Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 4-6 iunie: Romanian Design Week, premiere la teatru si la cinema, expozitii in metrou si in aeroport si plimbari la pas prin Bucuresti

Primul weekend de iunie vine cu o vreme schimbatoare, dar si cu multe activitati, mai ales dupa relaxarea masurilor de combatere a pandemiei.  

De asemenea, incepand din acest weekend pana in 17 octombrie, de la Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor.

Premierele din cinematograf sunt Madre (2019), The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021), Cruella (2021), Boss Level (2021), Tom and Jerry (2021)si Love, Weddings & Other Disasters (2020).

Mai poti vedea si filmele care au primit Oscaruri, NOMADLAND (3 premii Oscar pentru cel mai bun film, cea mai buna actrita, cel mai bun regizor), ANOTHER ROUND (Oscar pentru cel mai bun film strain, cu Mads Mikkelsen) iar, de la Pixar, SOUL (Oscar pentru cea mai buna animatie),

De asemenea, ruleaza in cinematografe si filmul romanesc “Poate mai traiesc si azi”, regizat de Tudor Cristian Jurgiu, o poveste de dragoste cu elemente de basm, si spune povestea Clarei si a lui Vlad, doi tineri aflati intr-o relatie cu probleme de sincronizare. Sedusi de ideea unei iubiri perfecte, ca-n filme si carti, cei doi fac totul ca s-o traiasca pe propria piele.

Filmele lui Paul Calinescu sunt disponibile publicului in acest weekend la Cinemateca Eforie. 

Calinescu a fost un pasionat de film care si-a transformat pasiunea, la 1934, in primele documentare sonore despre tara noastra. Proiectul isi propune sa readuca in atentia publicului cinefil filme romanesti din toate timpurile, grupate in programe distincte, scopul fiind largirea cunoasterii cu privire la istoria filmului romanesc, dar si din nevoia de a readuce in atentia publicului contemporan filme si personalitati artistice, neglijate, in mod inexplicabil, in ultimele decenii.

Gradina cu Filme – Cinema & More, unul dintre spatiile alternative ale hub-ului cultural din Piata Alexandru Lahovari nr. 7, si-a reluat activitatea incepand de vineri, 4 iunie. 

Editia a opta va avea loc intre 4 iunie si 3 octombrie 2021, de marti panaduminica,si va continua douadintre cele mai cunoscute programe: Seara Filmului Romanesc, cu dezbateri din lumea cinematografiei autohtone si Seara Filmului European, continuand colaborarea cu institute culturale si ambasade din Romania. 

Publicul esteinvitat pe 5 iunie, de la ora 21:00, la proiectia filmului „Babardealacu bucluc sau porno balamuc”, in regia lui Radu Jude, care a castigat premiul „Ursul de Aur” pentru cel mai bun film incadrul celei de-a 71-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin. Dupaproiectie, regizorul Radu Jude va purta o conversatie cu spectatorii, moderatade criticul de film Ileana Birsan. Cel de-al doilea film al editiei se inscrie in categoria Serii Filmului European, aducand publicului multipremiata productie „Inca un rand”/”Another Round”, in regia lui Thomas Vinterberg, cu Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen etc.

Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala incheie primul an de la lansare cu 115 transmisii live si peste 20 de creatii originale. De vineri puteti vedea spectacolele absolventilor Facultatii de Teatru si Film din Cluj.

Gandita ca un suport pentru expunerea proiectelor culturale pe care artistii parteneri Raiffeisen le aveau in desfasurare inainte de pandemie, dar si ca un sprijin emotional pentru artisti si spectatori, platforma a captat interesul a peste un sfert de milion de spectatori virtuali, din Romania si din 10 tari. Stagiunea a gazduit 115 reprezentatii online si peste 20 de creatii au fost special concepute pentru mediul online.

Teatrul Masca organizeaza un nou spectacol outdoor, ,,Bucuresti Livrator”, scenariul si regia David Schwartz. Primele doua reprezentatii vor avea loc sambata, 5 si duminica, 6 iunie, ora 20.00.

Spectatorii sunt asteptati in amfiteatrul din Bulevardul Uverturii nr. 14 – un spatiu in aer liber, tot ,,de cartier”, de altfel singurul cu destinatie exclusiv culturala din zona Crangasi – Militari – Drumul Taberei. Distributiei spectacolului este formata din  Alina Craita, Alex Cruceru, Petru Marginean, Valentin Mihalache, Cristina Panait si Anamaria Pislaru, iar biletele sunt disponibile aici.

Din luna iunie, Teatrul In Culise isi va relua activitatea intr-un spatiu nou, situat in str. Alecu Russo nr. 12 printr-o stagiune completa ce cuprinde atat productii mai vechi, deja consacrate dar si trei premiere, pregatite in perioada de pandemie.

In 4, 5 si 26 iunie, “Monoloagele Vaginului” de Eve Ensler va avea in distributie actorii Cristina Munteanu, Ioana Nichita, Gratiela Popa si Ionut Iftimiciuc si prezinta o demonstratie de curaj si forta care celebreaza sexualitatea feminina.

Adaptat dupa multi-premiatul one woman show scris si interpretat de Eve Ensler, “Monoloagele Vaginului” este un spectacol actual, al prezentului, care iti deschide ochii asupra unui subiect inca tabu si vorbeste exact despre zona aceea interzisa. 

Mai mult decat un spectacol, acest talk show teatral pune la dispozitia femeilor o platforma in care sa vorbeasca si sa povesteasca despre adevarurile si dedesubturile intimitatii unei generatii de femei care n-a avut voie sa se exprime liber.

Teatrul Bulandra are o premiera cu datele unui succes de casa pentru multi ani: un text foarte apreciat ( Take, Ianke si Cadir de Victor Ioan Popa), o distributie exceptionala (Mihai Constantin, Razvan Vasilescu si Horatiu Malaele in rolurile titulare), o  regie care va capta interesul publicului (Horatiu Malaele).

Mai mult, distributia are un detaliu emotionant, fiul lui Mihai Constantin, Matei –absolvent al UNATC – joaca rolul fiului lui Take, Ionel. Mai sunt in distributie Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Varlan.

Horatiu Malaele a anuntat inca din perioada lucrului pentru acest spectacol ca va fi o montare moderna, diferita de precedentele realizari, textul fiind unul dintre cele mai jucate in Romania pentru ca problemele pe care le pune intr-un ambalaj umoristic sunt in continuare de mare actualitate.

La Teatrul Nottara are premiera comedia “Liniste in culise!” de Michael Frayn, in regia lui Alexandru Jitea, sambata si duminica, 5-6 iunie, de la ora 19.00. 

Spectacolul exceleaza atat prin comicul de situatie, cat si prin cel de limbaj, spunand povestea montarii unui spectacol care are toate premisele sa esueze in cel mai catastrofal si sublim mod cu putinta. Biletele sunt disponibile aici.

Teatrul Mic prezinta in datele de 5, 13 si 26 iunie 2021, de la ora 20:30, la Sala Studio – Gabroveni 57, primele reprezentatii ale spectacolului „Noapte buna, mama!” de Marsha Norman.

Regizorul Vlad Massaci construieste un nou tur de forta pentru actritele Dana Dembinski-Medeleanu si Andreea Gramosteanu intr-o intalnire cu publicul care invita totodata la o reflectie asupra sensului vietii si al mortii. Traducerea textului a fost facuta de Alexa Bacanu, iar scenografia este semnata de Ioana Pashca. Biletele pot fi achizitionate direct de pe website-ul www.teatrulmic.ro, de pe platforma bilet.ro, si de la casele de bilete ale Teatrului MIC (Constantin Mille 16 si Gabroveni 57).

Ghid de vizitare pentru Romanian Design Week 2021. Din 4 iunie muzeele, galeriile si studiourile multor artisti isi deschid portile.

A noua editie a Romanian Design Week incepe in weekend si se desfasoara in perioada 4-13 iunie 2021, la Bucuresti, expozitiile fiind disponibile publicului la Combinatul Fondului Plastic, un spatiu cu o istorie speciala, Galeria Senat, UNA Galeria, Galeria Phenomenon, Design House si Muzeul National de Arta al Romaniei. 

Sub tema #TOGETHER, festivalul reuneste in organizatii, designeri, initiative si evenimente, atat online cat si offline, care impreuna propun un demers despre importanta, succesul si contributia pe care industriile creative le au in societate. 

„Impreuna mergem inainte” – „Together.Forward” este tema pe care IQOS o abordeaza in acest an in cadrul Romanian Design Week 2021 prin intermediul parteneriatului pe care l-a realizat cu doi artisti romani experimentali: Obie Platon si Adrian Damian.

Noile instalatii de arta pe care le puteti experimenta in cadrul colaborarii IQOS si Romanian Design Week 2021 vor avea ca scop reconectarea oamenilor cu designul, cu tehnologia si cu arta gandita ca o realitate care deschide o fereastra spre viitor.

Experienta IQOS din cadrul Romanian Design Week se numeste „Art for Air”, iar primul proiect lansat este un mural de 35 de metri patrati care decoreaza o cladire din centrul Bucurestiului. Lucrarea isi propune sa ofere o noua perspectiva asupra spatiului urban.

50 de lucrari create de Oscar Han, sculptorul preferat al Casei Regale, vor fi expuse pana in septembrie la Muzeul Colectiilor de Arta.

Muzeul Colectiilor de Arta de pe Calea Victoriei prezinta, in perioada 28 mai – 12 septembrie 2021, una dintre cele mai mari retrospective dedicate artistului Oscar Han. Supranumit „sculptorul preferat al Casei Regale”, expozitia il omagiaza pe Oscar Han la 130 de ani de la nasterea sa.  Veti putea vedea 50 de sculpturi din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, al Muzeului Zambaccian, al Muzeului de Arta Constanta si din colectiile private Anca Vlad, Mihai Astratinei si Damian Florea.

Muzeul de Arta Recenta prezinta o expozitie dedicata sportului si educatiei fizice in cultura vizuala a Romaniei. Mari sportivi romani participa la intalniri cu publicul in cadrul expozitiei.

La Muzeul de Arta Recenta (MARe) s-a deschis expozitia „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor. Reprezentarea sportului in arta romaneasca de la 1900 pana azi” incepand de miercuri, 12 mai. Pentru aceasta expozitie, echipa curatoriala a alcatuit un portofoliu cuprinzator de reprezentari ale celor mai diverse sporturi, de la cele mai populare (fotbal, atletism, gimnastica, tenis, handbal, rugby, schi, sah etc.) la cele mai specializate, care cer echipamente si tehnici aparte (motociclism, echitatie, golf, aviatie etc.).

Expozitia cartografiaza peisajul extrem de divers al interesului artistic pentru sport si educatie fizica in cultura vizuala a Romaniei si prezinta 53 de lucrari de arta (pictura, desen, sculptura, fotografie, video, instalatie), realizate de 48 de artisti romani, din colectiile a 12 muzee din tara, peste noua colectii private si a patru galerii de arta. Printre lucrarile expuse vor fi si lucrari de patrimoniu sau de tezaur semnate de artisti ca Iosif Berman, Ion Barladeanu, Alexandru Ciucurencu, Ion Grigorescu, Ion Jalea, Lea Rasovszky, SADDO, Roman Tolici sau Mihai Zgondoiu.

Sezonul expozitional de primavara MNAC 2021 s- a deschis deja  la Palatul Parlamentului. Noile expozitii, 5 la numar, vor putea fi vizitate pana pe 26 septembrie 2021, acestea cuprinzand lucrari de Ciprian Muresan, proiectul „Laborator artistic de carantina” pornit de studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei in timpul pandemiei, Vioara Bara, Ana Adam si 35 de artisti si perfomeri romani sunt expusi la etajul al treilea in „Simti – Aluneci – Canti. De la o scena la alta”. Curatorul este Kilobase Bucharest.

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Costul unui bilet este de 20 lei, poate fi achizitionat atat la intrarea in muzeu cat si online aici.

Un nou spatiu dedicat artistilor s-a deschis intr-o fosta inchisoare de tranzit a Securitatii din Bucuresti. Proiectul are o expozitie de grup cu Geta Bratescu, Florina Coulin, Paul Neagu, Lia Perjovschi si Ion Grigorescu.

Atelierele Malmaison sunt o noua destinatie artistica in Bucuresti, cu studiouri ale artistilor, galerii, spatii de proiect, artist-run etc. Evenimentul este marcat de o expozitie de grup, “Corp real”, unde sunt expuse lucrarile artistilor Geta Bratescu, Florina Coulin, Paul Neagu, Lia Perjovschi si Ion Grigorescu.

Povestea cladirii Malmaison incepe cu o cazarma, Cazarma Regimentului de Garda Calare, ridicata in secolul al XIX-lea la initiativa lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Romane Unite.

In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.

In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.

Si la metrou exista acum arta, tot prin initiativa Art Safari. Trenurile de metrou de pe magistralele 1 si 3 vor avea incluse expozitia “Arta cucereste Bucurestiul!” Vor fi expuse reproduceri dupa Piliuta, Cecilia Cutescu-Stork sau Victor Fota.

Reproduceri ale unor opere importante din colectii private si din muzee vor putea fi admirate, din 1 iunie, de cei care calatoresc cu metroul in expozitia „Muzeul din Metrou”, organizata de Art Safari si Metrorex.

O parte dintre operele de referinta ale artei romanesti devin accesibile in spatii cotidiene pentru trei luni de zile. „Muzeul din Metrou” va circula pe magistralele 1 si 3 si va prezenta reproduceri dupa lucrari reprezentative ale artistilor romani, insotite de texte informative. Printre artistii care vor putea fi admirati in cadrul muzeului temporar mobil de la metrou „Arta cucereste Bucurestiul” se afla Samuel Mutzner, discipol al celebrului Claude Monet si deschizator al drumului catre lumina si culoare in pictura romaneasca, Constantin Piliuta, iubit de colectionari si maestru al simplitatii si armoniei paletei in tablourile sale cu subiect floral, femei-artist prea putin cunoscute precum Magdalena Radulescu, Merica Ramniceanu, Cecilia Cutescu – Storck, precum si lucrarile artistilor contemporani Irina Dragomir sau Victor Fota, unde/ in care calatorul devine supererou al realitatii zilnice.

Daca aveti drum prin centru, intrati si la Libraria Carturesti Verona, carea fost desemnata cea mai buna din lume in 2020 la Targul de Carte de la Londra.

Carturesti Verona, cea mai mare librarie din Romania, a castigat pe 1 iunie la Londra premiul pentru Libraria Anului din cadrul London Book Fair International Excellence Awards, o distinctie care are in vedere in primul rand impactul asupra comunitatii pe care il are o librarie.

Citește în continuare