Skip to content

5 exercitii simple de yoga si pilates care va ajuta sa eliberati stresul din corp

De maine incepe luna mai iar la nivel international este o perioada dedicata constientizarii sanatatii mintale. Pentru a marca aceasta tema tot mai importanta la nivel individual si colectiv, va prezentam o serie de 5 exercitii simple de yoga si pilates, recomandate de mai multi experti, pentru a va ajuta sa eliberati stresul din corp.

Avand la baza hinduismul, yoga s-a raspandit tot mai mult in Occident datorita efectelor benefice — demonstrate stiintific — pe care le are asupra corpului, a mintii si a legaturii dintre om si spiritualitate. De altfel, termenul yoga vine de la cuvantul yugam, din sanscrita, si inseamna “uniune”, referindu-se in mod specific la uniunea fiintelor cu divinitatea. 

Exista studii care coreleaza eliberarea stresului cu o postura buna, in special datorita activarii muschilor profunzi care ajuta la imbunatatirea circulatiei si la detensionare.

Va recomandam sa salvati seria de exercitii de mai jos si sa le incercati de fiecare data cand va simtiti stresati, anxiosi sau coplesiti de orice situatie. Punand accentul pe respiratie si pe senzatiile fizice resimtite in corp, veti reusi sa coborati ritmul, sa va linistiti si sa va apropiati de o stare mult mai placuta.

Pozitia copilului este una dintre cele mai recomandate posturi pentru a ajuta la eliberarea stresului.

Considerata o postura clasica, presupune intinderea si lungirea coloanei vertebrale, a feselor si a gambelor pe salteaua de yoga (sau pe orice covoras). Fruntea trebuie sa atinga podeaua iar mainile pot fi intinse in fata corpului sau pe langa corp.

Pozitia permite corpului sa se relaxeze, stimuland in acelasi timp sistemul nervos parasimpatic.

Pozitia pisica-vaca are de asemenea un efect calmant asupra sistemului nervos.

Efectul benefic al pozitiei pisica-vaca vine din faptul ca angajeaza muschii de baza, ceea ce ajuta la stabilizarea coloanei vertebrale si la imbunatatirea posturii. Se recomanda sincronizarea cu o respiratie sincronizata care promoveaza relaxarea — inspirati pe pozitia pisica (spatele cocosat), expirati pe pozitia vaca (spatele arcuit). Incepeti cu mainile si genunchii asezati in pozitia mesei, cu coloana vertebrala relaxata si faceti tranzitii line intre posturile pisica si vaca. 

Plansa sau flotarea laterala ajuta la intarirea abdomenului si poate alinia muschii de-a lungul laturilor si a feselor.

Plansa laterala ofera o baza solida pentru a va sustine spatele si pentru a imbunatati postura. Combinata cu o respiratie atenta, aceasta pozitie ajuta la eliberarea stresului si la relaxare, prezentand in acelasi timp un simbol al stabilitatii fizice si emotionale.

Pentru a realiza o plansa laterala, se recomanda sa porniti din pozitia de flotare, sa va mutati greutatea pe o singura parte a corpului si sa va intoarceti intreg corpul pe laterala. Trunchiul poate fi tinut cat mai ridicat sau mai jos iar genunchii pot fi asezati pe podea daca va este greu sa sustineti greutatea corpului intr-o singura mana. 

Pozitia Superman sau a locustei amelioreaza tensiunea din partea superioara a corpului. Este inspirata de postura lui Superman in timpul zborului.

Superman sau Salabhasana este un tip de intindere a corpului si muschilor care mizeaza pe indreptarea spatelui si sprijinirea in zona abdomenului. Se realizeaza culcat pe podea, cu bratele deasupra capului si ridicand in acelasi timp bratele si picioarele in aer. Este o miscare care intareste muschii coloanei vertebrale, promovand o mai buna aliniere si postura.

Totodata, Superman incurajeaza o pozitie mai deschisa si repara postura cocosata, in special daca suferiti din cauza faptului ca petreceti mult timp pe scaunul de birou sau in fata ecranului. Pentru a va relaxa, incercati sa tineti respiratii mai profunde si un piept extins. Este o postura care poate fi realizata si in picioare, promovand sentimentul de siguranta si incredere de sine.

Al cincilea exercitiu recomandat este intinderea pieptului din pozitiile cobra sau roata.

Tensiunea stransa atat din cauza stresului si a anxietatii se resimte deseori in zona umerilor si a pieptului. De aceea se recomanda o intindere profunda a pieptului, in mod deosebit pentru cei care au tendinta de a sta mult pe scaun in timpul zilei. Poate fi pozitia cobra — din Superman va ridicati pieptul cat mai sus posibil si ajungeti sa va indoiti spatele, lasati bratele sub umeri si va sprijiniti pe coate. Sau poate fi pozitia roata sau Dhanurasana, prin care va aduceti gambele spre fese, duceti mainile in spate si prindeti gambele in palme, intinzand profund pieptul. 

In yoga, este recomandata mereu moderatia, de aceea va sfatuim sa fiti atenti la nevoile si posibilitatile corpului si sa nu exagerati sau trageti mai mult decat este posibil. 

Citește în continuare