muzeul National de Arta, Sala Auditorium.

La cea dea 28-a editie a Europafest vor sustine concerte din 20 de tari, iar intre 17 si 21 iulie, Bucurestiul va fi animat de concertele din cadrul concursului-festival Bucharest International Jazz Competition, cotat de BBC intre primele trei concursuri de jazz ale Europei. Sala Auditorium va gazdui zilnic, incepand cu ora 20:00, un concert cu trei trupe de jazz care vor aduce publicului din Romania muzica de pe scenele din Europa, SUA, America de Sud si Asia. Mai multe detalii despre festival aici.

In gradina Muzeului Antipa are loc o expozitie dedicata fluturilor, iar in interior are loc o expozitie temporara dedicata evolutiei geologice a Pamantului.

Expozitia de fluturi „Prindeti din zbor cea mai frumoasa expozitie a verii!” se gaseste in gradina muzeului Antipa pana pe data de 12 septembrie 2021.

In sera din curtea muzeului gasiti mai multe tipuri de fluture, ca specia „Imparat”, „Fluturele coada randunicii de smarald”, „Trandafirul de catifea”, o serie de specii din grupul spectaculosilor fluturi cap-de-bufnita, dar si cateva specii din fauna africana, cum ar fi fluturele luna african.

O alta expozitie temporara a Muzeului Antipa este „Moon Impact – a geological story”, organizata de Centre National de la Recherche Scientifique (Franta).

Expozitia vorbeste despre impactul gigantic in urma caruia s-au format Pamantul si Luna si despre evolutia geologica a acestor doua corpuri ceresti. Moon Impact expune peste 250 de esantioane de roci, meteoriti, modele 3D, holograme si proiecții video care vin sa completeze tot acest demers argumentat stiintific.

50 de lucrari create de Oscar Han, sculptorul preferat al Casei Regale, vor fi expuse pana in septembrie la Muzeul Colectiilor de Arta.

Muzeul Colectiilor de Arta de pe Calea Victoriei prezinta, in perioada 28 mai – 12 septembrie 2021, una dintre cele mai mari retrospective dedicate artistului Oscar Han. Supranumit „sculptorul preferat al Casei Regale”, expozitia il omagiaza pe Oscar Han la 130 de ani de la nasterea sa.  Veti putea vedea 50 de sculpturi din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, al Muzeului Zambaccian, al Muzeului de Arta Constanta si din colectiile private Anca Vlad, Mihai Astratinei si Damian Florea.

Muzeul de Arta Recenta prezinta o expozitie dedicata sportului si educatiei fizice in cultura vizuala a Romaniei. Mari sportivi romani participa la intalniri cu publicul in cadrul expozitiei.

La Muzeul de Arta Recenta (MARe) s-a deschis expozitia „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor. Reprezentarea sportului in arta romaneasca de la 1900 pana azi” incepand de miercuri, 12 mai. Pentru aceasta expozitie, echipa curatoriala a alcatuit un portofoliu cuprinzator de reprezentari ale celor mai diverse sporturi, de la cele mai populare (fotbal, atletism, gimnastica, tenis, handbal, rugby, schi, sah etc.) la cele mai specializate, care cer echipamente si tehnici aparte (motociclism, echitatie, golf, aviatie etc.).

Expozitia cartografiaza peisajul extrem de divers al interesului artistic pentru sport si educatie fizica in cultura vizuala a Romaniei si prezinta 53 de lucrari de arta (pictura, desen, sculptura, fotografie, video, instalatie), realizate de 48 de artisti romani, din colectiile a 12 muzee din tara, peste noua colectii private si a patru galerii de arta. Printre lucrarile expuse vor fi si lucrari de patrimoniu sau de tezaur semnate de artisti ca Iosif Berman, Ion Barladeanu, Alexandru Ciucurencu, Ion Grigorescu, Ion Jalea, Lea Rasovszky, SADDO, Roman Tolici sau Mihai Zgondoiu.

Sezonul expozitional de primavara MNAC 2021 s-a deschis deja  la Palatul Parlamentului. Noile expozitii, 5 la numar, vor putea fi vizitate pana pe 26 septembrie 2021, acestea cuprinzand lucrari de Ciprian Muresan, proiectul „Laborator artistic de carantina” pornit de studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei in timpul pandemiei, Vioara Bara, Ana Adam si 35 de artisti si perfomeri romani sunt expusi la etajul al treilea in „Simti – Aluneci – Canti. De la o scena la alta”. Curatorul este Kilobase Bucharest.

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Costul unui bilet este de 20 lei, poate fi achizitionat atat la intrarea in muzeu cat si online aici.

In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.

In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.

Si la metrou exista acum arta, tot prin initiativa Art Safari. Trenurile de metrou de pe magistralele 1 si 3 vor avea incluse expozitia “Arta cucereste Bucurestiul!” Vor fi expuse reproduceri dupa Piliuta, Cecilia Cutescu-Stork sau Victor Fota.

Reproduceri ale unor opere importante din colectii private si din muzee vor putea fi admirate, din 1 iunie, de cei care calatoresc cu metroul in expozitia „Muzeul din Metrou”, organizata de Art Safari si Metrorex.

O parte dintre operele de referinta ale artei romanesti devin accesibile in spatii cotidiene pentru trei luni de zile. „Muzeul din Metrou” va circula pe magistralele 1 si 3 si va prezenta reproduceri dupa lucrari reprezentative ale artistilor romani, insotite de texte informative. Printre artistii care vor putea fi admirati in cadrul muzeului temporar mobil de la metrou „Arta cucereste Bucurestiul” se afla Samuel Mutzner, discipol al celebrului Claude Monet si deschizator al drumului catre lumina si culoare in pictura romaneasca, Constantin Piliuta, iubit de colectionari si maestru al simplitatii si armoniei paletei in tablourile sale cu subiect floral, femei-artist prea putin cunoscute precum Magdalena Radulescu, Merica Ramniceanu, Cecilia Cutescu – Storck, precum si lucrarile artistilor contemporani Irina Dragomir sau Victor Fota, unde/ in care calatorul devine supererou al realitatii zilnice.

Pentru a va racori, urban.ro a pregatit o lista cu gelateriile din oras, care ofera sortimente pentru toate gusturile, inclusiv inghetata vegana si fara gluten.

Daca va ganditi sa plecati din Bucuresti in weekend, la Brasov se canta muzica clasica si jazz in piete si mall, iar la Biserica Neagra sunt concerte de orga in fiecare weekend.

In aceasta vara, in spatiile publice deschise din Brasov, Filarmonica si Opera brasovene au pregatit localnicilor si turistilor un program variat, care va include si muzica clasica, jazz, muzica de film, interbelica, precum si spectacole pentru copii.

Concertele si spectacolele au loc atat in zona centrala a orasului – Piata Sf. Ioan si Piateta Brassai, dar si in cartierul Bartolomeu – Avantgarden si in mall-ul din Centrul civic.

Citește în continuare