Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 22-24 ianuarie: teatru cu Andreea Esca, acces gratuit la 9 muzee din Bucuresti si un pranz gatit in aer liber de Chef Alexandru.

Weekend-ul se anunta destul de calduros pentru luna ianuarie iar rata de infectare in Bucuresti a inceput sa scada, ceea ce inseamna ca in curand teatrele, cinematografele si restaurantele ar putea fi deschise partial in interior.

urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Cu ocazia Zilei Unirii Mici de pe 24 ianuarie, accesul la toate muzeele si casele memoriale din structura Muzeului Municipiului Bucuresti va fi gratuit, vineri.

Institutiile care pot fi vizitate sunt Palatul Sutu, Muzeul „Theodor Aman”, Muzeul „Nicolae Minovici”, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul „George Severeanu”, Muzeul „Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck”, Colectia de Arta „Ligia si Pompiliu Macovei”, Muzeul „Victor Babeş” si Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”.

O celebrare a Unirii Mici se intampla si la Restaurantul Anika, unde Chef Alex Dumitru pregateste un meniu special dedicat sarbatorii, iar atmosfera este intretinuta de taraful de Caliu.

Evenimentul gastronomic are loc sambata si duminica, cu rezervare prealabila, iar mancarea este gatita in aer liber la tuci si la gratar. “Se spune ca, in 1859, cand s-a infaptuit Mica Unire, pe Smardan, la cateva strazi de unde se afla acum Anika, prin carciumi s-au auzit lautarii pana dimineata,” noteaza restaurantul, insa ei vor pregati un program mai scurt, adaptat situatiei actuale. Mai multe detalii despre eveniment, aici.

Initiate de Ministerul Francez al Culturii in 2017, Noptile Lecturii sunt momente unice in care peste tot in lume se celebreaza in acelasi timp placerea lecturii si accesul la carte. 

Toate directiile regionale ale Institutului Francez – de la Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara – sarbatoresc lectura in toate formele ei, organizand intalniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectura in franceza si romana pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale si concursuri.

Evenimentele se vor desfasura online, pentru a permite accesul tuturor persoanelor pasionate de lectura, indiferent de locul in care se afla sau de orasul in care au loc „Noptile Lecturii”.

Mai multe detalii despre program aici.

Platforma TIFF Unlimited ofera zece zile de filme romanesti si discutii cu profesionisti din cinematografie intre 15 si 24 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Nationale. Cele 16 titluri incluse in programul Fabricat in Romania sunt filme romanesti din toate timpurile si vor fi accesibile gratuit pe unlimited.tiff.ro, fiecare timp de 24 de ore, majoritatea fiind disponibile de oriunde din lume.

In selectie intra “Morometii” si “Morometii 2”, documentare despre personalitati romanesti – “Distanta dintre mine si mine”, despre poeta Nina Cassian, “Maria Tanase”, “Brancusi”, “Afacerea Tanase”, “Exploratorul”,dar si despre familie, ca punte de legatura intre momentele care ne-au unit dar ne-au si dezbinat in ultimii 100 de ani, in “Jurnalul familiei –escu”, scurtmetraje premiate si filme pentru cei mici.

Teatrul Evreiesc de Stat comemoreaza 80 de ani de la Pogromul de la Bucuresti care a avut loc in perioada 21-23 ianuarie 1941, unde violente si crime s-au produs impotriva evreilor. 

Spectacolele vor putea fi urmarite gratuit online pe pagina de Facebook si Youtube a teatrului, iar publicul va putea descoperi momente din  „Luminile ghetoului”, „Testamentul meu”, „Bucuresti 41 tur-retur”, „Stiler, Stiler” si “Janka”.

Andreea Esca, Vlad Petreanu alaturi de Istvan Teglas si Alexandru Potocean joaca intr-un spectacol de teatru sonor. „Happiness, loading. It might take a while” e o productie independenta in regim de teatru radiofonic.

Spectacolul „Happiness, loading. It might take a while” este cea de-a treia productie a teatrului Improbabil si va avea premiera pe 24 ianuarie de la ora 20:00, fiind disponibil online pentru 24 de ore. El va putea fi ascultat pe canalul de Youtube al Teatrului Improbabil.

Pentru cei mici, Teatrul EXCELSIOR are noi productii in stagiunea online: Vrajitorul tie tot, Dictionarul Urban de Teatru, Improvizatie.

Excelsior, teatrul specializat in productii pentru copii si adolescenti, lanseaza o noua stagiune online cu proiecte educative in care, sub rama unui spectacol amuzant de teatru, cei mici sunt provocati sa se intalneasca cu informatii noi care le sunt de ajutor la scoala sau le dezvolta aptitudinile de invatare si increderea in sine.

Pasionatii de teatru au o serie de platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.

Vestea buna a saptamanii a fost faptul ca o parte dintre teatrele din tara s-au redeschis – este cazul teatrelor din Sibiu, Ramnicu Valcea si Arad. Insa daca nu mergeti in weekend catre aceste localitati, puteti sa va bucurati de spectacolele online disponibile. O selectie a acestora este disponibila aici.

Pasionatii de muzica clasica se pot bucura in aceasta luna de o selectie de concerte si spectacole transmise online, cu compozitii ale artistilor britanici de la Britten la Antoine de Saint-Exupéry, cat si de o premiera mondiala a compozitoarei londoneze Hannah Kendall, care locuieste in prezent in New York.

Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul” la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova. Include 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile .

Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com  in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA. 

Pentru pasinatii de arta, 7 expozitii sunt deschise la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 28 martie.

In programul MNAC sunt sapte expozitii care includ atat artisti cu renume precum Peter Jacobi si Ciprian Paleologu dar si tinere talente din seria operelor achizitionate la finalul anului trecut, lucrari in valoare de 2 milioane de lei.

Muzeul National de Arta Contemporana est deschis miercuri pana vineri intre 11:00 si 18:00 si sambata si duminica in intervalul 10:00-18:00.  Luni si marti este inchis. Accesul se face pe baza biletelor care pot fi achitizionate la parterul cladirii sau online – aici.

Citește în continuare