Skip to content

Alec Baldwin este acuzat oficial de omor involuntar in cazul impuscaturii mortale a operatorului de imagine al filmului „Rust”. Actorul ar putea petrece intre 18 luni si 6 ani si 6 luni in inchisoare.

Actorul Alec Baldwin si armurierul asociat peliculei „Rust” vor fi acuzati de omor involuntar in cazul decesului operatorului de imagine Halyna Hutchins.

Incidentul a avut loc in octombrie 2021 pe platourile de filmare din Bonanza Creek Ranch, in apropiere de Santa Fe, in timpul unei repetitii cand armurierul Hannah Gutierrez Reed i-a oferit lui Baldwin o arma incarcata, actorul a tras iar impuscatura a ucis-o pe Hutchins.

Joi seara, Mary Carmack-Altwies, prim-procuror al districtului Santa Fe a anuntat ca Baldwin si Gutierrez Reed se confrunta fiecare cu doua capete de acuzare pentru omor involuntar. Daca va fi gasit vinovat, actorul ar putea primi o pedeapsa maxima de 18 luni in inchisoare. De asemenea, sunt acuzati si de folosirea ilegala a unei arme de foc, pedepsa minima obligatorie in acest caz este de cel putin cinci ani. 

In cazul mortii lui Hutchins, procurorii au decis ca atat Baldwin cat si armurierul ar fi stiut ca este vorba despre o arma letala.

Pe langa capetele de acuzare aduse celor doi, a fost anuntat ca David Halls, asistentul de regie al productiei, a pledat vinovat la o acuzatie de „neglijenta in utilizarea unei arme letale” si a recunoscut ca i-a inmanat lui Baldwin un pistol incarcat. Conform acordului de recunoastere a vinovatiei, va fi eliberat conditionat timp de sase luni, dar nu va face inchisoare.

Carmack-Altwies a declarat ca acuzatiile atat impotriva lui Baldwin, cat si a lui Gutierrez Reed nu fusesera inca depuse joi, dar ca vor fi inaintate pana la sfarsitul lunii ianuarie.

In declaratia prim-procurorului se arata ca „In timpul mandatului meu, nimeni nu este mai presus de lege si toata lumea merita dreptate.”

Un alt procuror atasat cazului, Andrea Reeb, a adaugat ca „Daca oricare dintre aceste trei persoane – Alec Baldwin, Hannah Gutierrez-Reed sau David Halls – si-ar fi facut treaba, Halyna Hutchins ar fi fost in viata astazi”.

Brian Panish, avocatul lui Matt Hutchins (sotul Halynei Hutchins), ii multumeste lui Carmack-Altwies si numeste anuntul ”o consolare.” „Noi speram cu ardoare ca sistemul de justitie functioneaza pentru a proteja oamenii si pentru a-i trage la raspundere pe cei care incalca legea. Ancheta noastra independenta arata, de asemenea, ca acuzatiile sunt justificate”, se arata in declaratia atribuita lui Panish.

Procurorii au anuntat de asemenea ca Joel Souza, regizorul productiei „Rust”, nu va fi pus sub acuzare in legatura cu acest incident. La randul lui, Souza a fost ranit alaturi de Hutchins care a decedat la scurt timp dupa impuscatura, la varsta de 42 de ani.

S-a decis sa nu se depuna acuzatii nici impotriva lui Sarah Zachry, propmasterul care a lucrat indeaproape cu Gutierrez Reed, sau a lui Seth Kenney, furnizorul de arme. Ambii au fost numiti ca inculpati in mai multe procese civile.

Adan Mendoza, Seriful comitatului Santa Fe, care a condus ancheta initiala in cazul mortii lui Hutchins, a descris „un anume grad de neglijenta” pe platourile de filmare. 

Dupa ce a prezentat in luna octombrie primele rezultate ale anchetei sale care a durat aproape un an, Mendoza a lasat deciziile privind eventualele acuzatii penale in seama procurorilor. Raportul respectiv nu a specificat cum a ajuns munitia reala pe platoul de filmare.

Preluand controlul anchetei in octombrie, Carmack-Altwies a trimis o cerere de finantare de 635.500 de dolari din partea statului pentru a plati un procuror special, un anchetator si alti experti in domeniu. I s-a acordat jumatate din aceasta suma iar dupa analiza atenta a probelor, a declarat ca este pregatita sa ceara juriului sa ii condamne pe Baldwin si Gutierrez Reed pentru omor involuntar.

Ambele capete de acuzare sunt infractiuni grave, pe langa pedeapsa maxima de 18 luni de inchisoare se plateste si o amenda de 5.000 de dolari. 

In conformitate cu legea din New Mexico, pentru a dovedi ca acuzatiile sunt valide, procurorii vor fi nevoiti sa arate ca Hutchins a murit ca urmare a neglijentei celor implicati. Daca se va ridica problema omorului involuntar prin imprudenta „in timpul comiterii unui act aflat in limitele legii”, vor trebui sa dovedeasca faptul ca in decesul operatorului de imagine a fost implicata mai mult decat o simpla neglijenta.

Pentru ca s-a ridicat problema utilizarii ilegale a unei arme letale, la pedeapsa pe care ar putea sa o primeasca Baldwin si Gutierrez Reed se vor adauga inca 5 ani dupa gratii. In total, actorul risca sa petreaca 6 ani si jumatate in inchisoare.

Luke Nikas, avocatul lui Baldwin, a declarat dupa anuntul procurorilor ca decizia „denatureaza moartea tragica a Halynei Hutchins si reprezinta o eroare judiciara teribila”.

O reconstituire digitala a incidentului

Baldwin a sustinut in repetate randuri ca nu este vinovat pentru incident. Avocatii sai declara ca Halls, Gutierrez Reed si alte doua persoane au fost responsabile pentru un lant de greseli care au dus la impuscatura mortala.

„Domnul Baldwin nu avea niciun motiv sa creada ca exista un glont letal in arma – sau oriunde pe platoul de filmare. El s-a bazat pe profesionistii cu care a lucrat, care l-au asigurat ca arma nu avea gloante vii. Vom lupta impotriva acestor acuzatii si vom castiga.”, a declarat Nikas.

Actorul spune ca David Halls, asistentul de regie, l-a asigurat ca arma era „rece”, ceea ce inseamna ca aceasta continea doar cartuse false. Dar anchetatorii au descoperit ca arma era incarcata cu un glonte real care a trecut prin trunchiul lui Hutchins si s-a oprit in umarul regizorului Joel Souza. Hutchins a fost transportata de urgenta cu elicopterul la un spital din Albuquerque, unde a fost declarata moarta.

Baldwin a declarat in interviuri ca nu a apasat pe tragaci si ca arma s-a descarcat singura. Cu toate acestea, o analiza criminalistica a FBI a stabilit ca arma functiona normal.

Baldwin si producatorii filmului au anuntat in octombrie ca au ajuns la o intelegere in privat cu sotul lui Hutchins, ca intentioneaza sa reia filmarile si spera sa finalizeze filmul. Nu se cunoaste suma platita dar actorul a incercat sa isi reabiliteze rapid imaginea si a dat in judecata persoanele implicate in manipularea si furnizarea armei incarcate care i-a fost inmanata pe platou. 

Urmatorul pas este inaintarea acuzatiilor pentru omor involuntar de catre procurorii din Santa Fe. Ulterior, ambii inculpati vor avea o prima infatisare in instanta care se poate desfaura si prin mediul virtual. Apoi va fi organizata o audiere preliminara, in cadrul careia procurorii trebuie sa prezinte suficiente dovezi pentru a demonstra ca merita sa ajunga la proces. In mod obisnuit, procedura dureaza 60 de zile de la depunerea acuzatiilor.

Mai jos puteti urmari firul acestei povesti prin alte articole publicate in ultimul an si jumatate pe aceasta tema.

Citește în continuare