Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 17-19 septembrie: plimbari pe Calea Victoriei, Bucharest iMapp, plimbari cu canotca pe Dambovita, festival online gratuit dedicat copiilor si Art Safari. Bonus: locuri cu cea mai buna inghetata, pentru rasfatul din week end

Pana in data de 17 octombrie, de la Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor. Despre Calea Victoriei sau plimbarile la Sosea, precum si locurile unde puteti degusta bunatati in timpul plimbarii, urban.ro a scris Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei.

Sambata, Piata Constitutiei devine cea mai mare platforma de new media art din Romania, lucrari de videomapping fiind redate pe cea mai mare suprafata de proiectie din lume. Subcarpati canta in deschidere, evenimentele incep la ora 17.00.

Cel mai mare eveniment de new media art din Romania urmeaza sa aiba loc sambata, 18 septembrie 2021, de la ora 17.00, in Piata Constitutiei, cu proiectii de video mapping pe a doua cea mai mare cladire din lume, Palatul Parlamentului.

Evenimentul a ajuns la editia a-VII-a, iar anul acesta tema este ”The Show Must Go On” si prezinta domenii de impact in societatea contemporana ca arta, muzica, sportul, educatia si turismul. La concurs sunt asteptati cei mai buni artisti de video mapping, castigatori ai festivalurilor partenere, care vor reinterpreta fatada Palatului Parlamentului prin lucrari artistice care utilizeaza lumina, tehnologia si muzica pentru a reda viziunea proprie asupra temei.

In weekend are loc Dambovita Delivery, o serie de activitati edu-sportive pe rau si pe strada. Va puteti plimba cu catnotca, ambarcatiunea gandita de Ivan Patzaichin pentru turismul lent.

Evenimentul Dambovita Delivery, care are loc in perioada 17-19 septembrie 2021, isi propune transformarea raului intr-un spatiu public, in care oamenii sa se bucure de apa, de fauna si flora si de comunitatea din jurul lui.

Evenimentul face parte din Street Delivery si Saptamana Dezvoltarii Durabile, iar comunitatea creativa Nod Makerspace alaturi de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 se mobilizeaza pentru a realiza o serie de activitati edu-sportive pe rau si pe strada, alaturi de implementarea unor interventii urbane punctuale.

Cinefilii pot vedea in premiera „Romania Salbatica”, care a avut premiera mondiala in cadrul TIFF 2021 unde a cucerit si Premiul Publicului si se va lansa pe 17 septembrie in cinematografele din intreaga tara, distribuit de Transilvania Film. 

„Dan si Cosmin au muncit 10 ani la acest documentar extraordinar, care arata Romania intr-o lumina de care are nevoie mai mult ca oricand si care indeamna la o informare corecta si responsabila despre natura si fauna tarii, astfel incat sa o putem pastra pe mai departe. Cred ca este un film de vazut in familie sau cu prietenii, asadar am pregatit un pachet special dedicat acestora, pentru Premiera de Gala, in cadrul careia vor fi mai multe momente autentice si unde sper sa vina cat mai multi dintre iubitorii de film si natura.”, a declarat Matei Truta, producator executiv Romania Salbatica.

Documentarul este rezultat unui proiect inceput in 2010 de Dan Dinu in colaborare cu WWF, devenind cel mai mare proiect de fotografie si film documentar dedicat naturii din tara noastra.

Pentru inceput, Dan Dinu a fotografiat toate cele 28 de rezervatii mari din Romania – parcuri nationale, parcuri naturale, geo-parcuri si rezervatii ale biosferei – existente la acea vreme. Primul rezultat a fost o expozitie de fotografie in aer liber cu 50 de imagini expuse in cele mai vizitate zone ale celor mai mari orase din tara: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Sibiu, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova si Iasi. Pana la final, expozitia a fost vazuta de peste 50.000 de persoane.

„Noua ordine” (r. Michel Franco) si „O noua lume” (r. Mona  Fastvold) sunt filmele care pot fi vazute in acest weekend la Cinema sub clar de luna.

Proiectul „Cinema sub clar de luna“ a revenit la Bucuresti, de aceasta data in Gradina Muzeului National al Literaturii Romane (str. Nicolae Cretulescu, nr. 8), in zona Piata Romana/ Calea Victoriei, din 3 septembrie pana in 17 octombrie, incepand cu ora 20.00.

Spectatorii vor avea ocazia sa vada filmele intens dezbatute si premiate la marile festivaluri,  productiile care au deschis si inchis oficial TIFF 2021, cele recompensate cu Premiul Publicului si cateva dintre cele mai asteptate premiere romanesti.

A inceput cea de-a cincea editie Bucharest Short Film Festival, cu filme din peste 22 de tari din intreaga lume. Oscarul 2019 la scurt metraj se vede la Bucuresti, dar si NIMIC, regizat de Yorgos Lanthimos.

Competitia cuprinde scurtmetraje selectate si premiate in festivaluri de renume – Academy Awards, Annecy, Berlinale, Cannes, Clermont-Ferrand, Locarno, Sundance, Tribeca, Toronto, precum si altele. Anul acesta, juriul BSFF 2021 este format din: Christos Stergioglou, actor si producator, Presedintele Juriului BSFF;  Sorin Baican (editor de film, producator audio-vizual studioset.tv); Octavian Chiriac (animator 2D & 3D, fatfoxanimation.com); Daniel Serbanica (director de imagine); Stefan Crisan (producator muzical si editor de sunet); Bogdan Filip (director de imagine si fotograf); Radu Munteanu, producator si regizor de film, initiatorul & directorul executiv si artistic al festivalului BSFF.

Daca nu vreti sa iesiti in oras, pe HBO GO a aparut  SCENES FROM A MARRIAGE cu regizorul Hagai Levi.

Primul episod din miniseria HBO „Scenes from a marriage/ Scene dintr-o casnicie”, de Hagai Levi („In Treatment”, „Our Boys”, „The Affair”), este disponibil pe HBO GO. Adaptarea serialului clasic suedez al lui Ingmar Bergman ii are in rolurile principale pe Oscar Isaac (Show me a hero) si pe Jessica Chastain (nominalizata la premiul Oscar pentru rolul din Zero Dark Thirty).

Scenes from a marriage examineaza notiunile originale despre dragoste, ura, dorinta, monogamie, casnicie si divort, prezentate din perspectiva unui cuplu american contemporan.

Tot sambata are loc un festival online gratuit de joaca si lectura cu 10 ore de povesti, teatru si experimente stiintifice.

Copii, parinti, bunici si cadre didactice sunt asteptati la 10 ore de povesti si momente de joaca, toate parte din primul festival de joaca si lectura organizat pe 18 septembrie de Didactica Publishing House, pentru a marca inceputul noului an scolar. Intregul eveniment are loc aici si este disponibil gratuit, iar programul incepe de la ora 09.00.

S-a deschis expozitia „Corneliu Baba – Atelier”, care recreeaza atmosfera din atelierul lui. O pagina din jurnalul pictorului care a fost arestat si inchis de comunisti, fiind premiat ulterior de ei si numit „Artistul poporului”.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 17 octombrie 2021 si va prezenta pictura, arta grafica si obiecte din atelierul unuia dintre cei mai apreciati si bine cotati artisti romani. Conceptul este de a integra obiectele personale in scenografia de expunere pentru a reconstitui atmosfera din spatiul in care lucra Corneliu Baba. 

Tema atelierului de creatie a fost aleasa pentru a ilustra procesul elaborarii unei opere de arta care presupune, deseori, multa munca, contemplare, apelul la alti mari maestri, stapanirea tehnicilor si o latura experimentala.

Ghid de vizitare pentru Art Safari 2021: tot ce trebuie sa stii despre expozitii, tururi de noapte si cartelele de metrou colectionabile.

Art Safari 2021, cel mai mare festival de arta romaneasca, va avea loc intre 16 si 26 septembrie 2021 in mai multe locuri din Bucuresti si va reuni o parte din numele cunoscute ale artistilor consacrati si tineri.

Editia din acest an se desfasoara in doua sedii: Palatul Dacia – Romania si Arcub Gabroveni. Ambele se afla pe strada Lipscani iar intrarea se face pe baza aceluiasi bilet.

In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.

In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.

Si la metrou exista acum arta, tot prin initiativa Art Safari. Trenurile de metrou de pe magistralele 1 si 3 vor avea incluse expozitia “Arta cucereste Bucurestiul!” Vor fi expuse reproduceri dupa Piliuta, Cecilia Cutescu-Stork sau Victor Fota.

Reproduceri ale unor opere importante din colectii private si din muzee vor putea fi admirate, din 1 iunie, de cei care calatoresc cu metroul in expozitia „Muzeul din Metrou”, organizata de Art Safari si Metrorex.

O parte dintre operele de referinta ale artei romanesti devin accesibile in spatii cotidiene pentru trei luni de zile. „Muzeul din Metrou” va circula pe magistralele 1 si 3 si va prezenta reproduceri dupa lucrari reprezentative ale artistilor romani, insotite de texte informative. Printre artistii care vor putea fi admirati in cadrul muzeului temporar mobil de la metrou „Arta cucereste Bucurestiul” se afla Samuel Mutzner, discipol al celebrului Claude Monet si deschizator al drumului catre lumina si culoare in pictura romaneasca, Constantin Piliuta, iubit de colectionari si maestru al simplitatii si armoniei paletei in tablourile sale cu subiect floral, femei-artist prea putin cunoscute precum Magdalena Radulescu, Merica Ramniceanu, Cecilia Cutescu – Storck, precum si lucrarile artistilor contemporani Irina Dragomir sau Victor Fota, unde/ in care calatorul devine supererou al realitatii zilnice.

Sezonul expozitional de primavara MNAC 2021 va mai fi deschis pentru public la Palatul Parlamentului pana pe 26 septembrie 2021. Cele cinci expozitii cuprind lucrari de Ciprian Muresan, proiectul „Laborator artistic de carantina” pornit de studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei in timpul pandemiei, Vioara Bara, Ana Adam si 35 de artisti si perfomeri romani sunt expusi la etajul al treilea in „Simti – Aluneci – Canti. De la o scena la alta”. Curatorul este Kilobase Bucharest.

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Costul unui bilet este de 20 lei, poate fi achizitionat atat la intrarea in muzeu cat si online aici.

Cea de a noua editie a Zilelor Muzeului Taranului  urmeaza sa aiba loc in perioada 9 – 19 septembrie 2021, iar organizatorii au pregatit expozitii noi, targ de icoane si targ cu mesteri, ateliere de creativitate, lansari de carte, concerte si multe filme.

Vineri, 17 septembrie, de la ora 19.00, va avea loc, in curtea interioara, concertul „Caliu si Taraful Haidouks”, in care vor fi ascultate mai multe melodii traditionale in versiunea originara, culese de George Enescu de la lautari.

Pentru adolescenti, continua proiectul „De la Tilinca la opinca. DictionAR pe sarite”, acest dictionar etnologic multimedia care isi propune sa repuna in uz fragmente dintr-un „vocabular al ruralitatii” – un patrimoniu valoros ce se pierde treptat. Timp de mai multe luni, 22 de noi termeni ai dictionarului etnologic au fost definiti si transpusi in animatii 2D si 3D. Din 17 septembrie, publicul larg este invitat sa-i descopere in cadrul unor instalatii interactive si participative de tip „pop-up museum” concepute special pentru publicul (foarte) tanar, avand un dublu rol: pe de o parte, acela de a crea punti intre universul rural si imaginarul urban contemporan; pe de alta parte, acela de invita participantii sa contribuie in mod activ, prin interventii creative, la intelegerea si re-interpretarea vocabularului taranesc.

In urmatorul week-end, 17 – 19 septembrie, Fundatia Kogaion 115 organizeaza Targul 100 de Traditii Romanesti, in curtea interioara, unde producatori, mesteri populari, artizani si colectionari din toate zonele tarii aduc la targ recoltele cele bune ale toamnei, comori din lazile de zestre si obiecte lucrate manual.

In ultima zi, duminica, 19 septembrie, de la ora 12.00, la Sala Media, va avea loc lansarea volumului Transhumanta barsana – capete de istorie – mocani in zona Baraganului – secolele XIV – XIX, deRazvan Ciuca si Ionela Bran.

Intregul program al Zilelor Muzeului este disponibil aici.

Pentru a va racori, urban.ro a pregatit o lista cu gelateriile din oras, care ofera sortimente pentru toate gusturile, inclusiv inghetata vegana si fara gluten.

Citește în continuare