Skip to content

A doua cea mai buna statiune de schi din Europa se afla in Romania. Clasamentul realizat de experti include statiuni din Franta, Bulgaria si Bosnia si Hertegovina.

Un nou studiu dedicat clasarii celor mai mai bune statiuni de schi din Europa plaseaza o zona din Romania pe locul al doilea.

Cercetarea a fost realizata de compania de asigurari pentru sporturi de iarna SportsCover Direct. Pentru a determina cele mai bune statiuni, expertii au analizat opt parametri diferiti de pe site-ul skiresort.info, de la pretul total al unui bilet de schi pentru o zi (skipass) la ratingul mediu acordat de schiori, numarul de teleschiuri, cea mai mare altitudine, lungimea partiilor, pretul mediu al hotelurilor si numarul de hoteluri pe o raza de 10 km.

Masuratorile au fost ponderate diferit, ratingul si preturile hotelurilor din apropiere avand cea mai mare valoare. In functie de acesti indicatori au fost acordate puncte, maximum fiind 80 iar media generala fiind de 52,9.

Europa gazduieste unele dintre cele mai bune partii de schi din lume, atat pentru  clientii de lux dar si pentru cei care isi doresc o experienta destul de accesibila. Pe langa pretul skipass-ului si al hotelului, exista o multime de alti factori care trebuie luati in considerare atunci cand rezervati o excursie la schi, cum ar fi lungimea partiilor, numarul de hoteluri si de teleschiuri.

In acest sens, Aleko din Vitosha, Bulgaria, a fost desemnata cea mai buna statiune din Europa pentru schi. A obtinut un punctaj de 74,2 din 80 datorita accesibilitatii extraordinare — in zona se afla 197 de hoteluri —, diferentei de nivel de 740 m si a unui pret mediu de 26 de euro pentru un abonament de o zi la telescaun pentru adulti. 

Statiunea Straja din judetul Hunedoara, Romania, se afla pe al doilea loc in clasamentul celor mai bune statiuni din schi din Europa, cu un scor de 72 din 80.

Potrivit SportsCover Direct, la Straja, vizitatorii platesc in jur de 26 de euro pentru un abonament de o zi pentru adulti. Diferenta de nivel este de 738 de metri iar 69% dintre turisti au evaluat partiile ca fiind de dificultate intermediara.  

Straja este localizata la o altitudine de 1445 de metri, in Muntii Valcan, in zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. 

A fost declarata statiune turistica locala in anul 2002, insumeaza aproximativ 26 km de domeniu schiabil dintre care 20 km sunt acoperiti cu zapada artificiala. Cele 11 instalatii de transport pe cablu va asigura accesul facil la cele 12 partii de schi amenajate. Cinci dintre acestea beneficiaza si de instalatie de nocturna, facand astfel posibila utilizarea partiilor pana seara tarziu. Cea mai lunga este Partia Straja cu o lungime de 8,1 km.

Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanta, pensiuni si vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 si 4 stele. 

Ravna Planina din Bosnia si Hertegovina a ocupat locul al treilea, cu un scor de 71,8 din 80 de puncte. 

Pe locul patru se situeaza Tornik – Zlatibor, situat in Serbia, cu un rating de 71,5 din 80 datorita pretului de 952 euro pentru un sejur de o saptamana intr-unul dintre cele 45 de hoteluri din apropiere. Diferenta de altitudine este de doar 380 m, iar 23% dintre utilizatori considera partiile ca fiind „usoare”, in timp ce 60% le considera „intermediare”.  

Pe locul cinci se afla statiunile Kolašin 1450 si Kolašin 1600 din Muntenegru care sunt adiacente. Au obtinut un scor de 70,1 din 80 datorita celor sapte teleschiuri, pretului mediu ieftin al hotelurilor — 647 euro per saptamana — si abonamentului de o zi la un pret decent de 25 euro.

Clasamentul este completat pe locul 6 de statiunea Bankso din Bulgaria cu un scor de 69,8, pe locul 7 de Malo Igman, alta statiune din Bosnia si Hertegovina, pe locul 8 de  Céüze 2000 din Gap, Franta cu un scor de 68,1. Pe locul 9 se afla Mavrovo – Zare Lazareski din Macedonia de Nord cu un scor de 67,7 iar pe 10 se situeaza statiunea Alpe du Grand-Serre, situata in La Morte, Franta.

Motivul pentru care nu exista mai multe statiuni din Alpii Francezi in clasament  tine de preturile abonamentelor pentru o zi si numarul disponibil al hotelurilor din zona.

Cand alegeti o statiune de schi, este important sa luati in considerare factori precum nivelul de indemanare al dvs si al familiei, terenul statiunii, altitudinea, facilitatile disponibile si accesibilitatea, pentru a va asigura ca veti avea parte de cea mai buna experienta. 

Adaptarea alegerii la nevoile si preferintele personale ale grupului va asigura o experienta memorabila si placuta in mijlocul varfurilor inzapezite si al partiilor.

skiresort.info este un portal care ofera informatii referitoare la toate cele 6100 de statiuni de schi din intreaga lume. Site-ul posteaza recenzii ale schiorilor care au testat statiunile dar si 900 de rapoarte zilnice legate de starea zapezii. Portalul include buletine meteo de la peste 5000 de statiuni de schi si ofera acces la camere video care transmit live din aceste locuri.

Citește în continuare